Донев: България е ангажирана за интеграцията на Западните Балкани

Премиерът: Проблемите, свързани с енергийната сигурност, стоят пред нас
15
Донев: България е ангажирана за интеграцията на Западните Балкани

Приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет на България, заяви министър-председателят Гълъб Донев в рамките на изказването си на Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския процес за Западните Балкани.

Това по думите му допълва и надгражда процеса на европейска интеграция, подпомага демократизацията и развитието, и укрепва стабилността и сигурността на региона.

Българският министър-председател заяви, че страната ни е ангажирана и активно работи с държавите от региона за тяхната успешна европейска интеграция, на база на собствените заслуги. „Следвайки основните принципи за добросъседство, приобщаване, взаимно разбирателство и помирение, можем да допринесем за постигането на общата ни цел за просперираща, стабилна и сигурна Европа“, посочи премиерът.

Проблемите, свързани с енергийната сигурност, стоящи пред нас, могат да бъдат преодолени, а енергийният преход постигнат, единствено чрез засилено регионално сътрудничество, заяви министър-председателят Гълъб Донев, цитиран от прессулжабата на правителството.

Премиерът изтъкна ключовата роля на междусистемната газова връзка Гърция-България за диверсификацията на източниците на газ, за подобряването на сигурността и гъвкавостта на доставките, както и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайния потребител.

Министър-председателят със задоволство отбеляза и напредъка в строителството на газовата връзка България-Сърбия, която също е от стратегическо значение. В изказването си той постави акцент и върху подписания в началото на настоящата седмица договор между „Булгартрансгаз” и държавната компания на Република Северна Македония „ГА-МА“ за изграждане на нов интерконтектор. В тази връзка премиерът открои усилията на България да окаже институционална подкрепа на нашата съседка за преодоляване на дефицитите на енергия, напомняйки също, че страната ни традиционно е нетен износител на електричество и играе ключова роля за енергийната сигурност на страните от региона.

"Отдаваме необходимото внимание на инфраструктурната свързаност", посочи още министър-председателят Гълъб Донев и отбеляза, че изграждането на Коридор №8 е от стратегическо значение за свързаността и развитието на търговията в региона, но и в контекста на сигурността на Западните Балкани и ЕС.

В рамките на изказването си премиерът Гълъб Донев потвърди готовността на българската държава да съдейства на партньорите от Западните Балкани за постигане на целите на Европейската зелена сделка, отразени и в Зеления дневен ред за Западните Балкани. „Oставаме твърдо ангажирани със сътрудничеството в двустранен и регионален план с всичките си съседи в тази и други сфери“, добави министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я на Муно да н са му набивали канчето, че запяха тая песен?
8
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Деинтегрирам се от всякъде.
7
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 1 година
ТАКА Е, СПРЕТЕ ДИСКРИМИНАЦИЯТА НА ЧЕРНОАФРИКАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ :))
6
0
 
7
 
! Отговори
Гладен преди 1 година
А нас кой ще ни интегрира?
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие кога ще се заемете с проблемите в България, то не беше Украйна не беше Македония, западните Балкани, оръжието за Украйна, Еврото. Абе помислете и за хората дето изнемогват в България бе Ка пу ти....
4
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Не искам да чувам и знам за Асан, Хасан т.н. нито за Косово и Албания. Токова чудо с тези в Германия ум да ти зайди. Провалят всичко градено с години.Мразят ни ще ни връщат тази омраза както и когато могат. Във тези няма как да интегрират мене. Никой не отчита безразборният им прираст и, че ще изчезнем като християнски нации.В крайна сметка моят ген и хора като семейство ми са на изчезване. Заради тези и политиците изгубих желание да давам за общото благо като работа и деца и т.н. Доброто до тук
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите не са за ЕС - те и не искат. Македонците когато спрат да бъдат сърби, тогава може да влязат.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепяме Албания, Косово, Черна Гора и Босна за членове на ЕС. Македония - чак когато се справи с расизма.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вечно ангажирани сме към чуждите народи