Гешев на среща с БСП: Няма да допусна политическа намеса в съдебната власт

Историята показва, че това води до репресии, посочи главният прокурор
37

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"За тези 30 години, в които работя като следовател и като прокурор, почти никога не е чуван гласът на следователите и на научната общност. Разбирането за разделение на властите, освен взаимен контрол между тях, следва да има и взаимодействие. Доста дълъг период от време не се решават реалните проблеми в законодателен план, които биха довели до решаване на проблемите, решаваме последствията. Няма да допусна, докато съм главен прокурор, политическата намеса в съдебната власт, историята показва, че това води до репресии".

Още по темата
Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на среща с представители на ПГ на "БСП за България" в зала "Запад" на Народното събрание, предаде БГНЕС.

От своя страна лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че разговорите между НС и институциите – изпълнителна, съдебна, са необходимост. По отношение на търсения от главния прокурор диалог между институциите, тя е категорична, че той не може да се оплаче от липса на такъв в парламента, като даде за пример приетите изслушванията на всеки три месеца на главния прокурор в НС.

По думите ѝ сигурно има и недобри закони, но уточни, че Наказателният кодекс (НК) е от 1968 г., като оттогава досега е променян 121 пъти, като в повечето случаи по препоръки на представители на прокуратурата. Наказателно-процесуалният кодекс е от 2005 г., но е претърпял през годините 58 изменения.

Тя припомни, че в края на 47-ото НС, три дни преди разпускането му, беше приет Закон за продажбата на райски газ на непълнолетни деца.

"В момента всички нощни клубове и дискотеки продължават да продават и тровят децата. Добър закон, бързо приет, резултат – никакъв. Важно е законът да е добър, но много по-важен е контролът", категорична бе Нинова. Като призова да се спре с политическите лозунги, Нинова поиска професионални съвети, свързани с противодействие на битовата престъпност и Закона за движение по пътищата заради пияните и дрогираните шофьори.

От своя страна Иван Гешев посочи, че още преди 2 години от прокуратурата са искали изменения на НК и НПК. По думите му измененията, които НК и НПК са претърпели, „са едни оперативни промени на парче, с цел да се потуши репутационно един проблем, които не водят до реални резултати“.

Главният прокурор настоя за всеобхватна реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Боко и Пеевски си искат обществените поръчки и търгове и конкурси и границата с Турция магистралите тунелите евро фондове и всичко останало което носи пари. Каскета които пази олигарсите крали България през прехода които разграбват България вече 32 години
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешефта: Няма да допусна... Абе тоя за какъв се мисли? Да не би да се чувства върховен властелин в държавата? От как капо ди тути капи от СИК се върна на бял кон, му стана широко около врата май.
27
1
 
3
 
! Отговори
закривай преди 1 година
този кл0ун няма и авторитет на чистачка на вход
26
1
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Няма да допусна политическа намеса освен ако се обади на-Шефе, какво да правя.
25
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
и как "няма да допусне" въпросната "намеса" ?..-КАТО АРЕСТУВА ТИЯ,КОИТО СА ДЕЛИГИРАЛИ ПРАВАТА МУ ?!?!?!...Нещо ужасно "тече" в Територията ни от десетина години!...Не знам как ще се оправим...Освен при "Второто Пришествие"..
24
0
 
4
 
! Отговори
мижикьорчодателажа преди 1 година
Главните прокурори се избират от политици, ВСС е пълен с избрани от политиците човечлета, но той нямал да допусне политическа намеса в съдебната власт 🤣🤣🤣
23
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Боже Господи!!!!..Ама за какъв се е взел тоя милиционер бе?!?!...Статута му на "Главен прокурор" Е ДЕФИНИРАН САМО в отношенията му с останалите прокурори !!!..СТАТУТА му е РЕЗУЛТАТ на РЕШЕНИЕ на политиците !..НИКЪДЕ не е споменато,че има некакви "възможности" за влияние ИЗВЪН ПРЕКИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ !!!..Ама така е!..-НИКАКЪВ РЕД в Територията!!..Всеки напъва да прави каквото му изнася !..Няма Закони,няма Правила...ТИПИЧНА ГРУБА МУТРИНЩИНА !!!!!!..Такова нещо и по турско не е било!..
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Няма да допусна политическа намеса в съдебната власт." -- това не ти е мафиотско имение да го охраняваш, срещу държавната машина и нейните закони си безсилен. Тя мели бавно, но сигурно. Като ти лъснат игричките и вече си пътник.
21
1
 
2
 
! Отговори
Гешев преди 1 година
Няма да допусна съдебна намеса в мутренската власт
20
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 1 година
Политическа намеса не е допустима по определени дела. НО политиците не само че трябва да се намесят в съдебната власт но и да я направят наново. Не може да има 20годишни дела, не може да има недосегаеми - очивидно е чувството за липса на справедливост и безнаказаност. Израдихме мафия с тоги - пълно е с династии - дядо, тате и внуче все кадърни съдии и прокурори. Направихме каста която се самовъзнаграждава, самоназначава и е абсолютно безконтролна.
19
7
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 1 година
Много е забавно, когато неграмотното и примитивно простолюдие започне да обсъжда Гешев и съдебната реформа.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този като какъв се изказва
17
2
 
4
 
! Отговори
Нагъл каскет! преди 1 година
*** милиционер от Симеоново!
16
1
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
Сега разбраха ,че имало човек на закона и той се казвал Гешев ,колкото и да не зависило от него нещо,щото си има разследващи,наблюдаващи и ...закриващи делата без доказателства,къде негодни ,къде хората хванали амнезия се отказват от показания...има труп,има убиец,но невидима ръка натиснала спусъка му...търсете го!!!
15
4
 
0
 
! Отговори
Позорен Факт МВР преди 1 година
Дясната Корнелия Нинова работи за ГЕРБ и ур.ода Гешев!
14
1
 
1
 
! Отговори
Аз съм човек преди 1 година
Въз основа на кви факти някои хора искат за мен да няма хубаво и приятно бъдеще ?Нали в България няма виновни хора, защо аз трябва да бъда виновен ?Аз нямам намерение да върша лоши неща , така че каквото си искате си мислете за мен ! Всеки има своя ИСТИНСКА съдба, а моята ИСТИНСКА СЪДБА е по различна ! БОГ така иска ! Пророци са казали че ще има рай, нека тогава да се ориентираме да има ИЗГРАДЕН рай !
13
3
 
2
 
! Отговори
На ви Гешев преди 1 година
Не виждате ли, че няма престъпност, всички мутри работят за Гешев/Борисов на останалите им бъркат в мозъка(Mind control, Targeted Individuals, gangs Stalking) и подобни извращения от полицията и техни банди, всичко контролират ушатите ***!
12
7
 
7
 
! Отговори
Митко USA преди 1 година
Та значи викаш нема да допуснеш политическа намеса в съдебната система, а ?А ти работата вършиш ли си я , а бе ?Ти си булдога на Борисов Банкянски !Гербаджииското куче което не си върши работата!Вън!
11
4
 
3
 
! Отговори
анонимен до 4 Апопim преди 1 година
Искате да кажете, че цели ВСС,, който избра Гешев са хора на Борисов. На това се казва---А посмали ***!
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като прокурор нема спечелено дело, като следовател сигурно е същото, нали му дадоха жена мутрите :)))