Радев поиска от партиите решаване на въпроса със сигурността на небето ни

Не самолетите, а хората са най-тежкия дефицит, заяви той
14 окт 2022 22:51, Петя Славова
71

Политическите партии имат доста кризи, които трябва да поставят като приоритет за решаване, а сред тях е сигурността на небето и на въздушната ни отбрана. Това стана ясно от думите на Радев по време на празника на Военновъздушните сили.

Следващата година изтребителите МиГ-29, които отговарят за въздушната охрана на страната ни, ще бъдат приземени за постоянно, заради изтичане на летателната им годност. А първата група от 8 самолета F-16 все още няма да е пристигнала. Затова една от първите теми, които президентът ще обсъди на консултациите с парламентарно представените сили след свикването на Народното събрание, ще бъде търсенето на решения за въздушния ни суверенитет.

"Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война, вие как предлагате да охраняваме небето си? Знаете кои политици оставиха българската авиация без самолети. Ще търся отговор от партиите какви решения предлагат за въздушния ни суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МиГ-29 догодина ще се приземят", заяви Радев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Предходното редовно правителство поиска оферти за изтребители на лизинг от Съединените щати, Италия, Нидерландия, Франция, Швеция и Израел. Ако има изгодни предложения, ще бъде направен проект за инвестиционен разход и ще бъде внесен в НС. Така отговорността и решението за заместващи самолети ще е изцяло на депутатите.

"Съвсем не случайно, в знак на почит към героизма на летците, бранили отечеството, нашите предшественици поставят този паметник именно тук, на метри от НС, за да припомнят на народните избраници, колко важно е да има боеспособна армия", каза държавният глава.

Според командира на военновъздушните сили, не самолетите, а хората са най-тежкият дефицит във въздушната отбрана.

"България няма да бъде охранявана от други летци и от чужди самолети, имаме 110 години история зад гърба си. През тези 110 години никога не ни е било лесно. Това е въпрос на национален суверенитет, това е въпрос на национално достойнство. Ако нас не ни е грижа за националния суверенитет и достойнство, май сме загубили всичко", категоричен беше командирът на ВВС, ген.-майор Димитър Петров.

Днес се отбелязват 110 години от първия боен полет и е празник на Военновъздушните сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А КОЙ БЕШЕ ТОЯ ЧЕ ВЕЧЕ ВТОРИ МАНДАТ СЕ МЪЧИ ДА УПРАВЛЯВА КОСВЕНО ИЛИ ПРЯКО (КАТО СЛОЖИ КИРО И ИЗМИСЛИ 'ПП' ПРЕЗИДЕНТСКАТА ПАРТИЯ)? НЕ ЗНАЕХ ЧЕ СМЕ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
28
4
 
11
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Радеф,а кой "политик" в пагони бе дълги години шеф на ВВС и всъщност по негово време се разби тотално същото ВВС? За кой бе по-важно назначаването на любовницата си незаконно на длъжност , за която даже и конкурс не еправен? РадеФ, кой си поръчва нови бронирани коли за НСлС при положение ,че същите бяха сменени 2016- когато за първи път стана Президент?РадеФ ти си лозунгар и разрушител на всичко ,до което се добереш- семейство, авиация,държава!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ядем самолети.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А проект за инвестиционен разход за ровещите по кофите и гладуващите българи кога?
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев,кажи им истината народът беден,няма пари за самолети.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комисионери,борба за комисионни,а за народа стрес,глад и студ.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекетират и натискат да си продават самолетите на България.САЩ,Франция,Израел,то с такива приятели не ти трябват врагове.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унищожителят на българската авиация заради постоянното удължаване живота на руските дараци МИГ и СУ сега обвинява партиите в собствените си грехове.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На премиери не случихме, добре поне че на Президент случихме.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Небето може да се охранява и с ракети земя въздух,не искат поддръжка,пилоти,гориво,само еднократно закупуване,стига с тия самолети
19
10
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
да напомня,живеем в 21 век,членка сме на Нато,всеки опит...всяка провокация ще задейства член 5,и всеки задействал чЛена ще стовари Ада върху си,пропагандата на мАсква се опитва да ви прави...фили,съучастници в убийствата на жени и деца,съучастници в геноцид!Нато не са украйнските селяни без оръжие...Нато е Ада за престъпниците и убийците!!!дайте повод моля!!!костя ти си...шуте!!!
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат,лъжат.Самолети има,даже и такива дето нямат и един час нальот Ама са за ненужни части а нали имаи комисионни.Вместо да купим ракети и дронове ще се купуват мишени.Авиацията отдавна е не ефективна на малка територия,като България.Всеки може да я неутрализира,като ни затвори небето и я унищожи на земята.Ами вижте укрите.Още в първите часове на операцията,Русия им затвори небето и унищожи всички самолети в едно с АСОВЕТЕ им.Пък и ние сами си ги сваляме дори без бой.Трябва ни двойно ПВО.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тиквата не беше платил на кpаварите нямаше да го поканят в белия дом и да се снима с восъчната фигура на Тръмп и Меланхолия.
16
7
 
4
 
! Отговори
do 23 преди 1 година
с комисионна или без сега щяхме да имаме 12 грипена с обурудването. Ама понеже лум пените крещяха в захлас след тиквата сегя нямаме НИЩО. Въпреки това лумпе ните продължават да хвърлят плюнки и да крещят срещу Радев. Нека! Пpоcт народ - слаба държава.
15
3
 
2
 
! Отговори
вемерео дъпъмънъе преди 1 година
*** той и зеленски фашиз као нас
14
2
 
21
 
! Отговори
SS преди 1 година
Самолети може да нямаме ,ама генерали с лопата да ринеш !
13
6
 
5
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 1 година
*** и Тъпия Парламент - ГЕРБ , ДБ , БСП , ДПС - а сме Гола Вода ако ни нападне съседна Държава . До тук може да се оправим - ще се организираме Мъжете в АРМИЯ и ще ги Изгоним. НО КАКВО ДА ПРАВИМ С КОРУПЦИЯТА В ПАРТИЙНИТЕ !ЛЕНОВЕ ?Продадоха България . РАДЕВ Мачкай Корупцията със Служебни Правителства - Имаш Нужда от ГЛАВЕН ПРОКУРОР . Всички Българи Подкрепят Президента Радев .
12
7
 
10
 
! Отговори
ДЕЗЕРТЬОР, ДЕЗЕРТЬОР преди 1 година
ИЗБЯГА ОТ АРМИЯТА И САМОЛЕТИТЕ........ ЗАТОВА ЛИ ДЪРЖАВАТА ТЕ ОБУЧАВА И ХРАНИ..??
11
2
 
13
 
! Отговори
КИНТЕКС.... преди 1 година
Да произвеждат ДРОНОВЕ.... Иран и Турция го правят, а България нали е сред лидерите в оръжейната индустрия..
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според вас кой разбира повече от самолети - един военен пилот или един шофьор на жипка?