Готвят ли се партиите за избори и ще има ли манипулации на вота?

След четири часа дебати депутатите приеха само наименованието на ИК
Обновена: 24 ное 2022 15:52 | 24 ное 2022 14:40, Камелия Цветанова
98

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки бурните страсти в парламента за четири часа депутатите приеха само наименованието на Изборния кодекс.

По време на дебатите законотворците си отправиха взаимни обвинения, че някой бързат да променят изборните правила, защото се готвели за бързи избори, а други, че подготвяли манипулация на вота.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова декларира, че са готови да гласуват против своите предложения и така да остане настоящата редакция.

Още по темата

„Ще продължи да функционира Обществения съвет към ЦИК, ще има разписан текст за район „Чужбина“, макар че няма методика за кандидати и няма да подкрепим предложението си заявленията да се увеличат, макар че има разминаване между подадените заявления и реално гласувалите след това“, посочи тя.

Надежда Йорданова от ДБ коментира,  че това което депутатите обсъждат трябва да се наименува Закон за разрушаването на доверието в изборния процес.

„Това, което внесе БСП е да дадем правото на хората да избират дали да гласуват с машина или с хартия, но на второ четене обсъждаме ограничаване на права в страната и в чужбина, закриване на Обществения съвет, което е изключване на гражданското общество, промяна на начина, по който се изчисляват мандатите в страната и всеки един от тези въпроси е фундаментален, защото променя принципите и заради това предложихме създаването на временна комисия, защото има въпроси, които трябва да бъдат изговорени“, отсече тя.

Искрен Митев от ПП заяви, че политиката е изградена върху отговорност и вносителите на тези промени трябва да понесат отговорността  за кражбата на гласове.

Съпредседателят на ПП Асен Василев отново призова да се оттеглят тези промени от Изборния кодекс и да се сформира комисия в НС, която да обсъди наново поправките.

„Да си направим двуседмично обществено обсъждане, да се гледа на първо четене и да говорим по същество, а не сега, когато се променят съществено предложенията“, каза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че няма ли доверие в изборния процес, не може да има доверие в органите.

„В последните години има огромен дефицит на доверие. Този Изборен кодекс има нужда от промяна заради доверието. Една част от избирателите не отидоха да гласуват заради притеснението дали ще се справят с машините. Ние трябва да изградим такива правила, така че да улесним всички избиратели да упражнят правото си на гласуване. С всяко ограничение нарушаваме Конституцията“, отсече той.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова въпросът за промените в Изборния кодекс е въпрос на политическа стабилност.

„ПП постави условието, че ако минат промените, ПП няма да прави правителството на малцинството. Защо? Щях да се раздам, ако имаше такъв наплив, когато Тристранката не прие увеличение на минималната заплата. Нека да припомня, че в предишния НС, когато бяхме партньори с ПП и ДБ, внесохме същите поправки, но нямаше никаква реакция тогава. Тогава говорихме нормално и колегиално и нямаше офанзива срещу законопроекта. Значи, когато управляваш с една партия, тогава тя не е статукво, но когато същата тази партия постави същия въпрос и не управляваш с нея  тя вече е статукво и се е върнала в Средновековието“, упрекна тя позицията на ПП.

Нинова отсече, че 47% от българските граждани искат хартия, а 48 на сто искат машина.

„Нека да им дадем и двете“, призова тя.
 
„От ДБ как може да искате изтегляне на законопроект на второ четене, след като знаете, че не може, това е закононарушение“, коментира още Нинова.

