Османи: Определени кръгове в България имат териториални претенции към РСМ

Атмосферата не е позитивна, заяви Николай Милков
Обновена: 8 ное 2022 12:45 | 8 ное 2022 12:44, Нели Христова
67

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Започна официалната среща на външния министър Николай Милков с колегата му от Северна Македония Буяр Османи.

„Радостен съм да приветствам с добре дошъл моя добър колега и приятел министър Буяр Османи. Неговото посещение се случва в един много важен период. И двете държави са изложени на значителни външни въздействия от връхлитащите ни кризи от всякакъв характер. Нашите отношения преминаха през сложни периоди. Да върнем един позитивен ред в двустранните отношения с РС Македония. Оказва се, че е налице една атмосфера, която не е позитивна. Искаме да я премахнем”, заяви по време на срещата Милков. И съобщи, че с Османи са коментирали ситуацията с клубовете, но и големият стокообмен, който надхвърля 1 милиард евро.

„Спряхме се на ролята на България като газов хъб на Балканите, както и на редица други положителни теми, като покупката на ток от България", заяви още министър Милков.

Министърът на външните работи на РСМ е на работно посещение в София. По време на двудневната си визита в България той ще проведе срещи и с премиера Гълъб Донев, както и с лидерите на основните политически партии, представени в парламента на България, Бойко Борисов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Стефан Янев.

На срещите се очаква да бъдат обсъдени темите, свързани с двустранните отношения, изпълнението на задълженията, поети с Протокола и Договора за приятелство между България и Северна Македония, актуалните геополитически предизвикателства и съюзничеството в НАТО, както и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката.

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи заяви, че определени кръгове в България имат териториални претенции към РСМ и към идентичността на гражданите в страната.

Така той отговори на въпроса на БГНЕС докога македонските политици ще манипулират народа на страната, че България има претенции към идентичността на съвременното население.

Той определи като най-чувствителна темата в РСМ, че някой отправят предизвикателство към националната идентичност и език. Според него трябва да се отдръпнем от тази дискусия и само тогава ще се отвори истинска възможност за решаването на въпросите, включително и в рамките на Смесената историческа комисия.

„Македонците трябва да почувстват топлина и приятелство от страна на България по отношение на тези въпроси. Вярвайте, че тогава ще се отворят за решаване всички въпроси за двустранно сътрудничество, включително по имплементацията на Договора за приятелство“, каза Османи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
11
 
! Отговори
Динев преди 1 година
А те като имат към пирина териториални претенции това не го гледаме,отидете в Прилеп Куманово в всяка Кафана видят карти с велика Македония,даже и Солун е вътре,ами да си бяха освободили сами балканската война тези райони,Българската и Гръцката армия дадоха хиляди убити да прогонят турците и сега да им харижим даром тези райони на тези псевдомакедони микерета
57
0
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ами явно ще има нова война.Тия са твърдоглави, мътят обстановката в България. В същото време твърдят, че ние имаме претенции. Не, господа, не България има някакви претенции към Македония, а българите в самата Македония! Усещате ли разликата? Българите в Македония никога не са преставали да имат претенциии!
56
16
 
1
 
! Отговори
ОМО Илинден преди 1 година
Нашата цел е Пиринска Македония да получи политическа , икономическа и културна Автономия.
55
1
 
15
 
! Отговори
Северджан преди 1 година
Не сте македонци,а северномакедонци. Измислени от Коминтерна и Тито с измислен език от 1944 година. Документите ги имате май...?
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шекерна Тулумба : Пич, къв е тоя диалект на който пишеш? Я си пиши на български, на родния си език пиши.
53
0
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
И ти ли си " приятел" с цялата *** по подобие на тиквока???
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България освободи Албания от турско робство. Построй паметник на Цар Освободител.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албанци има в Северна Македония, само българи нямало.
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да седнем с Албания и да решим Македонския въпрос.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има договор от Балканската война. Там пише, че има спорна и безспорна част от Македония. Безспорната част принадлежи на България, спорната ще се решава след войната. Ще им дадем спорната част на албанците, тя е бездруго загубена за Северна Македония и е пълна само с албанци. Нека да чете договора и да го спазва.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албанец и българин решават македонският въпрос. Българска или албанска ке биде Македония?
47
1
 
9
 
! Отговори
Сръбските шовинисти преди 1 година
искали топлина и приятелство от наша страна. Тогава нямало да правят лъжлива пропаганда против нас по 100 пъти на ден, а само по 99.
46
1
 
16
 
! Отговори
Гр ти хй преди 1 година
То па щото измислена македонция няма териториални претенции към България! Късопаметни гладкомозъчни нискочели балканопитеци. Само Слънцето, май официално все още не са обявили за тЕхна соПсвенос. Ама, нашите, наште са за бой! Що я признаха тая държава?!
45
4
 
16
 
! Отговори
Македон преди 1 година
Господин Османи, моето уважение, но България би трябвало да има териториални претенции към много държави; като почнем от север към запад и юг, та на изток-това са Русия, Молдова, Румъния, Сърбия, "Северна македония", Гърция, Турция, че да не говоря, че имаме претенции и към Канада, ама ние нямаме такива!...къде сте тръгнали вие не знам!България е давала култура, писменост, език, православие на такива като вас, които не могат да си познаят предците, ама не й се той ще дойде Видовден...
44
2
 
19
 
! Отговори
Мара Бунева преди 1 година
Нямаме никакви претенции към РСМ. Имаме само едно искане: истината и само истината! За всичко и докрай! Без ,,мултиперспективност" и други соцдиалектически увъртания, защото тъкмо този македонистки подход към историята провокира подобен и от други страни -- и тук не става дума само за България.Истината ще ви направи от заблудени сърбомакедонисти свободни български патриоти -- както се случи с доста от хората край Вардар.Когато спрете да лъжете и да се самозалъгвате всичко ще си дойде на мястото.
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Македония Албанците са свободни хора и защитават интересите на Македония, повече от самите Македонци.Те са принципни хора и са лоялни на Македония.Османи е един от тях.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За твои сведения Османи е Албанец от Македония.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен лично не ме интересува кой какви претенции има.Нито България може да има милиметър от Македония,нито Македония от България.Тези които имат претенции са популисти и само психопати и комплексари гласуват за тях.А по отношение Слави,Нинова и подобни продадени на Путин,трябва на време да бъдат отстранени от политическия живот и в Македония и в България.Народа над 80% не вярва на фалшивата пропаганда за омраза.Това е само медийна илюзия.
40
2
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Да османи страхувайте се от албанците те и без това са в парламента ви,Ние претенции към вас за територии нямаме просто защото сте един вид българи с промити мозъци от сърби и албанци,и приемете факта че българите са основна част като държавотворен народ, и историята ви почва от1991 година.така че спрете да дразните и провокирате България защото накрая ще има един голям шут отзад е.
39
4
 
2
 
! Отговори
Йдъгу преди 1 година
Държави като Македония и Украйна. Няма !!! Блокирам американския ви сайт. Изключително лъжливи новини и пропаганда. Губене на време е да ви четат!