Кристиан Вигенин: Не мисля, че ще има управляваща коалиция в този парламент

Според депутата ГЕРБ не бива да бъдат допускани до властта
Обновена: 22 окт 2022 09:42 | 22 окт 2022 09:34, Елка Василева
48
Кристиан Вигенин: Не мисля, че ще има управляваща коалиция в този парламент
Снимка: архив, БГНЕС

„Не мисля, че ще има управляваща коалиция в този парламент”, заяви пред Нова тв Кристиан Вигенин от БСП, който беше избран за един от заместник-председателите на парламента.

Вигенин коментира това, след като след 11 гласувания и близо 55 часа първо заседание с мнозинство от 139 гласа Вежди Рашидов застана начело на 48-ото Народно събрание. За него гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход”.

Още по темата
По думите на Вигенин коментари, че БСП ще се коалира с останалите партии, подкрепили кандидатурата на Рашидов, целят да дискредитират левицата.

Вигенин заяви още, че компромисът, който БСП е направила в петък, е единствено, за да започне работата на парламента.

Той коментира и доскорошните си коалиционни партньори в лицето на ПП и ДБ. „Те трябва по някакъв начин от ситуацията, в която са. Разбирам ги донякъде, но „Продължаваме промяната” на практика не даде алтернатива”, каза Вигенин и подчерта, че подкрепата е била еднократна.

По думите на депутата ГЕРБ не бива да бъдат допускани до властта. Вигенин обоснова твърдението си, като обясни, че още като са видели, че се сформира мнозинство, отношението им се е променило.

От „БСП за България“ предварително да вземат решение и да обявят публично, че не желаят третият проучвателен мандат за съставяне на правителство да бъде връчен на тях. Това предложи още  Вигенин. Той уточни, че това е лично негово мнение, но го отправя като призив към ръководството на партията и на парламентарната група.

Тезата му е, че в тази си конфигурация политическите сили в парламента едва ли ще успеят да излъчат успешна формула за правителство. Ако някой реши да опита с третия мандат, нека го стори, допълни той.

Вигенин припомни и позицията на левицата, че няма да се яви на разговори с контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Няма и да участва в преговори за правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, ДПС или „Възраждане“. БСП има готовност, ако бъде поканена, да преговаря с „Продължаваме Промяната“(ПП), при които трябва да отиде вторият  проучвателен мандат. Но той не е оптимист, че ПП ще съберат достатъчно подкрепа.

БСП прави опити да е разумната сила, да сме диалогични и да предлагаме работещи решения. Но получаваме атаки отвсякъде заради това, коментира Вигенин по повод на вчерашното гласуване на кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на парламента.

Според зам.-председателя на левицата други политически сили „си изтриват мръсните ръце в БСП и за парламента, и за управлението на държавата“. Затова, добави той, е най-добре БСП предварително да заяви, че не иска този трети мандат.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1925 атентатът в Света Неделя е финансиран от Коминтерна и ръководен от руският разузнавач Михаил Малхазович Чхеидзе. Финансирането на Коминтерна и на комунистическите партии по света става по решение на Централният Комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз. Атентатът е осъществен от български комунисти. Загубват живота си повече от 200 души, ранени 550. И днес Кремъл финансира предателите на България.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интереса клати феса и вие е целата ви група на БЦП ще сте пак в неправилните коалиции щом има да ла ве ра.
29
1
 
6
 
! Отговори
До вагинин преди 1 година
Ако поне някое правителство през последните 33 години беше работило за България и българите,нямаше да сме на този хал.Недей забравя,че вие фалирахте КТБ и докарахте хиперинфлацията,когато заплатите бяха по 2-3долара и още ред други престъпления.бсп не е соц.партия а върла грабителка,както и всички останали.Така че който се докопа до властта на думи ще се бори срещу корупцията и ще е за благото на народа,а в същото време ще краде като на световно.
28
1
 
