Депутатите одобриха комисия, която да разследва Gemcorp

Със 197 гласа бе одобрено създаването й
23 ное 2022 16:30, Петя Славова
26
Депутатите одобриха комисия, която да разследва Gemcorp
Снимка: БГНЕС

С пълно единодушие депутатите от 48-ото Народно събрание одобриха временна комисия да разследва как е подписан и прекратен меморандума с Gemcorp/"Джемкорп" по време на кабинета "Петков".

Със 197 гласа бе одобрено създаването на тази комисия.

Временната комисия ще работи в продължение на един месец. В състава ѝ има 14 депутати на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. Председател ще бъде Десислава Трифонова , съобщи БНР.

Преди решението им народните избраници направиха почти 3-часов спор дали е в сила или не меморандумът с корпорацията за инвестиции от 1 млрд. долара. От ГЕРБ се позоваха на твърденията на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който твърди, че меморандумът не е прекратен.

"Два подписа, не е един, два ни трябват. Нямаме го, разберете ни! И на нас ни се иска да е прекратен този меморандум много отдавна, но не е за съжаление", заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Депутатите от "Продължаваме промяната" смятат, че тази комисия е излишна, но казаха, че ще я подкрепят. "Очевидно е, че темата е затворена, искате да я претопляте", коментира Настимир Ананиев.

От ГЕРБ откриха връзка между меморандума и Плана за възстановяване и устойчивост и предвидената инвестиция за термална енергия като видяха скрита приватизация на енергетиката.

Тезата на ГЕРБ подкрепиха колегите им от "Възраждане". Депутатът Цончо Ганев призова: "Асене и Киро, кажете си за всичко това, което направихте. С този меморандум към "Джемкорп" са заложени неща, които, ако се бяха реализирали, щяхте набързо да приватизирате голяма част от енергетиката".

В отговор депутатите от ПП напълно отхвърлиха тези твърдения. Искрен Арабаджиев каза, че би си скъсал дипломата на негово място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: НСдепутатиGemcorp
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
13
 
! Отговори
Какъв меморандум!? преди 1 година
Това си е жив международен договор, с клаузи за прекратяване и за арбитраж!!! Наречен е меморандум, за да се заобиколи парламента, който, съгласно Конституцията на РБ трябва да го одобри!
14
1
 
15
 
! Отговори
перко преди 1 година
Ех Канада, ех Канада, нои Канада няма да може да спаси Киро ***! Само за седем месеца толкова пъти настъпи мотиката, че сами ще се изчегъртате!
13
0
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Най- Сетне! Разгеле! Бостанджиев С ПОМОЩТА НА КИРО ХУБАВИЯ И АСЕНЧО ни взе за НЕОБРАН БОСТАН!
12
0
 
14
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
"ПРОВЕРКАТА ---Е ВИША ФОРМА НА ДОВЕРИЕ "....ХА,ХАААА....ШЕ ПАДНЕ СМЕХ С ТИЯ КАНДСКИ СЪСЕЛИ ,БЕ....АМА , ТАКА СИ ТРЕБВА!
11
13
 
1
 
! Отговори
Идиота от Банкя преди 1 година
Тия ни взеха съвсем за ***, ве? Тая селян🌷ка от Кнежа любовницата на Влади Горанов оня с червените очички от пиене, Деса Трифонова, която като шеф на комисията по инвестиции за 19 г не пр влече 1 ов инвестиция, сега шеф на комисията която ще разследва Джемкорп 🤧🤧🤧🤧Тия от Герб направо се подиграват с българите, ама така е като *** си продават хартиената бюлетина за 20 лв. Просто ужас, дано и Нинова я махнат тая мращешница, там е ясно че Гешев като и изпрати прокуратурата и затова..
10
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната безмислена комисия, дето ще усвои едни народни пари. Не че няма ДАНС, НАП, икономическа полиция и т. н.
9
2
 
4
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
България не е повече от 5 мил.жители,защо мисля така?От 25 години живея в САЩ,личната си карта я подновявах 3 пъти,апартамента в който живяхме е продаден 1998 а аз и жена ми и децата ми ,всички живеем още там,смешно нали , но е факт даже гласувах на последните избори в Надежда.Трябваше да звънна на вратата на стария ми апяртамент и да ги питам хората какво правят там, нали си имам документ който и Европа приема
8
1
 
9
 
! Отговори
Bai Asen преди 1 година
Икономическа полиция, ДАНС, ГДБОБ и десетките други институции за какъв... са
7
1
 
19
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Канадската ливада си лъже постоянно,това го е наследил от тати си Петко.Най красивия, най умния , най начетения,гордоста на семейството,на тати гения
6
1
 
2
 
! Отговори
казах преди 1 година
Предвид на това, че в РБългария има 6 милиона население и на 30000 души се полага един депутат в НС трябва да има 200 депутата.
5
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Договора го показаха по една телевизия. За прекратяване на меморандума има един подпис от наша страна, другата страна не е подписала.
4
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ още малко насила ще дадат пари на Gemcorp хахахахахаха. Хората викат нямаме претенции, никога не сме имали, не можем да имаме претенции, няма как да имаме претенции, а от ГРОБ викат не, те ще искат пари.
3
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бе какъв Джемкорп, какви 5 лева. ГЕРБаджиите, първо трябва да бъдат съдени за 12 години крадене и обсебване на държавата със свой хора, после да се обаждат за тоя Джемкорп и други подобни глупости. Заради тази корпуция, един нормален бизнес няма без да си платиш на една сюрия хора, после що заплатите били ниски, а цените високи.
2
1
 
1
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Близнак на забаба, а храма няма да споменавам сега....зема ди врътна една сенатска комисия:)))
1
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трифонова ще хване Киро за маркуча хахахахахаха. Тази имаше 35 000 лева заплата за нищоправене, преди Киро да и бие шута.