Две комисии в НС обсъждат: Да дадем ли военна помощ на Украйна?

Военният министър: Решението да бъде взето след детайлен анализ
230
Две комисии в НС обсъждат: Да дадем ли военна помощ на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Комисията по външна политика и Комисията по отбрана провеждат съвместно заседание, на което разгледат Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна с вносител "Демократична България", както и Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Украйна с вносител ГЕРБ.

Даниел Митов от ГЕРБ подчерта, че решението е закъсняло и трябва да се разгледа още днес, както и че то е политическо. "Българският народ се е изказал по въпроса, след като е изпратил мнозинство от партии в 48-ото Народно събрание, които искат да вземат решение за оказване на военна помощ на Украйна", заяви бившият външен министър. Според него списъкът от държавите, които помагат на Украйна, е списък с цивилизовани страни.

Две комисии в НС обсъждат: Да дадем ли военна помощ на Украйна?
"Искам България да е част от този списък", сподели още Митов.

Ангел Георгиев от "Възраждане" обяви, че е необходим детайлен анализ и информирано решение. Народното събрание няма как да вземе аргументирано решение според него и затова предложи да се отложи разглеждането на двете проекторешения до момента, в който бъде представен детайлен анализ от Министерството на отбраната, иначе по думите му се говори за нещо, за което няма фактология и достатъчно информация.

"Проблемът е изключително сериозен и не бива да се подхожда лековато към него", заяви Георгиев, цитиран от БГНЕС.

От своя  страна Кристиан Вигенин от БСП отбеляза, че няма представители на службите – нещо, което се случва за първи път, и би следвало да не се обсъжда просто с политическа цел, защото това по думите му прилича на политическа акция. Той също поиска отлагане на обсъждането.

"За нас, за БСП, изпращането на оръжие на Украйна, категорично ни превръща, макар и косвено, в част от конфликта", посочи Вигенин.

Атанас Атанасов представи от името на ДБ Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна. Вследствие на това министърът на външните работи Николай Милков заяви, че консенсусната позиция, която е изразявана винаги в България, напълно съответства на текстовете. От външнополитическа гледна той съобщи, че е национален ангажимент, валиден въз основа на чл. 4 от Атлантическия договор, който възлага на всички държави да се грижат за увеличаване на отбранителните си способности.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов отчете, че до момента са подготвени за предоставяне зимно облекло, обувки, както и друга помощ. "Решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна следва да бъде взето след детайлен анализ", посочи военният министър. Според него по този начин Народното събрание ще вземе информирано решение.

Той добави, че Министерството на отбраната изпълнява стриктно взетото решение от 47-ото Народно събрание за оказване на необходимата помощ на Украйна.

"Решението за предоставяне на оръжия на Украйна се взема суверенно от всяка страна, след вътрешен анализ", отбеляза от своя страна служебният министър на външните работи Николай Милков.

"Неговата конкретика е съобразена с възможностите на страната, включително с вътрешните нагласи в държавата. В началото на процеса повечето страни бяха неуверени в степента, в която могат да се разпрострат с евентуална помощ. Тези притеснения постепенно бяха преодолявани", коментира той. По думите му предоставянето на военна помощ остава гореща тема за всички правителства.

Даниел Лорер изрази принципната подкрепа на "Продължаваме промяната" за двете решения. Първият принцип е, че Украйна е страна, която е жертва на агресия, а вторият са българските въоръжени сили.

"Войната ни предоставя възможност да предоставим стари въоръжени системи и да започнем модернизация", смята той. По думите му двете проекторешения предоставят още веднъж на МО да ги осъвремени и да информира народните представители какво всъщност можем да предложим на Украйна.