2
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 година
АМИ НЕ МИСЛИ! Това е трудно за теб!Толкова години изкара така, защо да си усложняваш лекия живот?
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименИма голяма разлика между броя на електората на ПП и БСП. Струва ми се, че в резултат на еквилибристиките на Нинова този на БСП ще продължи да пада.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и БСП не бива да се допуска до властта, че за кой ли път вече ни подрежда добре, докопа ли се до нея. Като гледам и другите зад вас се подреждат. Проблемът е откъде свестни политици да намерим, дето знаят и разбират какво правят и да не мислят само себе си.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гай Баню: Вигенин върти аналогично на шефката си задните части в две посоки: За избор на председател на НС БСП пристана на ГЕРБ и ДПС, а за формиране на кабинет се ориентира към ПП-ДБ. Не може така: избираш или едните,или другите. Иначе ще седнете на замята и на следващите избори електоратът ви ще спадне на 6-7%, а след последващите ще правите компания на ИТН. Дано С.Станишев по-бързо се намеси в делата на БСП и опърничавата Корни или миряса, или ще й посочат вратата.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
35 Забрави ПП, която е креатура на БСП. Шизихарвардистите нанесоха огромни щети на България, заради което сега, се чудим, как да ги поправим.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-мръсни ръце от тези на БСП няма! Точно от тях започна тоталния разпад на държавата! Помним режима на ток,купоните за хляб,мляко и всички други хранителни продукти от първа необходимост! Фалиралите банки,престъпната приватизация,заменките на красивите български гори срещу пустеещи камънаци,мултаците и сикажиите и прогонените милиони БЪЛГАРИ! Безочието и наглостта им са бездънни! Сегашното бедствено състояние на държавата е заложено точно от предателите от БСП!!! Този да ходи на спявка при Херо
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен от стабилно правителство, България се нуждае от конструктивна опозиция. Такава може да бъде БСП и да издуха ПП, която й отне доста гласове.
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма политическа сила която да спре процеса започнат от Петър Стоянов, Иван Костов и Бойко Борисов! Радев ще ни въведе пазарни цени на тока, френско гориво за АЕЦ, оръжие от САЩ, ще ни вкара в Шенген и ще смени лева с евро. Всичко това до една година ще е факт
20
3
 
3
 
! Отговори
Вагена Путина преди 1 година
Правителството на Радев ще ни въведе пазарни цени на тока, френско гориво за АЕЦ, оръжие от САЩ, ще ни вкара в Шенген и ще смени лева с евро. Всичко това до една година ще е факт за това никоя партия не иска власт
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти 2023 а още говорим за БСП, ДПС и ГЕРБ. Жалко че не емигрирах преди 13 години. Вече е късно и за мен и за БГ.
18
1
 
4
 
! Отговори
Вагиненин: преди 1 година
"Не мисля..." То това се вижда и с невъоръжено око!
17
2
 
6
 
! Отговори
естествено преди 1 година
че няма да има правителство, така че стягайте се за нови избори.Всички партии които сте в парламента ви е страх да управлявате потъналия кораб.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то не става само с мислене... трябва и акъл..
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ***, да каже честно,колко пари прибра БСП-то най- провалил ата се партив(в частност Корнелата) от парите на Илия Павлов(БОГ да го прости)за да гласуват за главния мултак да стане Председател на НС . че и се правят на оцапана мома,уж било за добро.Ама на кого?
14
0
 
9
 
! Отговори
Петров преди 1 година
не трябва да се допуска герб до властта каза вигениния и гласува за вежди от герб
13
1
 
2
 
! Отговори
L. преди 1 година
Внимавайте, щото чух че немските щъркели за тази зима били отлетели за Сибир.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** се саморекламираше за председател на НС като продавач на развалена стока пред наивен купувач... Срам, срам, срам за отхвърления любовник на Съргейчо. Нищо, ***, може да ти се уреди работата с Кокорчо...