Кой реди комисиите в НС и защо се скараха депутатите?

Не се спазвали политическите договорки
Обновена: 27 окт 2022 21:37 | 27 окт 2022 20:33, Екип на Bulgaria On Air
3
Кой реди комисиите в НС и защо се скараха депутатите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатът от "Продължаваме промяната" доц. Васил Пандов коментира в предаването "Денят ON AIR" случващото се в парламента и скандалите около избора на председател на НС и председатели на комисиите.

"Продължаваме промяната" направихме своите ходове и оттеглихме нашата кандидатура за председател на парламента. Поканихме другите политически сили да обсъдим какви са вариантите и изходите. Изборът на Рашидов е липса на политическа кандидатура. Съвсем открито пред обществото посочихме всяка сила да номинира представител от другите, но няма как да номинираме човек вместо "Демократична България". Гласувахме за кандидатурата на г-н Вигенин, но тя не събра достатъчна подкрепа", каза народният представител.

По думите му мнозинството, което е подкрепило Рашидов за шеф на НС, неведнъж е изявявало насока да бъде възстановено гласуването с хартиена бюлетина. В случая има съвпадане на позиции на едни и същи партии, отбеляза той.

"Във вторник се проведе председателски съвет, на който са обсъждали разпределението на комисиите. На този разговор посочихме 5 потенциални комисии, които бихме искали да оглавим. За нито една не беше удовлетворено нашето искане. След като приехме този избор на мнозинството, вчера вечерта г-н Андрей Гюров е получил съобщение, че Спортната комисия няма да бъде оглавена от "Продължаваме промяната". Промени се и редът на гласуване на самите комисии, за да бъдат гласувани всички други. Ние гласувахме с другите групи приемането на състава на всички други комисии", разказа доц. Пандов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в случая става дума за неспазена политическа договореност. А в неформални разговори от ДПС са казали на Кирил Петков и Асен Василев, че тази комисия не трябва да бъде към "Продължаваме промяната". Имало е неизвестна външна намеса за това.

"Не мога да кажа дали е Весела Лечева. Защо някой трябва да се намесва в този процес? Ние сме против зависимостите, борим се срещу тях. Не че Спортната комисия е най-важната. От наша страна интересът е принципен, а не партиен. Някой е имал притеснения защо Радостин Василев оглавява тази комисия. Компетентните органи ще разследват неговите сигнали за конфликт на интереси, свързани с г-жа Весела Лечева", подчерта доц. Пандов.

Според него в случая отново се е намесило задкулисието и истинската причина остава неизказана.

Има ли шанс за редовно правителство в 48-ото Народно събрание?

Ние няма да избягаме от отговорност, когато ни бъде връчен мандатът. Изградихме мост между взаимно изключващи се партии, но въпреки това доказахме, че можем да водим разговори. Посочихме нашите приоритети и те ще бъдат изходна позиция за разговори.

Отношенията на "Продължаваме промяната" с БСП и ГЕРБ-СДС

Не става дума за обида, всеки лидер опитва да обясни неговите резултати. Никой няма монопол върху социалната политика. Социалният пакет се изпълнява в момента.

Планът за технически стъпи за Еврозоната беше приет в правителството "Петков". Има сфери, в които нямаме конфликт, но имаме конфликт с начина на управление на ГЕРБ.

Депутатът от "Продължаваме промяната" посочи, че няма държавна политика в областта на здравеопазването. При липсата на бюджет няма да бъде продължена политиката с превенцията и профилактиката, предупреди доц. Пандов и добави, че болничната помощ ще бъде най-потърпевша и ощетена.

"Януари, предполагаме всички, че болниците ще имат повишени разходи за сметките. Бюджетът беше приет късно тази година и разпределихме средствата за по-малко месеци. Значително бяха повишени възнагражденията в извънболничната помощ. 154 болници са постигнали възнагражденията, които ние заложихме. Проблемът остава в болници, които от години куцат - общинските и група областни болници. Нямат достатъчно пациенти и инвестиции", коментира гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: парламентПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
1
 
! Отговори
Смешно, не трагично! преди 1 година
Само напълно неориентиран в политиката човек може да твърди за подобно изказване на ДПС! За ваше съжаление абсолютно нереалистично е да се представя подобно поведение на политиците от ДПС! Те са професионалисти и единственото обяснение е явна лъжа на Кирил Петков и компания!
2
3
 
4
 
! Отговори
Обяснението е... преди 1 година
...екстремно ясно, поне за тези, които са гледали филма Господарят на пръстените. Та, в парламента има 240 ултра алчни клонинги на Смийгъл, които ако оригиналния Смийгъл ги види от близо, ще получи перманентно умопомрачение и необратимо ще психяса.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как що ? За постове . Кой да *** . Нали за тва са изборите ? За хрантутничество .