България тегли нов дълг от 200 милиона лева

Емисиите стават все по-неизгодни за държавата
17 окт 2022 08:14, Елка Василева
27
България тегли нов дълг от 200 милиона лева
Снимка: архив, БГНЕС

За поредна седмица държавата ще потърси 200 милиона лева допълнително нов дълг под формата на държавни ценни книга.

Досега от вътрешния пазар са изтеглени малко над 2,45 милиарда лева, като емисиите стават все по-неизгодни за държавата.

Все по-често те протичат при сравнително слаб инвеститорски интерес, отбелязва БНР.

Предложените за продан на настоящия аукцион държавни ценни книжа са за пет години и половина при фиксирана лихва от 3,2 %. Същите книжа бяха предложени в края на септември и то в същия обем от 200 милиона лева. Тогава обаче финансовото министерство одобри поръчки за под 150 милиона лева.

Извън вътрешния пазар тази година страната ни пое външен дълг от 2,25 милиарда евро. Общо за цялата година дълговият лимит, независимо дали е външен или вътрешен пазар, е 10,3 милиарда лева.

Когато бе увеличен лимитът при лятната актуализация на бюджета, целта бе да се подсигури плащане и на голям падеж догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Отвеян преди 1 година
Да теглим заеми след хипер инфлацията ли? Дайте, докъто му е времето. До 5 години тия пари ще са на децата ви за закуска.
21
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Дойде време да се плаща за кредитите изтеглени от Бойко Борисов. На 14 март 2016 година, правителството на ГЕРБ емитира два външни заема, единия за 1,144 милиарда евро за седем години, който България ще трябва да плати с лихвите през март 2023 година, т.е. трябва да платим близо 1,2 милиарда евро за заема на Бойко Борисов. Такива плащания винаги са чрез нов външен заем. Може да има и други такива заеми, не съм проверявал. Това е цената за "успешното" управление на мутрите.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли?! Тез само теглат от 1990 г насам. Явно бг гражданче ше киха яко следващите десетилетия. Честито
19
1
 
3
 
! Отговори
Електра преди 1 година
Комунист когато ти каже добър ден погледни къде е слънцето. Защото няма по лъжливо и крадливо от спинозния БСПдираст. Като сме били толкова добре, защо теглим заеми всеки ден...
18
2
 
5
 
! Отговори
Дам! преди 1 година
Но са изгодни за онези, които купуват дълга. Лихвата е все още ниска :) Имайки предвид, че падежа е 2026. Не си заслужава човек да затваря пари в дълговете на страна като България.
17
2
 
16
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Че какво са някакви си 200 млн. лева на фона на общия ни дълг? Биби навремето даде няколко милиарда, ей така за някакви си чертежи на лист хартия, а сега сме се завайкали за 200 млн. лева нов дълг! Важното е да подкрепяме и въоръжаваме Украйна и да не се отклоняваме от любимите евроатлантически ценности, а другото....то е подробност!
16
0
 
9
 
! Отговори
Където се е крало... преди 1 година
пак (ще) се краде, в бегето всичко е кражба. Властта наркотик е и все ги влече, а кражбата най се услажда !!!
15
5
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Яжте и пийте Урсула плаща :)))
14
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по време на две годишното управление на Рундьо Чорапоополски изтеглихме заеми и задлъжняхме колкото никога досега в цялата българска история - да благодарим на чорапа
13
4
 
15
 
! Отговори
Чекмеджетата преди 1 година
са празни ли,продажни крадливи твари?!? Кога най - сетне ще се погрижите за същинските проблеми на изчезващото ни българско население?!? Не се наядохте,мошеници!
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
200 милиона са равни на около 150-160хил. средни административни заплати, при 1.мил. администрация.... сетете се за кой са парите.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
половин милиард лева? Разсипаха я тая държава...
10
19
 
12
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Бойко още не е седнал на министерското кресло и вече почна да тегли кредити и да краде. Герберска работа, крадат като разпрани защото знаят, че това им е последният шанс за управление. А цените на горивата защо не са паднали на 1.5? Ей много лъжлива тази кадъна борисова.
9
2
 
11
 
! Отговори
радомир преди 1 година
Не са виновни разходите, те не са много. Реално, последните 2г. просто се актуализираха пенсиите и най-ниските доходи, време беше след толкова години. Проблемъте, че имаме най-ниските корпоративни данъци в цял ЕС и съответно и приходите от тях са ниски. Време е за реформа на данъчната система, нещо което всички заобикалят отдалеко вече 15г. Такава данъчна система като нашата сега е за временно ползване, не е за постоянно както стана.
8
9
 
15
 
! Отговори
= преди 1 година
Още сме на втората година от началото на революцията. Като станат три всички ще ревете за ББ но ще е късно. Пак ще има постни пици и затягане на коланите няколко години. Защото животът на заем е кратък, кирчо кокорчовците ще си отидат там от където са дошли , а глупавия *** ще плаща. А инсинуациите,че даваме нещо на украинците са само лъжи, не даваме а продаваме.Пък ъде са парите, питайе ***.
7
2
 
18
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Все нови и нови заеми,все нови и нови крадци.Всъщност има ли политик или управляващ в България,който да е загрижен за собствената си страна.Такива няма и не се виждат на хоризонта,защото личното облагодетелстване за държавна сметка е над всичко.
6
2
 
26
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
То се видяло да живеем направо на заеми, какво се мъчим, така и така ще закриваме държаввата
5
3
 
32
 
! Отговори
солидарност преди 1 година
Да не забравите , от тези 200 милиона ,да отделите 120 милиона за Украйна и Зелята !
4
1
 
28
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Ще хранят печките. От гетата се надига вой и познайте, кой ще плати масрафа
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалете си заплатите и уволенете половината администрация.