ДПС: Удължаването на бюджета за 2022 г. е правилно

ПП трябвало да обяснят защо има такъв дефицит и дългове
4
ДПС: Удължаването на бюджета за 2022 г. е правилно
Снимка: Dnes.bg, архив

Решението на служебното правителство да внесе удължаване на бюджета за 2022 г. е правилно, смята Петър Чобанов, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и народен представител от ДПС.

Чобанов посочи, че точно "Продължаваме Промяната" не трябва да настояват за нов бюджет, а първо да обяснят техния, както и защо сме стигнали до тази ситуация, в която се очертават толкова големи дефицити - над 11 милиарда за догодина и дългове над 15 милиарда. Октомври месец е красноречив пример, в който имаме един милиард дефицит, без кой знае какви капиталови разходи, коментира депутатът. Този дефицит се дължи предимно на текущото изпълнение на бюджета и на текущи разходи, обясни Чобанов, цитиран от БТА. 

Още по темата
По думите му, освен големия дефицит, който се очертава за догодина, рискът идва и оттам, че самите работодателски организации очакват силен спад на приходите си следващата година с над 15 процента спрямо тази година, което съдържа много голям риск данъчните приходи да не се окажат по-големи, а да има намаление. В основни европейски страни ще има рецесия, което означава, че ще се забави търсенето. Ние трябва да сме много внимателни в тази ситуация, без да имаме ясно политическо мнозинство, което носи реална отговорност за действията си, а не хвърля в публичното пространство лозунги, няма как да се случи и бюджетът, коментира той. Фискална политика и икономика не се управляват с лозунги, добави депутатът.

Според Чобанов решението да се внесе закон, който продължава действието на политиките, заложени в бюджета за 2022 г., е временно решение, в което Народното събрание ще се опита да съобрази всички нужди, така че хората да посрещнат зимата и да я преживеят спокойно. На въпрос какво ще се случи, ако между двете четения има предложения, които да нарушат макрорамката, финансистът обясни, че едва ли депутатите могат да си позволят голяма фриволност в тази ситуация. "Самият дух на законопроекта е удължаване на действието на това, което имаме и в момента. Нека внимателно да видим какво имаме в момента, какви възможности ни дава, ако някои от тези възможности са пропуснати, да ги удължим, но да се измислят нови мерки. Да се опитваме от Закон за удължаване да го превърнем в пълноценен бюджет, е трудно да се случи" коментира той. За нас е важно всички мерки да продължат да се изпълняват, каза Чобанов. И добави, че предложенията на движението ще са в тази посока.

"Основната мярка, която предлагаме, е да се създаде правителство. ДПС от няколко парламента настоява, че не трябва да се чертаят червени разделителни линии. И настоява за идейно хомогенно мнозинство", припомни депутатът. Той бе категоричен, че ако такова мнозинство се създаде, то ДПС са готови да участват и да имат водеща роля в него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
От грабежи и преди 1 година
Тази незаконна партия от башибозуци за 33 години не прочетоха Българската конституция и закони.
2
0
 
2
 
! Отговори
Тази Движеща преди 1 година
Престъпна Секта е чумата на България която е тумора за развитието на Българската държава и народ.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилното беше депутатите вече да работят и да са направили бюджет. Ама по-лесно така и после друг да ви е виновен.