България купува още изтребители за ВВС, плаща за тях над 2,6 млрд лв.

Чакаме втората доставка на самолети през 2027 година
245
България купува още изтребители за ВВС, плаща за тях над 2,6 млрд лв.
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри решението на служебното правителство да сключи договор за купуването на още изтребили за ВВС, така че те да станат една ескадрила.

Това ще ни струва 1 296 412 185 щатски долара или 2 540 967 882,60 лв. без ДДС. Отделно ще са необходими и други допълнителни разходи за заплащане на мита, транспортни разходи и ДДС.  

Целта е окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители - 16 самолета F-16 Block 70, завършване на процеса по изграждане на пълни способности за обслужване и експлоатация на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в рамките на първи и втори етап от проект „Придобиване на нов тип боен самолет“.  

Сред целите на проекта са повишаване на способностите за охрана на въздушното пространство и за осигуряване на въздушния суверенитет на България в Интегрираната система за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) отбрана на НАТО, повишаване на способностите за провеждане на противовъздушни операции, изпълнение на съюзните изисквания по приетите Цели за способности и разширяване на приноса на българската страна към колективната отбрана на алианса, разширяване на спектъра от способности на изтребителната авиация, включително способности за нанасяне на прецизни удари по наземни и морски цели и способности за разузнаване от въздух денем и нощем във всякакви метеорологични условия.

Предложението за приемането на проекта за инвестиционен разход се мотивира с промяната в геополитическата среда за сигурност в Европа. В проекта за Международен договор BU-D-SAD, предложен от американската страна, доставките на вторите 8 броя F-16 Block 70 e предвидено да станат през 2027 година.

Против купуването на новите самолети категорично се обявиха от БСП и „Възраждане“.

Румен Генчев от левицата коментира, че цените са прогнозни и в договорите пише, че американската страна може да повиши цената с 10% без уведомление, а над 10% с уведомление, като същото касае цената на резервните части, цената на услугите.

"Доставчикът иска да му подпишем за втори път празен чак и то при положение, че най-нагло взе 2,3 млрд. лв. и не достави самолетите на ВВС", отсече той. Според него няма гаранции за качеството на самолетите, на качеството на резервните части и на обслужването.

"Освен това всички срокове са условни. Какво става, ако доставчикът не достави самолетите или резервните части навреме? Ами нищо не става. Доставчикът може да си пие кафето до 3305 година. Американската страна не носи последици за нищо", отсече Гечев.

"Нашата военна авиация приключва през 2023 г., това означава че като не ни доставиха самолетите на време, че нашите партньори приземяват военна ни авиация и над небето на България ще летят само гарвани. Каква наглост представяте ли си, не е завършен първият етап, тази година няма да полети първият самолет до края на годината, както се очакваше и какъв ще е този български самолет, който ще го правят 30 години. Откъде-накъде българските данъкоплатци ще пълним касите на нередовен доставчик. Точно ли бедна България трябва да стимулира доставчик, който не си е изпълнил задълженията", скочи още той.

Николай Дренчев от "Възраждане" предупреди, че "ако не храним нашата армия, ще храним чужди армии".

"Не знаем какво купуваме, а и никой в света не знае какво се купува и какво ще излезе от този самолет. Това, което направиха през 2019 г. с първите самолети беше да купят котка в чувал, а сега ни се предлага да купим още котки в чувал", настоя той.

Ангел Георгиев от "Възраждане" обвини ДБ и останалите евроатлантически партии, че са маши на американското посолство. „Евроатлантическата разпасана команда води България към това да не е ясно ще имаме ли бойна авиация или не“, скочи той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че текущата схема на плащания за втория транш предвижда 11% да се плати преди доставката и 89% от сумата да се плати, след като първият транш на F-16 е пристигнал.

"Има писмо от страна на САЩ, което дава възможност на България да изисква корекции, ако първия транш се забави. Това дава преговорно предимство на България и ПП настоява служебното правителство да се възползва от него", настоя той.
 
Джейхан Ибрямов от ДПС обясни, че ще има нови договори с детайлни разчети на плащанията по години.

Според него обучението на българските пилоти трябва ад ес ускори и да върви с много по-бързи темпове. Подготовката на техническата част, която трябва да поеме тези самолети, също изисква по-детайлно внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
1
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Вие вместо в икономиката в хората да инвестирате да развиваме нещо вие наобратно..... Кой ще воюва с тия самолет???С такива инвестиции скоро съвсем на 1милион ще паднем.... умните хора първо забогатяват, създават някакъв минимум,на правосъдие,на нещо да с е захванем на някакво усещане за справедливост.... вие тия два милиарда като ги гепите за тинекии каакво ще се промени????
202
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едно доказателство,че политиците не представляват хората,никой не иска още една партида недошли самолети,както и повечето искат да не даваме оръжие на никого,но тези дето ни представляват не са на нашето мнение
201
1
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
България купува и плаща с левчета, които през 2027 г. изобщо няма да са валидни. Честито на банкерите, които са купили облигации. Специални поздрави за гуверньора на БНБ Димитър Радев. Как са нещата с еврозоната и еврата, нещастнико ?
200
0
 