Дебатите по промените продължават и в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе друго си е с БЮЛЕТИНА и да ти се доходи до wc може да я ползваш а с менте машините на Мадурото само флашки може да си гепиш, айде да одим на Избори че ми писна от тия Дяволски чада само се джафкат а за заплатите и привилегиите отмах се разбират
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова българите са Бедни..Имат страх от банкоматите и не ги ползват. Имат пари, но немогат да ги теглят!! Премахване на Банкоматите е пътя към забогатяването на народа.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви "партии,политици" институции...какви 5лв - ОПЕРАТОРИ НА БУТОНИ са ...по волята на Баце,Доган,мадам Трансимпекс..патреоти - само усвояват кинти -а тия с многото стаж и "опит" - отдавна са милионери и а някои вече и "успешни" милиардери - и хим не им дреме...за народа "СИТИЯ НА ГЛАДНИЯ ВЯРВА ЛИ"- интересува ли се..А
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платени гласове, мъртви души, автобуси от чужбина, полумъртви превозвани баби...а как се броят бялетините не ми се мисли. Все пак Сталин е казал "не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините". Ама инъче не се притеснявайте, изборите ще са честни и има смисъл да се гласува. Също така България има политическа алтернатива, не са всички еднакви.
26
3
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Кои са тези 47%? Които взимат по 100лв ли? Искате ли да преброите колко са недействителните хартиени бюлетини и колко неуспешни гласувания с машина има? Нещо повече колко галосве има за ГЕРБ в катуните, колко за останалите и на хартия ли са те? ЛЪЖЛИВИ ЧЕРВЕНИ Г***Д000ВЕ
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно съм съгласен за това ,че ЧЕКМЕДЖАН,"елита и феодалите" на гробарите,ДПС (там и по Магнитски),БСП,някои патреотични патерици и производните им назначения в съд,прокуратура,министерства и държавна администрация са от години готови за областните затвори...Но там е работата системата е гака изградена че няма кой да дръпне някой конец от "чорапа" България- поне за сега - и затова е борбата да се запази,контролира и пресъздава "системата" чрез операторите на бутони- маскирани в партии
24
1
 
6
 
! Отговори
ех, дЖурналя преди 1 година
Партиите да не са готвачи, че да готвят за избори. Партиите се ПОДготвят за избори. Уличния език стана норма във всички медии. Ех, ***, неуки.
23
2
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Ти пък съвсем нищо не си разбрал.То и сега гласуването е задължително,но понеже никой не е наказан за негласуване,затова и много хора не гласуват.
22
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 година
С мадурките бацо пак ще е номер -1 преизбиран като - мадуро в венецуела дори ни осигури техният жизнен стандарт
21
3
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Парламент избран с по малко от 20% от гласовете на народа няма законовото право да променя закона за гласуване! Като си оправят листите, вкарат нови хора, съберат поне 50% подкрепа, тогава може да говорят за промяна на правилата! Все едно осъден на смърт да променя закона и да забранява смъртното наказание!
20
0
 
4
 
! Отговори
Заглавието преди 1 година
съдържа и отговора,защото въпроса е риторичен всъщност?!?
19
3
 
8
 
! Отговори
Истина преди 1 година
за хартиената бюлетина най-подготвени са герб, там в бедните региони индийската нишка работи перфектно за тях. влиза 1вия взема правилната бюлетина празна и си пуска друга, след това излиза дава я на шефчето той я дава попълнена на следващия, който я пуска и взема друга празна и така... вътре ги е страх да пуснат нещо друго така че винаги си върси в малките населени места и бедните региони и в турция още повече
18
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Най-важното, което разбрах от тази дискусия не е за името на закона. Някой от тях изплю камъчето. А то е, че в изборния кодекс щяло да пише, че гласуването е задължително. Повече гласували, повече субсидии за партиите. За това беше цялата разправия. Не им стигат парите на депутатите и се държат като фурнаджийски лопати.
17
1
 
11
 
! Отговори
ЧАПАЕВ - ЗА ХАРТИЯ! преди 1 година
НА ХАРТИЯТА МОЖЕШ ДА ТВОРИШ: ДА ГИ НАПСУУВАШ, ДА НАПИШЕШ САМО ЛЕВСКИ, ДА ИМ НАРИСУВАШ МАДУРО..., А С МАШИНИТЕ - НИЩО!
16
2
 
6
 
! Отговори
ПП =БСП =ДБ =КОМУНА преди 1 година
ОБАЧЕ ВНУЦИТЕ(ПП, ДБ) ОГРАБИХА БАБА СИ (БСП)....... БАБАТА СЕ УСЕТИ И ДНЕС ИСКА ХАРТИЯ....
15
3
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
А според тебе кой да бъде президента?Защото това е много важно!Ако оня от зайчарника се гласи да ни такова с 200 като президент,НЕ!Мерси.
14
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
интересното /но ПРОТИВНО / е това,че всички "партии" се надяват в следващите "избори" да подобрят положението си..Разбира се,това важи ОСНОВНО за гроп ..Но аз съм сигурен,че те интуитивно усещат,че ..както отбелезах,целтаим е да има СИНЕКУРИ в НС,които просто да заработват некакви не малки пари...А народа?..-Е,него "Кучетагояли!"..
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е тези бонгоси да ядат бой -- задигнаха за нула време милиарди от бюджета.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали такава е идеята на новите промени-да има манипулация на вота.Защо мислите е тоя натиск?
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се въведе Президентската република, България е обречена да прави избори на всеки 6 месеца. И така до безкрай. А в това време така или инъче ще управлява президента и назначеното от него правителство.