Османи: Определени кръгове в България имат териториални претенции към РСМ

Атмосферата не е позитивна, заяви Николай Милков
Обновена: 8 ное 2022 12:45 | 8 ное 2022 12:44, Нели Христова
67

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Започна официалната среща на външния министър Николай Милков с колегата му от Северна Македония Буяр Османи.

„Радостен съм да приветствам с добре дошъл моя добър колега и приятел министър Буяр Османи. Неговото посещение се случва в един много важен период. И двете държави са изложени на значителни външни въздействия от връхлитащите ни кризи от всякакъв характер. Нашите отношения преминаха през сложни периоди. Да върнем един позитивен ред в двустранните отношения с РС Македония. Оказва се, че е налице една атмосфера, която не е позитивна. Искаме да я премахнем”, заяви по време на срещата Милков. И съобщи, че с Османи са коментирали ситуацията с клубовете, но и големият стокообмен, който надхвърля 1 милиард евро.

„Спряхме се на ролята на България като газов хъб на Балканите, както и на редица други положителни теми, като покупката на ток от България", заяви още министър Милков.

Министърът на външните работи на РСМ е на работно посещение в София. По време на двудневната си визита в България той ще проведе срещи и с премиера Гълъб Донев, както и с лидерите на основните политически партии, представени в парламента на България, Бойко Борисов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Стефан Янев.

На срещите се очаква да бъдат обсъдени темите, свързани с двустранните отношения, изпълнението на задълженията, поети с Протокола и Договора за приятелство между България и Северна Македония, актуалните геополитически предизвикателства и съюзничеството в НАТО, както и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката.

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи заяви, че определени кръгове в България имат териториални претенции към РСМ и към идентичността на гражданите в страната.

Така той отговори на въпроса на БГНЕС докога македонските политици ще манипулират народа на страната, че България има претенции към идентичността на съвременното население.

Той определи като най-чувствителна темата в РСМ, че някой отправят предизвикателство към националната идентичност и език. Според него трябва да се отдръпнем от тази дискусия и само тогава ще се отвори истинска възможност за решаването на въпросите, включително и в рамките на Смесената историческа комисия.

„Македонците трябва да почувстват топлина и приятелство от страна на България по отношение на тези въпроси. Вярвайте, че тогава ще се отворят за решаване всички въпроси за двустранно сътрудничество, включително по имплементацията на Договора за приятелство“, каза Османи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
18
 
5
 
! Отговори
Шекерна Тулумба преди 1 година
Наместо да се молите Албанците да иа уништат Македониа , поарно и попаметно е да си гледате у вашиот двор. Пошто попис праевте уште лани а резултатите уште ви ги нема ??????? На вести пред некое време глеавме као едни со браон тен во Германиа правеа протести со вашето знаме. Затоа подалеку погледот од Македониа за да не ве заболи нешто од задната страна ....
17
0
 
10
 
! Отговори
ПАПИ ХАННС ГРУБЕРР преди 1 година
бъяр ОСМАНИ ==== АКО АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ, ВИДИ ЧЕ ТИ КРАДЕШ МАКЕДОНСКАТА МУ ЗЕМЯ НАСЛЕДСТВО И ИДЕНТИТЕТ == ЩЕ ТЕ ПОСЕЧЕ С СИЛНИТЕ СИ ФАЛАНГИ ...ШИПТЕРСКИ БУБОЛЕЧКИ, ГЪРЦИЯ ЩЕ ВИ ОПРАВИ ВСИЧКИТЕ--И АЛБАНЦИ И ФИРОМЦИ И ТУРЦИ .
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скоро ще ги наричаме североалбанци май...
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посъветвах го тоя пумпал да не идва въобще. Какво мъррмори сега?!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а всъщност северомакедония има претенции към Пиринска Македония! тези с промитите мозъци са възприели рашистката тактика
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приритал някой за македонските чукари!
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този, който го казва е албанец. Обвинява българия в това, което те /албанците/ постепенно прокарват. Македонския език и про сто тии ще са фалечен спомен до 50 години при скоростта, с която се множат тези резенки
11
1
 
21
 
! Отговори
Гоце Комплексарски преди 1 година
На северо - там както ги наричат, им се при си ра, щото започват поетапно да разумят, че без промена во Конституцията си, ке видат Европски парламент през същиот крив макарон, както са го гледали до моментот.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега остана да обвинят България, че народонаселението на сев. м-я е глупаво и злобно
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се молят един ден да се присъединят най- близките до нас територии, но ще са ги вече наду пили в джамията и сменили вярата.
8
0
 
27
 
! Отговори
Тоя па преди 1 година
Малко са ни нашите сееляни, та и македонските да чуваме. Хич и никакви македонци не са ни притрябвали. Още по-голяма проклетия ще настане.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пълни измишльотини, за да подклаждат тъпата злоба на севером-ците
6
0
 
12
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Ашколсун кьопоолар! Темиз антични мАкедон !
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не им ще нито територията, нито хората! Да спрат да се правят на ощипани моми и да започнат да гледат себе си най-накрая. Не може все някой друг да им е виновен. А пък с тази политика която водят, няма и да разберат кога са ги албанизирали. Ама да си живуркат там ...
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох писна ми от тия! Вече прекаляват
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те държава нямат,но някой имал претенции към тях.
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не изключвам нов военен конфликт на балканите а от там и ТСВ
1
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония не трябва да съществува като държава, албанците да се изгонят, и другите са чисти българи.