Договорът за още 8 самолета F-16 мина и на второ четене

Депутатите го приеха със 151 гласа "за"
25 ное 2022 13:58, Александър Попов
200
Договорът за още 8 самолета F-16 мина и на второ четене
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със 151 гласа „за”, 42 гласа „против” и 8 гласа „въздържали се”, депутатите одобриха на второто четене договора за доставка на още 8 самолета F-16, предаде БГНЕС.

И на второ четене законопроектът скара депутатите от ПП и ГЕРБ.

Преди гласуването Искрен Митев от ПП коментира, че първите самолети са "неизползваеми", ако сега не се подпише договора за втората партида.

„По времето на ГЕРБ не е била осигурена нужната техника. Партията, обслужвала нечий чужд интерес, е направила така, че сега да се нуждаем от нова доставка самолети.”

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни за обвързаността между първата и втората партида доставки на самолети F-16.

„Благодарение на първия договор ние сега имаме възможност за разсрочено плащане. Второ, цените са класифицирани и инфлацията от 2019 г. до сега не се е отразила на цените на втората партида. Ние имаме нужда от тези нови 8 самолета, защото няма как да бъдем конкурентно подготвени”, подчерта още Гаджев.

Асен Василев от ПП пък уточни, че индустриалното сътрудничество между първия и втория договор за самолетите отново е поставяло България в неизгодна позиция. "Ако имаше клауза, която доказва, че ще платим втората партида самолети, когато получим първата, тогава щяхме да подкрепим този закон.”

На различно мнение, обаче, са други членове на партията. „Дебатът касае отбранителните способности на българската армия. Най-после има адекватно предложение, има процес по закупуване на нов изтребител, сега решаваме колко броя самолета да закупим, не дали да го правим. Експертите заявиха ясно, че 8 самолета са напълно недостатъчни за нашите отбранителни способности. България има нужда от охрана на своето въздушно пространство, ние сме лоялен член на НАТО, на километри от нас се състои война, а ние трябва да бъдем добре подготвени. От логическа, стратегическа и техническа гледна точка ние се нуждаем от тази втора партида самолети”, заяви Петър Петров от ПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: F-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
11
 
! Отговори
БГ Колония преди 1 година
Целият ни бюджет ще отива само за Американски самолети и демократичен американска втечнен газ! За друго няма!
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ да ви съди,детска болница няма,самолети на хартия има.Всичките предатели,господ да ви накаже.
82
1
 
5
 
! Отговори
До зАз преди 1 година
Не е по-добре, защото Ф-16 нито сме видели още по старото дарение, което направихме, както оснтава по новото. Та тези пари пак ще идат в чужди банкови сметки. Където отидоха и предишните.
81
9
 
3
 
! Отговори
зАз преди 1 година
По-добре да дадем парите за нови Ф-16, отколкото да бъдат "ефективно усвоени" в нечии Офшорни банкови сметки на политическите ни "вОждове"! -)))
80
1
 
7
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Поне да махнат визите за колониите си!
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то се е видяло.... Ясна е работата - ами да не се бавят и направо да слагат американски флаг над Дондуков 1 и 2 та поне да паднат визите и да можем свободно да пътуваме в щатите.... Малко да им обогатим генофонда с Банго Васил и многобройната му фамилия.
78
1
 
8
 
! Отговори
Локхийд Мартин преди 1 година
Ооо виждам големи печалби! Всичко е зелено! Бонуси за украинските политици и Зеленски!
77
2
 
5
 
! Отговори
Пори за оръжие преди 1 година
Винаги има!!
76
8
 
2
 
! Отговори
БГ колония преди 1 година
РУБЛЯКЪТТ ОБИЖДА РОФДИНАТА НИ И НИ НАРИЧА КОЛОНИЯ ИЗВЕРГУТ! ИСКА ДА НЯМАМЕ ЗАЩИТА - ЗАТОВА РЕВАТ ТАКИВА И ВИ ВАДЯТ ОТ 10 КЛАДЕНЕЦА ВОДА!
75
2
 
9
 
! Отговори
БГ Колония преди 1 година
Няма нужда от правителство! Само колониален губернатор, да кажем американскят посланик! Ако не и Урсула става губернаторка на Европа е все пак!
74
1
 
7
 
! Отговори
БГ колония преди 1 година
Пари за защита като Ал Капоне! Или плати на мафията да те защитаваме или ше ти разбием главата в слечая държавата
73
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИ ДАВАЙТЕ РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ЗА ТАРАЛЯСНИЦИТЕ ТОГАВА БЕ, КВО КВИЧИТЕ? НО НЕ ЩЕТЕ... Е КВО ИСКАТЕ НА *** СИ...
72
1
 
7
 
! Отговори
БГ Колония преди 1 година
Скоро и данък яничари- Всяко първо мъжко дете, се праща на фронта в Украйна! То и месото не стига, не само парите!
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 300 с лекота сваля Ф-16, а ние го дадохме на укрите за да платим за морално стар самолет. Общо взето кон за кокошка, само че с уточнението, че кокошката е скъпо платена и за резил даже няма да я видим. България вече може да бъде превзета и с прашки и лъкове. Това е тъжната истина приятели. Отивайте на село и изграждайте землянки, че не се знае кой и кога ще ни нападне.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно не им трябва да съставят правителство: за 1 месец ни вкараха въ война, обрекоха ни на глад с еврото, сега и още хвърчила, защо е тая агония, ами не ни закрият просто.
69
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЕЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА УДАРИТЕ МИ ПО РУКИТЕ ОПОРКИ НЕ ЧЕТЕМ ГЛУПОСТИТЕ КАК ХЕМ СА НА ЧЕРТЕЖ, ХЕМ СА 50Г. САМОЛЕТИТЕ, КА С Е ЧАКАЛО МНОГО, СЯКАШ КУПУВАШ ОБУВКИ, КОГАТО ЗА МОСВИЧ СЕ ЧАКАШЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ. СЕГА НОВАТА ОПОРКА Е ЧЧ,Е НИ ОБИЖДАТ,Ч Е СМЕ КОЛОНИЯ, ДЕТО СИ ЗАЩИТАВАМЕ РОДИНАТА И ВЪЗДУХА! МНОГО БИЛО СКЪПО! КЪДЕ Е ЕВТИНА АВИАЦИОННАТА ТЕХНИКА БЕ?
68
0
 
8
 
! Отговори
За Коледа преди 1 година
Да си подарим скица на космическа ракета!
67
7
 
3
 
! Отговори
ГОРДА БЪЛГАРИЯ преди 1 година
ОЩЕ В 1885Г. СЕ ОПЪЛЧВА НА ПЛАНОВЕТЕ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО ДА Я ПРАВИ ГУБЕРНИЯ И ОБЯВЯВА СЪЕДИНЕНИЕТО! ИМПЕРАТОРЪТ ВЕДНАГА СЕ ОБЯВЯВА ПРОТИВ! ДАЖЕ СУЛТАНА СЕ СЪГЛАСЯВА! ТА ТАКА, "БРАТУШКИ"...
66
0
 
6
 
! Отговори
F - 35 SU- 34 преди 1 година
Мачкат политиците със СРС техника, други ги купуват затова изглеждат неадекватни като полицаи пред хората!
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ни трябва и самолетоносач! Защо не??