Позитиви и негативи от гласуването с бюлетини

Коментар на Стоил Цицелков
Обновена: 5 ное 2022 08:46 | 5 ное 2022 08:15, Росен Стойчев
90
Позитиви и негативи от гласуването с бюлетини
Снимка: БГНЕС

Смесеното гласуване – с машини и с хартиена бюлетина, е най-лошият вариант. А внесеното в момента предложение „е изключително лошо”.

Още по темата
Това смята Стоил Цицелков, председател на обществения съвет към ЦИК в коментар пред Нова.

„Отново искат да смесим резултатът от хартия и резултатът от машината в един протокол. Последният път, когато беше така, имаше РИК-ове с 90% сгрешени протоколи. Това е безпрецедентно”, заяви Цицелков. Той призова да не се смесват резултатите от различните видове гласуване.

Преди това Цицелков разказа и за опита по света.

По думите му Германия и Ирландия са купили такива машини, но не са ги използвали.

„В случая на Германия, техният съд ги спря, защото няма лесен начин гласоподавателят да проследи своя глас към резултатите. Те не са имали отрязъка, който имаме ние”, обясни Цицелков.  

„Засега няма никакви сериозни сигнали, никой не е искал касиране, дори частично. Виждаме, че има частни фирми, които се справят.  И ЦИК, и Общественият съвет казват, че държавата би следвало да изгради капацитет, за да може сама да контролира. В момента тази частна фирма е контролирана по всички стъпки. Но комуникацията с обществото не е добра, щом има чувство на недоверие”, смята Цицелков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: бюлетинигласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Поне веднъж преди 1 година
да се пробва, да дават по 100 лева в секциите, при гласуване....
36
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Позитиви няма. Поне не и за нас. Има за партиите, които го искат, защото неграмотните мингилсони не могат да гласуват с машините. И не могат да бъдат манипулирани. Затова е този кански рев против машинното гласуване. Дано това не мине!
35
0
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 1 година
Примерно, за да гласува трябва да е завършил поне 8-ми клас и да е живял в България непрекъснато поне 8 месеца преди изборите. Да така всички от Западна Европа, САЩ и другаде българи няма да могат да гласуват, но така ще секне и изборният туризъм от Турция.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позитиви за едни, нагативи за други. С хартиените бюлетини много лесно се фалшифицира вота и се купуват гласове, което е позитив за ГЕРБ и негатив за останалите партии.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Шеейцария се гладува с писма, всичко е точно
32
1
 
1
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
Значи трябва да се гласува в данъчното, всеки март месец...
31
7
 
1
 
! Отговори
Трябва преди 1 година
да има избори през три месеца, докато Възраждане ги спечели...
30
3
 
5
 
! Отговори
провинция преди 1 година
МАФИОТИ Хартиени.Като искате увеличение на вота просто трите партий ГЕРБ,БСП и ДПС не се явявайте на избори.Да бяхте гласували онлайн и по пощата щтяхте да има висок вот на изборите и трите партии щяхте да бъдете отсвирени.МАФИЯЯЯЯЯЯЯЯЯ
29
5
 
6
 
! Отговори
Николас Мадуро преди 1 година
С машините изборните резултати са такива каквито си поискам!
28
2
 
2
 
! Отговори
Странно, преди 1 година
...Този Цицелков наистина ли не е разбрал, че резултати от преброяване на изрезките ,никога не са били оповестявани, а и самите "машинни" избраници си гласуваха, преброяването на изрезките да не е меродавно за крайният резултат! Какво прави изобщо в тоя "обществен" съвет, или са го пробутали да ни баламосва?
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакво значение как ще гласуват овцете накрая резултата ще е един и същи
26
1
 
1
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
@Реалист. Кой пък от разузнавателните служби ти докладва на тебе? Звездите ти го говорят май. Всеко дето не може да вдене нящо, разузнавателни служби му го обясняват!
25
3
 
1
 
! Отговори
До възмутен преди 1 година
Аз пък съм на 48,може и да се оправя, ама ме е срам да опитвам...
24
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
на машина не могат да гласуват неграмотните от определени етноси и на децата е ясно ,че това за най-вече купените гласове
23
1
 
4
 
! Отговори
Народно преди 1 година
събрание и правителство, имат прекалено големи правомощия и почти никаква отговорност! С тази конституция и до второ пришествие, по 4 пъти на година да гласуваме, все тая....
22
2
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Стига сте се оправдавали бре с това, че възрастните не можели да гласуват. Майка ми е почти на 80 години и винаги гласува с машина без проблеми.
21
4
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Франция разрешава машинното гласуване в ограничени случаи, основно в чужбина. Разузнавателните служби препоръчаха електронното гласуване да не се използва на изборите през 2017 г. заради киберзаплаха, но то НЕ бе премахнато!!!
20
3
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Арабски ***, арабски нишки и живите мъртви. Този филм го знаем. Иначе познавам възрастни хора които са много скарани е техниката и те признават, че супер ледно се гладува с машина. Още повече че може да се провери на всяка машина софтуера и кога е имало промяна.
19
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В Естония хората могат да гласуват онлайн.
18
3
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До 12 Анонимен. Три европейски страни използват различни вариации на машинното гласуване. В Белгия има електронно гласуване за всички видове избори и референдуми. Използват се електронни принтери, които не са свързани с интернет. Подобна технология е била прилагана и в България в някои секции.В Швейцария за всички избори има комбинация от машинно гласуване с цифрови устройства и гласуване по интернет. Франция разрешава машинното гласуване в ограничени случаи, основно в чужбина. Разузнавателните служби препоръчаха електронното гласуване да не се използва на изборите през 2017 г. заради кибе