Позитиви и негативи от гласуването с бюлетини

Коментар на Стоил Цицелков
Обновена: 5 ное 2022 08:46 | 5 ное 2022 08:15, Росен Стойчев
90
Позитиви и негативи от гласуването с бюлетини
Снимка: БГНЕС

Смесеното гласуване – с машини и с хартиена бюлетина, е най-лошият вариант. А внесеното в момента предложение „е изключително лошо”.

Още по темата
Това смята Стоил Цицелков, председател на обществения съвет към ЦИК в коментар пред Нова.

„Отново искат да смесим резултатът от хартия и резултатът от машината в един протокол. Последният път, когато беше така, имаше РИК-ове с 90% сгрешени протоколи. Това е безпрецедентно”, заяви Цицелков. Той призова да не се смесват резултатите от различните видове гласуване.

Преди това Цицелков разказа и за опита по света.

По думите му Германия и Ирландия са купили такива машини, но не са ги използвали.

„В случая на Германия, техният съд ги спря, защото няма лесен начин гласоподавателят да проследи своя глас към резултатите. Те не са имали отрязъка, който имаме ние”, обясни Цицелков.  

„Засега няма никакви сериозни сигнали, никой не е искал касиране, дори частично. Виждаме, че има частни фирми, които се справят.  И ЦИК, и Общественият съвет казват, че държавата би следвало да изгради капацитет, за да може сама да контролира. В момента тази частна фирма е контролирана по всички стъпки. Но комуникацията с обществото не е добра, щом има чувство на недоверие”, смята Цицелков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: бюлетинигласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С бюлетините Герб може и пълно мнозинство да си докарат. Ако малко не им достигне, ДПС ще са втори и ето ти правителство. Нинова и тя се изложи, като подкрепи това решение, явно на БСП им липсват гласовете от махалите, както беше преди.
16
1
 
4
 
! Отговори
чудя се преди 1 година
На следващите избори с хартиените дали някак случайно рязко няма уж да се е повишила избирателната активност. Особено в махалите, турско говорящите, малките градчета и села. И да се вдигне процента само на ГЕРБ, ДПС и БСП.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то вчера една кокошка от ГЕРБ направо си каза, че машините създавали затруднения за една определена група хора... Ясно е, че борбата е за ромските гласове.
14
1
 
10
 
! Отговори
ейй преди 1 година
Ама всички казвате, че машините се подправят лесна, а колко още доказателства и години са ви нужни, да видите, че в България и с хартиените е така?! Готови попълнени бюлетини, подправени, фалшиви, фалшиви протоколи, мъртви души. Да не забравим и "грамотните българи", на които им е наредено само коя цифра да задраскат.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В никоя държава в Европа няма толкова роми, колкото са у нас, на първо място сме по този показател, ако не знаете! За грамотността им да не говорим... Машинките ни отърваха от гласуването им, а сега пак ще гледаме репортажи, в които те казват, че не знаят за какво се гласува! Но гласуват - за пари!
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не виждам нормаален човек, който ще иска да гласува пак с хартия: бавно, несигурно. Все едно не си гласувал, защото някой драсне една чертичка и в кошчето. Освен това, забравят, че при последното гласуване с хартия, изключително трудно намериха хора за комисиите. Сега ще бъде още голям провал, защото просто няма хора да стоят по цяла нощ за 50 лева.
11
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
с хартиените бюлетини се купуват гласове и вижте кои купува какви турци имав северозапада та там печели дпс ами бсп губи от това ч е нинова е начело заеднос бандата зад гърба и герб печели все в 25 мир където е филиповци и банкяи кои какво е спечелил и победил като има зад гърба си неграмотни хора печеляттака наречените депутати тези от дпс са 30 години несменяеми останалите са същите
10
2
 
1
 
! Отговори
Гласуването за преди 1 година
национални предатели няма позитиви: национални катастрофи,спекула,инфлация,бедност, рецесия,унищожение на икономиката и ресурсите,миграция на младите в чужбина като евтина работна ръка и разпродажба на краварската колония на парче в името на някакви евроатланДически ценности,чиято дефиниция е най-опростено казано "демократично колонизиране на суверени държави".Без значение хартия или с "пипнат" от софтуер в полза на "правилната партия" народа няма думата,решенията се вземат на Козяк!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ги е страх от онлайн гласуването. С машини и бюлетини лесно манипулират резултатите и разчитат на ниската избирателна активност. Обаче ако се въведе онлайн гласуване всеки ще може за секунди да гласува от телефона си. Можем без проблем да достигнем 80-90% избирателна активност. Тогава купения вот вече няма да има значение и партии като ГЕРБ и ДПС може изобщо да не влязат в парламента.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли от 27 страни в ЕС колко гласуват с машини? Или те са "по-просmи" от българите и искат само хартиени бюлетини? Франция като население са 67,5 милиона, що не гласуват с машини? За абдали ни взеха в Б-я. Машините се контролират от воле. Дневникът е подправен се изписа на чист български език. Аmа не ми казвайте, че преводач на Гугъл или друг изкуствен интелект го превежда понеже твърдят, че машините са офлайн. Всичко е прецаквация с машините и контролиран вот.
7
9
 
8
 
! Отговори
Eйgжънт Caйън Meйcън преди 1 година
Пpegимcтвoтo нa мaшинитe зa rлacyвaнe ce cъcтoи в тoвa, чe peзyлтaтът oт rлacyвaнeтo мoжe ga бъge npocлegeн, npegвиgeн и ako e нeoбxogимo, kopиrиpaн...
6
11
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Уф, поредният "разбирач". Просто на следващите избори като се види, че 80 процента от хората гласуват с хартия и ще махнат машините. Както навсякъде другаде, без Венецуела.
5
5
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Позитивите са че е нужно да гласувате. Те ще го направят вместо вас с направо отпечатана и попълнена бюлетина т.е. НЯМА ПОЗИТИВИ
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Електората на мафията да си бърши дадника с тях!
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх тресе *** на Мадуро.
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само негативи!
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно нещо хубаво ще направят и айде пак назад.