ГЕРБ поиска Радев да свика КСНС заради въглищните централи

Икономиката ще се свие с 4% през 2025 г. заради затварянето им
Обновена: 17 ное 2022 10:16 | 17 ное 2022 10:14, Камелия Цветанова
17
ГЕРБ поиска Радев да свика КСНС заради въглищните централи
Снимка: БГНЕС

От името на ПГ на ГЕРБ Делян Добрев призова президента Румен Радев да свика спешно Консултативния съвет по национална сигурност заради затварянето на част от въглищните централи.

"Енергийната сигурност е част от националната сигурност. Ангажиментите в Плана за възстановяване и устойчивост застрашат енергийната сигурност и икономиката на страната, компетентните институции да търсят виновните, а ние сме длъжни да търсим решения преди да е станало късно и викването на КСНС не търпи отлагане", обърна се от парламентарната трибуна Добрев към президента.

Добрев цитира страница 113 от Плана, където е записано, че до 2025 г. трябва да се редуцират емисиите с 40% .

"За да изпълним Плана трябва да се намали наполовина произведения от въглищните електроцентрали ток. Това означава с 53% процента по-малко произведена електроенергия от тях или 76% от въглищните централи в България трябва да се затворят", пресметна той.

Добрев добави, че износът на ток от България тази година е рекорден.

"През 2022 г износът е почти толкова с колкото трябва да намалим производството до 2025 г т.е. забравяме за износа на ток, една от малкото стоки с висока добавена стойност, която изнасяме. Нещо повече България ще стане вносител на ток, ако има откъде, защото нашите съседи изпитват недостиг на ток", добави Добрев.

"3,2 млрд евро е износът на ток за 2022 г., това е сумата, която ще загубим на година след изпълнението на тази точка от Плана. Със същата сума ще се наруши и търговският ни баланс, това са над 7% от износа на България и БВП ще се свие с 4%", пресметна още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Няма държава вече 2 год черепите победиха токът ще стане както в другите европейски държави скъп
14
0
 
1
 
! Отговори
gg преди 1 година
да затварят вългищата ;) тамън най-накрая американските тецове ще умрат! : ))))Амин!Колкото до електроенергията, има решения - АЕЦ Козлодуй(затворените блокове) и/или АЕЦ Белене(да се завърши). "Добрата" стара франция имат над 20 АЕЦ-а... и не спират да строят, така че ще им се наложи да се примирият с нашите стига да има достатъчно силен управляващ ;) + това залагайки начело националния интерес, няма да има нужда внасяме ел.енергия, просто ще се редуцира износа ;)
13
2
 
5
 
! Отговори
хмм преди 1 година
само да попитам , гербавите тези неща чак сега ли ги разбраха или докато бяха на власт не ги интересуваше.
12
3
 
3
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Преди 20 години се прие решение за намаляване на вредните емисии и ни се дадоха квоти за замърсяване и милярди за да изградим сероочистващи инсталации в тези централи, за да отговарят на изискванията и да не ги затваряме. от тези 20 години ГРОБ управляваше и взе парите. Да видим сега резултатите, тъй като ЕС няма да забрави нито дадените пари, нито поетите ангажименти, които между другото са критични за здравето на децата НИ!
11
2
 
4
 
! Отговори
За съжаление преди 1 година
Герб се оказва единствената партия, която я интересува българина. Кокорчовците са долни вредители. ПАК СА НАНЕСЛИ ЩЕТИ НА БГ И ЛЪЖАТ ЧЕ НЕ Е ВЕРНО! Абе тоя прокурор за какъв е сложен? По 100 години им са малко на такива диверсанти.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако няма проблем. Създаваш го. Така пише в дебелите книги на КГБ по които работят старите български милиционери.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или вас не ви грее ако на нас спрат тока,защото сте в друга държава?!Абсолютно правилно са взели мерки от ГЕРБ!
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 1:Разпадаш се ти,а не държавата!Спирайте наркотиците!ГЕРБ са прави.Вие представяте ли си режим на тока ако ни въведат заради това?!
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с тоя президент го закъсахме в мирно време
6
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислех си, че ще е заради войната, а то било за някакви си въглищни централи. Тези от Герб са изкукуригали, като журналистите от Днес.
5
2
 
7
 
! Отговори
Нане преди 1 година
При тоя див износ на ток, тока за бита трябва да се намали с 50 процента... Така, ще се изчисти въздуха за зимата... ===))) мъ ногу крадци по веригата...
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като в Китай -във всеки фитнес по едно динамо на всяка пътека и велоаргуметър-и да произваждеми ток и мускули-стига с тези дебели депутати
3
9
 
4
 
! Отговори
toti преди 1 година
ВЕЧЕ Е ВИДИМО ЯСНО,ЧЕ НИ ТРЯБВА ,,ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА '''И НЕЩАТА ЩЕ ТРЪГНАТ !!! КАКТО ВИЖДАМЕ ЗА ВСИЧКО ВИКАМЕ ПРЕЗИДЕНТА И ТИЯ ПАРТЕНКИ СА НАПЪЛНО НЕНУЖНИ !!!ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ЗА ВСИЧКО АКО НЕ СА ТЕЗИ ,,КРЪВОПИЙЦИ''!!!
2
11
 
6
 
! Отговори
Ужасена преди 1 година
България няма нужда от ТЕЦОВЕ и АЕЦ. Нужно е да има само ВЕЦОВЕ, Слънчеви и вятърни електроцентрали и внос на електрическа енергия
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
държавата се разпада...