Сменят шефа на "Алекандровска болница" заради дългове

Натрупани са задължения от 23 милиона лева
Обновена: 13 окт 2022 15:17 | 13 окт 2022 15:15, Камелия Цветанова
10

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Директорът на "Александровска" д-р Атанас Атанасов ще бъде сменен от здравния министър Асен Меджидиев. Новият директор е Атанас Йонков.

"Аз не мога да бъда доволен от това управление", коментира д-р Меджидиев.

"Аз съм изключително притеснен за "Александровска" болница. Ангажирани сме за възстановяването на нормалното финансово функциониране на тази болница. След направения вътрешен одит се установи, че състоянието съвсем не е прекрасно. При новото ръководство има натрупани нови задължения в размер на 23 млн. лв. Това е много сериозна цифра", обяви здравният министър пред bTV.

Ръководството на университетската болница Александровска пък опроверга твърдението на здравното министерство, че за година и два месеца лечебното заведение е увеличило просрочените си задължения с над 24 милиона лева. Тези средства са похарчени и са влезли в просрочените задължения на болницата през този период, но в същото време са разплатени 44 милиона лева от старите задължения, което е намалило темпа на ръст на просрочията, обясни изпълнителният директор д-р Атанас Атанасов.

Ръководството на Александровска болница твърди, че към края на юни миналата година просрочените задължения са били в размер на 28,4 милиона лева, а година по-късно сумата е била 37,8 милиона лева или с 9,3 милиона лева повече, а не както съобщиха от здравното министерство, базирайки се на вътрешен одит, че парите са над 24 милиона лева.

От лечебното заведение не могат да усвоят отпуснатия от правителството заем в размер на 35 милиона лева, тъй като в условията за ползване на парите е заложено, че всичките им кредитори трябва да се откажат от наказателна лихва по задълженията и да ги опростят, а 7 от тях, сред които „Топлофикация-София“ и болницата "Майчин дом" са отказали да подпишат такива споразумения, обясни изпълнителният директор Атанас Атанасов, цитиран от БНР.

Кредит от 5 милиона лева, който трябва да отпусне ББР, също не е стигнал до болницата, тъй като, според ръководството, МЗ не е одобрило решението на Съвета на директорите за този заем. От „Александровска“ отрекоха информацията за вълна от напускащи медици и припомниха, че в болницата работят оздравителни мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наскоро лежах в Александровска ... битовите условия са под всякаква критика, но докторите и персонала се стараят и си гледат работата ... може би наистина трябва по-добър мениджмънт, защото иначе тази болница има огромен потенциал.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъвто и шеф да сложат, издръжката на такава голяма болница няма как да стане със същите пари, че и дълговете да изплатят! Или да отпуснат повече пари, или големи съкращения...
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е да се приватизира най-старата и достолепна болница.
5
5
 
5
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Вече не помня откакто Румен получи властта вече колко пъти смени шефа на Александровска. Голям отворко тоя Румен излезе.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
споко - и сегашния новоназначен скоро ще го сменят като дойде нова власт -важното е въртележката да върви - а който се качил на нея - все е намазал от филията и още много чакат на опашката да се повъртят и да намажат
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП нали го смениха, че стария му намериха кусури. Къде са сега да обясняват защо са сложили този некадърник и къде са парите на болницата?
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го докажат и да го вкарат в затвора бе, иначе така пионки може до безкрайност да се сменят.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чашков чагърка всички и сега последствията - дългове!