ДПС ще подкрепи и двата проекта за решение, съобщи Джейхан Ибрямов от парламентарната група на "Движението за права и свободи". Според него решението за предоставяне на военна помощ за Украйна е закъсняло и е трябвало да бъде взето още от 47-ото Народно събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
0
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Ну в следующий раз Болгарию из турецкого рабства никто освобождать не будет.
159
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Защото заедно с осигуряване на 5 звездна грижа по черноморието - това ни е от първа важност! То до 2 седмици няма да има Парламент, бюджет не ги вълнува тях. Украйна ! И после се чудят защо 80 000 човека се разходиха да им кажат, че НЯМА за кой да си дадат гласа. Не се ли гледат и слушат отстрани тези? А най - смешен е славчо2 - с.я до онзи ден "военна операция", днес раздаваш оръжие. Ама , който му плаща, поръчва!
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е наша война. Да се оправят помежду си двата братски народа! НАТО не е нападнато. Ако нападнат натовска държава, тогава е друго. Хитрите евреи се държат настрана от войната - да се учим от тях!
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изборите 80% гласувахме да дадем оръжие, а в чата 80% са против. Мръсни руски ***, връщайте се в русия където ви е мястото!
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МиГ-29 и Су-25 като им изтече ресурса след 2 месеца, в главата ли ще си ги бием? Нито можем да ги ремонтираме в Беларус нито нищо.
155
2
 
3
 
! Отговори
Инфлуенцасър преди 1 година
Ако имаш и една риза останала здрава и прана само . Съдери я и дай половината на ближния си. Така ще бъдеш солидарен и двамата ще сте голи под дъжда. И ти и той доволни и на студено. Пък може под съдраната риза да се покаже потника от лани? Дето го загуби от рез хоумофиса от преди ковида и санкциите . Ъ .
154
0
 
2
 
! Отговори
Дайте да дадете преди 1 година
Безплатна манджа няма . Искате евраци ,искате Шенген ,искате да се тупате в гърдите европейски искат да у своявате тихо кротко пак грандове. Е няма как , ще дават .
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ми звучи като да имаш 1 лев и да го дадеш на някого... Оставаш без нищо. Ние за нас си нямаме, та да даваме. Това е чист популизъм. Тези, които ги подстрекаваха да хапят ръката, която ги е създала и хранила винаги, да им дават оръжие и пари....ние нямаме нищо общо с тях. Точка.
152
0
 
2
 
! Отговори
Нямам телевизия преди 1 година
Дайте им и наште ф16 блок Еди какво си. И подводниците ни им дайте. Чакай какви други страшни оръжия имаме да помисля. Дайте им и злите езици . Най страшното оръжие.
151
0
 
0
 
! Отговори
Поп Андрей преди 1 година
Какви комисии къв парламент кви партии кви оргии ? Вас кой ви е избирал ? Мушенници и самозванци. Анатема !
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз гласувах за Герб,защото исках да помогнем военно на Украйна като изпратим българска военна част там. Желая тази част да е от 241 души. Да се ръководи от Борисов и останалите 240 да са депутатите. Сега моля желанието ми като гласоподавстел да се изпълни и днес да тръгват към фронта.
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още измислени комисии ще си направят за по 5 бона на парче дебетат. То е ясно че не трябва, а й вече нямаме нищо за даване след Киро и променката, ама поне да захлебат малко от участие в комисии.
148
3
 
3
 
! Отговори
.... преди 1 година
Браво,браво,давайте,мама ви пр*ста
147
4
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Тези оръжия, купувани с парите на народа, са от значение за българските граждани. Аз не искам да давам оръжия на Украйна. България прави достатъчно за украинските бежанци. Да дават оръжия богатите.
146
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво толкова обсъждат, та цели две комисии? Който ще дава, да го купува оръжие и да хваща пътя към фронта. Щото не е целокупното население, което иска да въоръжава Зельо. Михалев големият защитник на даването на оръжие. Като го гледам какъв е тутманик, ще дава той, на принципа дайте да дадете.
145
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е Главният прокурор? Къде е прокуратурата въобще? Да заведе дело срещу военолюбците???? Подстрекаването към война е нарушение на Конституцията. Който се води по акъла на американците, да ходи да живее там. Техният закон за правото на лично оръжие е отпреди създаването на функция шериф, отпреди оформяне на полиция. Нашите войнолюбци се водят от държава със закони от преддържавно време, от времето на тълпите. Къде е прокуратурата на Р България? Къде е Конституционният съд?
144
1
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 1 година
Нали не стават за нищо тези стари руски оръжия,защо ги искат тогава ,ще ни ги вземат и нищо няма да получим
143
8
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Нищо не става от тая просташка държава. Само революция и избиване на комунистическите отпадъци може да спре гангрената.
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези май искат Майдан. Само да се пробват да дадат.
141
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и това няма да попречи на Вовата да смачка фашистите