Сергей Станишев: БСП стана лидерска, проста и малка

Според него трудно ще има правителство с първия и втория мандат
6 ное 2022 19:15, Нели Христова
83
Сергей Станишев: БСП стана лидерска, проста и малка
Снимка: БГНЕС

Георги Първанов имаше отговорност, че заради членството ни в ЕС трябва да има правителство. Сега Румен Радев също се държи по начин да помогне на партиите да говорят помежду си, не се действа чисто механично и за 3 седмици нещата да замитат.

Този паралел между настоящата ситуация за съставяне на правителството и преговорите преди създаването на Тройната коалиция по времето на Георги Първанов направи в ефира на NOVA бившият премиер и експрезидент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той посочи, че волята на президента трябва да е обединител на нацията.

Според него за добър резултат, трябва да има ясна програма на правителството. В предния кабинет на четворната коалиция според него е липсвал ясен механизъм за изчистване на политическите различия. И напомни, че докато той бе премиер, имаше коалиционен съвет, с представители на трите партии и след това се съобщавали компромисите и решенията, които са взети.

Станишев посочи, че очевидно с първия и втория мандат сега трудно ще се състави правителство, по-реалистичен е вариант това да стане с третия. "Коалициите в това НС се разминават много. Всяка от тези политики е важна за всяка от партиите и никоя не иска да се отказва", добави той.

"Аз съм наясно, че много хора имат очаквания свързани с мен и БСП. За мен е важно да има енергия за левицата и тя да си изпълни ролята. Каква ще е моята функция? Аз съм казал, че ще участвам, имам умения за водене на диалог и ще потърся формата да съм полезен за обществото и лявото, което в криза. Не е добре то да е фрагментирано, демокрацията не може да върви на един крак - трябва да има ляво и дясно. Искам да чуя какво мислят различни хора и как мога да съм полезен. Постигнал съм твърде много като политическо развитие, нямам самоцелни амбиции да се доказвам, но не съм безразличен към това, което се случва", лаконичен бе той на въпрос дали би се върнал начело на БСП.

Според Станишев Корнелия Нинова и ръководството на партията не са променили БСП към добро и са изгубили изключително много избиратели. Той иска да знае "има ли съпротивителни сили срещу това статукво, което тегли партията надолу". И добави, че БСП е станала лидерска, и както казвали политолози - проста и малка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Сергейчо започнал трудовата си кариера като министър председател Руска партенка
25
3
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Сергей,ако не бяха го взели в Партията на...работа,още щеше да си ходи...безработен,немил,недраг
24
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
Тоя ще е остане в историята като "социалиста" въвел плосък подоходен данък без облагаем минимум.
23
3
 
0
 
! Отговори
Край преди 1 година
Бутикова.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един провален политик от миналото с амбициозна жена с медии! Съжалявам време е за мемоари и пенсия Серго
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ти си най- виновният! Бързо забрави каква боксова круша на боко беле!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въвеждането на делигираните бюджети, обучението едновременно на бавноразвиващи се заедно с другите,даването на възможност за влизане във висше училище само с оценката по български от матурата (и за инженер или за математик може да се влезе) преминаването в по-горен клас, даже ако ни си влизал в час, само да те има по списък, са все сигурни стъпки за убиване на младото поколение. Действия, предприети от неговото правителство и умника кривогледия и вечно небръснат Вълчев, май се казваше)
19
2
 
9
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Закопа българската икономика. Първо я парцелираха, разпределиха, окрадоха. А след това си спретнаха и подходящи данъци. Плоския данък.
18
5
 
8
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 година
Серго, Серго, още помня как посрещна ГЕРБ за първи път в парламента с думите "Здравейте циркаджии! ", е толкова години след това те за пореден път са пъвра политическа сила а вие бавно оттичате в канавката.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако заплатите в България се повишаваха с темповете на повишение при Станишев, сега ми имал ата заплата щеше да е 1500 лева, а средната заплата около 3500 лева.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев беше избран за председател на БСП с надежда за подмладяване, а той запази всичко сиви кардинали и обръчи от фирми. Вечни местни феодали. Като дойде Нинова, започна обновяване и подмладяване. Но липсата на опит, липсата на дългосрочно подготвяне на кадри не се компенсира с 4-5 години. За последните 20-тина години чрез учебните програми младежите се откъснаха от реалностите на света, създаде им се нихилизъм към българщината и дезинтерс към точните и природни науки...
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев с 1 129 196 гласа стана премиер, а Нинова с 232 958 гласа отказва да подаде оставка.
14
2
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Харесва ми как се развиват БСП, ПП и ДБ....... в ШЕСТА ГЛУХА...
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След всичко, което БСП причини на България, е чудо че все още са в парламента. И с хартиена бюлетина, резултатите ще са същите.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като свърши това което може да се открадне от държавата , крадците напуснаха партията и сега неистово се борят "не съм от тях како Сийке" Това им спестява и вноските към Позитано И партията се показа такава каквато е "проста и малка" Засега само медийната подкрепа остана щото там имаше авансови плащания. Скоро обаче ще важи израза "пито платено" Новите лица на приватизационния бизнес: Президентски съвет от милионери, скалъпване на креслива партийка за изборите. медиен монополизъм. Плащай народе
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урродлив хамстере, бК/С/п е точно там където й е мястото. Още малко й трябва да я пратим в небитието.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не знам какво точно е свършил господинът в международно отношение, но помня, че по негово време няколко пъти идваха емисари да оказват натиск върху г-жа Нинова БСП да приеме истанбулската конвенция, също по негово време в ЕС приеха документ, приравняващ нацизма с комунизма (въпреки че комунизъм никога не е имало), също по негово време, в разцвета на ковида се разбра, че хиляди хора, главно източноевропейци, работят в почти робски условия във фирми в най-богатите страни...Къде тук е социализмът?
9
0
 
1
 
! Отговори
BMW преди 1 година
BMW се изнася в Китай. И другите са оглеждат къде да се изнесат. При тези цени на енергията бизнес в Германия не може да има. В монента повечето са спрели и чакат развитие на ситуацията.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
BASF, BMW, Siemens, Volkswagen, Bayer, Merck. Biontech, Deutche Bank, Hipp, Wacker Chemie, Addidas и редица други бяха със Шолц в Китай.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промишлена инфлация (увеличение на разходите за производство) в страните от ЕС: 78,2% България, 67,5% Унгария, 62,9% Румъния, 62,8 Словакия, 62,4% Латвия, 53,0% Италия, 49,5% Белгия, 48,0% Литва, 46,9% Германия, 46,2% Дания, 37,1% Холандия, 28,5% Франция.