Самочувствието на Радев расте, готвят ни нов политически проект

Парламентарният блокаж работи за антисистемните партии и за президента
Обновена: 21 окт 2022 18:03 | 21 окт 2022 18:00, Анисия Иванова
51
Самочувствието на Радев расте, готвят ни нов политически проект
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в момента в България чисто електорално работи за антисистемните партии, а политически работи за президента. Ако първите правителства на Румен Радев бяха наистина служебни и не се намесваха по никакъв начин в геополитическата ориентация на България, то последните дават заявка за преориентация на геополитическите ни нагласи, както и за пренаписване на политическия ни модел като президентски със силна ръка, която знае какво прави. Това са негативните уроци от тези натрупващи се служебни правителства и от нарастващото политическо самочувствие на президента. Политическата сцена е така затлачена, че президентът няма губещ ход. Това каза проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването в „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Румен Радев е във втория си мандат, това е неговата кариера на президент, но тези нарастващи политически апетити ясно показват, че се готви следващ политически проект и буквално в реално време с инструментите на реален кабинет и реални министри се пробват ходове, за да се види какво работи и какво не работи, каза събеседникът.

"Всички ние, българските граждани, да бъдем лабораторията на един нов политически проект, ето това е изключително опасно за българската демокрация”, подчерта Кръстева.

Още по темата

Не сме единствените в Европа, които преживяват политически драми. Политическото време е полудяло навсякъде, във Великобритания - страната с вековна традиция, министър-председател си подава оставката след рекордно кратко време на поста – само 45 дни. У нас трети ден продължи първият ден на Народно събрание.

В момента се разиграват възможните и невъзможни сценарии за правителство, затова се блокираше изборът на председател на Народно събрание. Виждаме как различните формули за правителство се слагат на масата и се разиграват възможните комбинации за съставяне на мнозинство. Като извод от случващото се можем да кажем, че виждаме как намалява политическата тежест на големите партии и нараства политическата тежест на  малките партии.

"Всички сега са взрени в малките партии, защото разковничето е при тях. Без тяхната подкрепа никаква конфигурация не може да се направи”.

„Продължаваме промяната” непрекъснато настоява Бойко Борисов да дойде и да седнат лидерите, за да се разберат. Това е извикване на извънпарламентарни механизми, за да решат парламентарна криза, каза политологът.

„Ние сме парламентарна република. Парламентът и по Конституция е автономен. Защо непрекъснато трябва да се търсят извънпарламентарни средства”, попита Кръстева и даде пример и друго предложение със същата логика, а именно за свикване на Кръгла маса.

"Кръглата маса беше тогава, когато нямаше демократичен парламент и демокрация. Тя беше прелюдията,  за да бъде избран плуралистичен демократичен парламент. Как след 30 години парламентарна демокрация ще се връщаме към извънпарламентарни форми”.

Има съгласие - и партийно, и гражданско за големите приоритети, а в същото време има огромен блокаж. Това се случва, защото има друга разделителна линия – това е отношението към корупцията. По тази линия партиите, които геополитически са на една и съща вълна, се разделят. Голямата игра на ГЕРБ е да се замете, да се забрави това разделение, посочи Кръстева.

Всички в българското общество са възмутени от случващото се в парламента. Всички казват – ако ние престанем да си вършим работата, както те не си я вършат, какво ще стане с тази държава. Държавата върви към провал,  стремително лети надолу, каза още събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
3
 
! Отговори
Сес преди 1 година
По добре президентска република отколкото тия 240 търтея да се явяват на избори през няколко месеца...и накрая нищо...никой от тях не мисли за народа...мислят само за личните си интереси и какъв пост във властта да яхнат...
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бабке, по-добре да си обърнеш внимание на напредналите години,а? То не бяха социолози, политолози като проф.Минчев, доц.Евгени Дайнов, младият доцент Стойчев, само ти ни липсваше! И друг път преди да излзеш на трибуна много те моля, обърни по-сериозно внимание на прическата си! Все пак си професорка, а не М.Радева или някоя друга млада фурия!
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДъртатаБрантия е прибрала копейките и пелтечи за геополитики и други русофилски тъпни. Докога бе, докога?!
24
11
 
5
 
! Отговори
Никк преди 1 година
Нормално да му расте самочувствието. Той управлява вече 2 години. И според мен хич не се справя зле. Тия в парламента за нищо не стават. Симпатизирам повече на кученцето отпред, отколкото на който и да е депутат!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дочувам звъна на копейки...
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35Българка бе .
21
1
 
13
 
! Отговори
Дддф,Ати преди 1 година
Еми ще расте, като имаме 240 насраняци в парламента
20
5
 
19
 
! Отговори
emiii преди 1 година
Истината е, че предното му служебно правителство въведе унищожителния за икономиката ни сертификат. Сегашното му служебно въвежда скъпия ток за домакинствата, въведе вдигане на пенсиите на тези с тавана, а не на тези със стаж, предлага ни някакви милиарди за фирмите, тия дето все те ги усвояват, едни и същи, но ако си затворим централи...
19
17
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
България е парламентарна република. И ще стане свободна и независима като излезем от ес и нато, а евроатлантиците почнат да трошат камъни за пътищата.
18
9
 
26
 
! Отговори
??? преди 1 година
И какви са тия евроатлантически ценности??Някой може ли да каже???
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 твоето либидо отдавна е паднало!
16
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ!
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коя е тая жълта врачка , ръси жълти новини, псевдоучени
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕХ КОКОША МИСЪЛ - ВРЪХ НА МИСЪЛТА !!!...
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безпартийния система е имало по времето на соца!
12
17
 
16
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 година
ГЕРБАВИТЕ РЕВАТ ОТ СТРАХ!
11
21
 
7
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
РАДЕВ ПРЕМИЕР!
10
13
 
12
 
! Отговори
ХАДЖИ ТОШКО ИТН. преди 1 година
БСП ОТНОВО ПРЕДАДЕ ПРОТЕСТА..ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ НА 2 СЕПТЕМВРИ БОКОВАТА МИЛИЦИЯ ПРЕБИ 30 МАЛДЖИ, А 5 ЗАПТИЕТА СЕ ГАВРИХА СЕКСУАЛНО С ЕДНО МЛАДО МОМИЧЕЕ ЗАД КОЛОНИТЕ НА ПАРТИИНИЯ ДОМ !!!..ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ГО БРЕЕЕЕ ПЛЕМЕЕЕ ?....БСП = НИКОГА ПОВЕЧЕ В НОВ ПАРЛАМЕНТ !...БСП = БРАТ НА ГЕРП И ДПС = тоест СТАТУС КУО !!
9
6
 
13
 
! Отговори
001 преди 1 година
До АНГЕЛ освен копие на КГБ путин. НЕЕЕЕ НЕ ЖЕЛАЕМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8
27
 
13
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Надявам се Радев да създаде партия която да се интересува не от евроатлантически ценностти а от Българския интерес. Само той може да обедини над 50% от Българските гласоподаватели.