Радев поиска от партиите решаване на въпроса със сигурността на небето ни

Не самолетите, а хората са най-тежкия дефицит, заяви той
14 окт 2022 22:51, Петя Славова
71

Политическите партии имат доста кризи, които трябва да поставят като приоритет за решаване, а сред тях е сигурността на небето и на въздушната ни отбрана. Това стана ясно от думите на Радев по време на празника на Военновъздушните сили.

Следващата година изтребителите МиГ-29, които отговарят за въздушната охрана на страната ни, ще бъдат приземени за постоянно, заради изтичане на летателната им годност. А първата група от 8 самолета F-16 все още няма да е пристигнала. Затова една от първите теми, които президентът ще обсъди на консултациите с парламентарно представените сили след свикването на Народното събрание, ще бъде търсенето на решения за въздушния ни суверенитет.

"Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война, вие как предлагате да охраняваме небето си? Знаете кои политици оставиха българската авиация без самолети. Ще търся отговор от партиите какви решения предлагат за въздушния ни суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МиГ-29 догодина ще се приземят", заяви Радев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Предходното редовно правителство поиска оферти за изтребители на лизинг от Съединените щати, Италия, Нидерландия, Франция, Швеция и Израел. Ако има изгодни предложения, ще бъде направен проект за инвестиционен разход и ще бъде внесен в НС. Така отговорността и решението за заместващи самолети ще е изцяло на депутатите.

"Съвсем не случайно, в знак на почит към героизма на летците, бранили отечеството, нашите предшественици поставят този паметник именно тук, на метри от НС, за да припомнят на народните избраници, колко важно е да има боеспособна армия", каза държавният глава.

Според командира на военновъздушните сили, не самолетите, а хората са най-тежкият дефицит във въздушната отбрана.

"България няма да бъде охранявана от други летци и от чужди самолети, имаме 110 години история зад гърба си. През тези 110 години никога не ни е било лесно. Това е въпрос на национален суверенитет, това е въпрос на национално достойнство. Ако нас не ни е грижа за националния суверенитет и достойнство, май сме загубили всичко", категоричен беше командирът на ВВС, ген.-майор Димитър Петров.

Днес се отбелязват 110 години от първия боен полет и е празник на Военновъздушните сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужасно дразнещо човече
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пак почна да дава акъл :) НС дано да му гласуват еди импичмънт да се прости с мечтите за президенска република дай власт на военен и му гледай сейра
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев качи се на един раждясал миг и излети от президенството
46
1
 
0
 
! Отговори
до гъза под мене преди 1 година
По добре с комисионни и Грипени, отколкото с комисионни и без Ф-16-ки. Стара шведска народна мъдрост.
45
2
 
2
 
! Отговори
лаком гЪз преди 1 година
Приритал някой за България,че на всичкото отгоре и да ни пазят!?От кого,бе!?От Тимбукту или о-вите Фиджи?Зора е да се лапнат комисионни за Грипените,другото е бош лаф!
44
3
 
2
 
! Отговори
Ердоган преди 1 година
За какво са ви самолети, аркадашлар? Тюркийето ще ви пази!
43
0
 
0
 
! Отговори
9 преди 1 година
Не съм чул все още кой летя прец цяла Европа кацна 2 пъти в българия и накрая изчезна безследно.Каква сигурност на кое небе? Пилотите обясняваха колко трудни метеорологични условия имало затова не можели не знаели не искали.....Тоя пилот с някакъв си описан негоден самолет мина 3000 км и ви направи смешни.Да се закрива всичко и без това се вижда че е на санотек
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Koнkypcът зa изтpeбитeлитe бe cneчeлeн oт "Гpиneн" и cgeлkaтa бe rлacyвaнa! Cлeg koeтo CAЩ ynpaжниxa бpyтaлeн pekeтьopckи нaтиck и npинygиxa влacттa ga ce oтмeтнe, зa ga kynи зa noвeчe napи и тo нa kyn 8 чepтeжa
41
2
 
2
 
! Отговори
noname преди 1 година
Радев няма да вземеш комисионната от шведите. Готви се за импичмънт, че вече ги има 180 гласа в НС.
40
1
 
4
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Абе верно къде са тиа ф16 дет герберете ги купиа за 4 милиарда
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, питай Боци къде са ф16 ските предплатени с милиарди
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 години си клатихте краката.Сега кога дойде войната ще решавате проблемите на военната авиация.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празника на ВВС е 16 октомври.Ама тия са го отбелязали вчера по две причини - да изкарат работен ден вместо на бюрата, на банкет и за да могат да правят зимнината в неделя.Толкова им е и самоуважението и паметта, щом даже и празника си не зачитат на точния ден ,за да не им развали уикенда на село.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си бяхме взели "Грипени" ,сега да си имахме цяла ескадрила - и доставении, и въоръжени, и за по- малко пари.
35
4
 
9
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
До Анонимен 51. На крива ракета космоса и виновен. И какво конкретно ти е виновен ЕС и НАТО? Огледай се. Виж колко неща около теб са направени с пари от ЕС. Най-вероятно децата ти са в чужбина. Ако имаш въобще деца. Ние бяхме почти 9 милиона. Ама това беше защото не пускаха никой да излезе навън. България беше затвор. Ако не е НАТО вече да ни няма на картата. Та за какво плюеш по ЕС и НАТО не разбрах. Ако някой те граби това са българските чорбаджии.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геноцида продължава.От 30 години не е спирал и за ден.За 10 години според статистиката почти милион си отидоха от тоя свят,безвъзвратно.Почти 100хил.на година и забележете, нищо фактически не представлява България,макар и да се харчат огромни средства(които отиват по сметки в офшорките)за и то само за имидж пред останалия свят,който пък не ни брой за нищо.Каква ни е ползата от ЕС и НАТО.Негативите са повече от ползите и то само за политиците и престъпната каста.Вече има изграден фашистки режим.
33
3
 
6
 
! Отговори
Tpябвa ga npизнaeм! преди 1 година
Шankaтa бeшe npaв зa rpиneнитe...
32
1
 
3
 
! Отговори
681 ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ преди 1 година
Каква ирония на съдбата ние първи измислихме бойните самолети а сега не само че не можем да произвеждаме собствени
31
4
 
7
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До Боко Тиквата 25- САЩ няма да дадат новите Ф16 докато Радеф е резидент! Преди някой заблудени да го изберът за втори път САЩ даде срок 2023- след като матриала го избра пак САЩ казаха след 2025- за сведение мандата му изтича 2024!РАДЕФ е РЕЗИДЕНТ НА ПУТИН !
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАДЕВ ТИ СИ НИКОЙ