3
 
! Отговори
Военен брокер преди 1 година
Докато дойдат ф 16 да вземем дронове,а и всички изтребители са не ефективни срещу дроновете.
199
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Всяко ново въоръжение е добре дошло :) Може да говоря против НАТО...или по-точно против САЩ, които дърпат конците, но нас в България това не ни засяга. Би ни засегнало, ако се наложи да се бием срещу САЩ и ни блокират самолетите. Ще стане същата работа като с Миговете. Когато взехме МиГ-овете, ситуацията бе съвсем различна. Никой не може да гарантира, че още догодина може да се обърнем против САЩ и пак да увиснем с бойната техника. Гледам глобално на нещата, не казвам, че ще се случи.
198
2
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
през комунизма не знаехме нито колко струва въоръжението нито колко са взели руснаците за него -беше държавна и партийна тайна .Дори заплатите н политиците бяха държавна тайна.Да не говорим за политбюро на комунофашистката партия Един се осмели да пита и веднаха го убиха-редактора на списание отечество ако помните.
197
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От умрел писмо...Още ги търпете. Да ви мачкат...
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне още 8 трябва да се купят втора ръка докато дойдат новите...кажете го на Нинова и Сие...
195
1
 
7
 
! Отговори
БСП пак лъже преди 1 година
"Доставчикът иска да му подпишем за втори път празен чак и то при положение, че най-нагло взе 2,3 млрд. лв. и не достави самолетите на ВВС", отсече той" Румен Гечев се занимава с обичайното, когато не срива икономиката ни - лъже. Американците не са "взели" никакви 2,3 млрд. Парите си стоят по БЪЛГАРСКА сметка и от тях ще се теглят когато получим за каквото са предсназначени. Също така, по договор първите самолети трябва да дойдат 2023та, а още сме 2022.
194
6
 
10
 
! Отговори
Бавно развиващ се преди 1 година
Няма смисъл да се пънете на форума.Съдбата ни е решена .В зависимост от войната ще бъдем дадени на Ердоган или Путин а това със самолети е колониална глоба от империята.... Самолети няма да видим.
193
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хич не са ни глупави те нашите "политици" Тъй като сумата е платена, те вече са си прибрали тяхното. Ние сме глупавите, не те.
192
2
 
9
 
! Отговори
Гусин Радеф преди 1 година
Като не щеш Грипен/Рафал - на ти доживотен рекет. Дори да дойдат някой слънчев ден Ф-16 ще бъдат без обурудване, въоръжение и обслужващ персонал от краварски специалисти, за това ще ни изнудят да платим много по голяма сума от самите самолети и да чакаме за доставка още 20-30 години, през което време самолетите ще ръждясат и ще се наложи да ги бракуват. Политиците няпат право да вземат решения без да се допитват до авио-експерти като мен
191
4
 
7
 
! Отговори
моето мнение преди 1 година
Глупаво решение взето от глупави политици! С тези средства да бяха построили противоядрени бункери, защото ще им трябват!!!
190
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само презедентска република ,без тези предатели!!!
189
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОЛНИ ПРОДАЖНИ ***,ПРОКЛИНАМ ВИ!!!
188
1
 
11
 
! Отговори
Фики преди 1 година
Още не се знае кога ще пристигне първата поръчка а вече искаме да купим другиСега разбирате ли как финансираме съединените американски щати и не само с българия постъпват така с много други страни за каква демокрация се говори в този парламент като в голямата си част са продажници на тази държава получаващи големи подкупи от съединените щати
187
1
 
7
 
! Отговори
era преди 1 година
спокойно догодина ще закупим ПВО установки Пейтриът за двойна или тройна цена. Пак ще дадем едни 3-4 млрд. е така да се отчетем пред колониалния владетел.
186
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покупката на тези самолети е истински водевил или трагико-комедия! Това е химнът, апотеозът на колониалното слагачество, когато купените кукли на конци, сложени да управляват заграбената територия, се чудят как да угодят на тези, които им дърпат конците въпреки нормалните опити та разума да ги вразуми. Ние сме на ръба, а тези ни будалкат всекидневно и загробват парите ни в джоба на своите господари
185
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до кеф кеф не вярвам да си се родил толкова мало"умен,сигурно два пъти си карал курсове за да си такъвнещастливец!
184
2
 
17
 
! Отговори
кристина преди 1 година
още един грабеж на антибългарското правителство за несъществуващи самолети.. я камилата, я камиларя... вместо тези пари да отидат за майките с деца, пенсионерите, за помощи за бизнеса, земеделието..