Миненков: Бих желал Народния тетатър да не става кръжок по политически интереси

Министърът се застъпи Александър Морфов да остане като режисьор в "Иван Вазов"
10 ное 2022 20:00, Нели Христова
11
Миненков: Бих желал Народния тетатър да не става кръжок по политически интереси
Снимка: БГНЕС

"Бих желал театърът (Народен театър "Иван Вазов"- бел.авт.) да не се превръща в кръжок по политически интереси. За съжаление това политическо обкръжение представлява форма на защита на самия директор. Не мисля, че това са правилните хора на правилното място. Ще помоля тези хора да бъдат сменени, да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти". Това каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков на пресконференция с журналисти.

Още по темата
Той коментира скандала, разразил се в Народния театър преди две седмици. Преди два дни режисьорът Алексaндър Морфов сам признa, че е нaдрaскaл врaтaтa и изкъртил тaбелкaтa с името нa Велислaвa Кръстевa, бившия пиaр нa ДПС, която сега е пиaр нa Нaродния теaтър.

"Аз държа на присъствието на режисьора Александър Морфов в Народния театър. За съжаление той е силно разколебан в желанието си за присъствие там. Това би било голяма щета. Естествено, има мълчание сред неговите колеги. Това мълчание струва злато в буквалния смисъл на думата. Говоря за небивало покачване на заплатите на артистите в състава. Една част от тях получават месечно 5000 лв. това е смущаващо", каза Минеков.

"Към директора ще отправя предупреждение, ще искам да се извърши пълна проверка не само за случая, а за всичко, което става в театъра, откакто е станал директор. За съжаление са видни тези политически представители. По-добре професионалисти", допълни още Минеков.

Той коментира и конкурса за нов директор на Музикалния театър. Според артистите в него досегашният директор Марияна Арсенова е загубила конкурса и победител е Еделина Кънева. Но официални резултати все още няма. "Дори и да бях синоптик, нямам право на такъв коментар. Ще ни покаже комисията по отношението на Музикалния театър. След като няма документ, не е излязло официално, защо се коментира и защо се реагира така?", каза Минеков.

"Поради нужда от юрист с добри възможности, намерихме такъв", така Минеков коментира решението си да уволни на 2 ноември от борда на директорите на НДК Светослав Трайков. Той допълни, че до няколко дни ще бъде назначен новият член, който е "подходящ човек".

Вчера стана ясно, че 18 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата ще се дадат за заплати на 51 държавни културни института в областта на сценичните изкуства, за да се платят заплатите на служителите в тях.  Според Минеков тази област е била доведена до "крах" и институтите са били в тежко състояние, а работещите там - с твърде ниски заплати.

Минеков отново коментира бюджета на културното министерство като недокосван и определи изминалата година за нулева. "За периода нито един договор, нито една обществена поръчка, нулева година за археологията, тепърва започнаха теренни проучвания през септември", каза Минеков.

Той ще иска покачване на бюджета със 160 млн. лв. за догодина, но няма да бъде лесно при положение, че има неразходван бюджет от 60 млн. лв. "На 23 декември ще бъда изхвърля близо 60 млн.лв. на боклука. Щетата е от голям размер при цялата мизерия на министерството", заяви служебният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
На този, скарания с всички човешки добродетели, къде му са атрибутите за хамалуване по софийските булеварди? Ковчега, бесилката? Кой точно посмя, противно на всички норми за почтеност и благоприличие, отново да го монтира на тази престижна позиция? - Не е виновен, който изяжда зелника. Виновника е който му го поднася на тепсия...
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, Велислава Кръстева била ПР на Народния театър. Хората на духа как приеха това нещо? Тя охраняваше Доган навсякъде, като медицинската сестра на бай Тошо.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морфов е деградирал пияница, който лежи на стари лаври!
7
3
 
7
 
! Отговори
Този комунист преди 1 година
Израсъл в обкръжението на Тато, назначи за шеф на НДК приятелката си от детинство Пени Раева. Сега продължава да върши простотии, да чегърта. Всичко различно от комунист му пречи.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами уж в натфиз учили , как са взели изпитити не се знае
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То един театър, шапката да ти падне :))) Гледаш български сериали и филми и имаш чувството, че рецитират като в театър, никой не ги е научил явно, че в киното требва да се държиш естествено а не да рецитираш като първолак :))))
4
4
 
9
 
! Отговори
Боце преди 1 година
Този пишман културтрегер установи някакви нарушения и искаше да изгони и ГЕРБ от офиса им в малкото НДК. Ама нещо не му се получи и се покри като ***.
3
0
 
5
 
! Отговори
Театрал преди 1 година
То хубаво, ама и Морфов къв е ***.....
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нахълта и да затваря вестник труд , голям "играч"
1
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този не носи ли някакви ковчези, заедно с лоената топка със жабежките очи, и адвокатът, който ни рекламираше детска гей-книжка! Ако съм на Морфов, бих се срамувал от такъв защитник!