Кой раздава кодовете на машините? Нов скандал в НС

Над 7 часа депутатите обсъждат на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс
25 ное 2022 21:42, Красимир Ангелов
74
Кой раздава кодовете на машините? Нов скандал в НС
Снимка: БГНЕС

Повече от 7 часа депутатите обсъждат на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс, съобщава БТА.

Сред коментираните предложения бяха въвеждането на видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден, въпросите, свързани с изборен район „Чужбина“, замяната на "тъмните" стаички с паравани за гласуване, ролята на Обществения съвет към ЦИК, както и възнагражденията на членовете на секционните комисии.

Надежда Йорданова от "Демократична България" (ДБ) коментира, че от БСП подкрепят предложенията на ГЕРБ машинният вот де факто да бъде ликвидиран. Тя се обърна към ГЕРБ и БСП, ако действително тяхната воля е да дадат възможност за избор на своите избиратели, а не "да сложат кръст" на машинното гласуване, да не подкрепят предложенията за премахване на записващите устройства от машините и от камерите за видеонаблюдение.

Радостин Василев от „Продължаваме Промяната“ (ПП) прочете от трибуната позиция на Младежкото обединение на БСП-София, в която се обявяват против връщането на хартиената бюлетина.

Колегата му Искрен Митев отбеляза, че в дебата са чули, че вече много организации от страната, които са част от БСП под една или друга форма, се обявяват срещу хартиените бюлетини, срещу избора на БСП да подкрепя "този мракобесен закон". Видяхме, че младите хора в организацията са против, даже ги пратиха в Америка на обучение, коментира той, визирайки народния представител Явор Божанков. Какво биха спечелили БСП, защо толкова много настояват да се случи тази хартиена бюлетина, попита той.

"Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона", заяви Георги Свиленски от "БСП за България". "Защото вашият съпредседател и бивш премиер ето там, дойде и каза - оттеглете закона и ще ви дам кодовете на машините. Кой е той, че ще държи кодовете на машините", коментира депутатът от левицата.

Той предупреди представителите на ПП да внимават какво говорят и правят с БСП. "От вашата парламентарна група ще останете 15 човека", каза Свиленски. "Българите ще гласуват с хартия, членовете на секционните избирателни комисии ще броят и никой няма да има право да държи кодовете в тази държава повече", каза още той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че сега става ясно защо е тази истерия с т.нар. вълшебна флашка. „Аз ще добавя и вълшебните кодове“, коментира тя.

Атанасова посочи, че ще продължат да отстояват демокрацията, а по думите й демокрация е всеки да избира свободно и по начин, по който реши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
КИРО, ДАЙ МИ КОДА преди 1 година
МАФИЯТА ПП.... КОРУПЦИЯ... КОРУПЦИЯ... КОРУПЦИЯ
54
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 49: ако гласуването беше подменено,не мислиш ли, че партия с ресурса на герб щяха да изсипят 1-2 милиона верни поддръжници още на следващия ден пред НС? Та те за половин час изсипаха 2000 да пазят бойко като го арестуваха в Банкя. Ама ги нямат тези 1-2 милиона верни гласоподаватели и за това няма протести.
53
2
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До Петя 55Току що това гyйнo КП за лека нощ заяви от парламентарната трибуна, че във вторник, когато ще се гласува всичко, ще се организира акция пред парламента. И недоволните хора щели да пометат всички. Чакай бе, какъв си ти, че ще заплашваш с улични протести?Представям си отсега какви нерви ще бъдат във вторник!
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да гласуват закони с аргументи "някой държи кодове"? Какви са тези кроманьонци ?
51
2
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Георги Свиленски и Александър Симов са най-противните хора в БСП. Точно те най-силно поддържат Нинова. Но сега ми е кеф, че си насочиха огъня срещу Пълен Провал. Приятелският огън боли най-силно!
50
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машината издава протокол. Флашката не издава сама протокол. Бройте бележките. Хартийофилите знаят, че не могат да манипулират машините. Те искат хартията си и химикалката си на Тотев, за да правят фалшификации.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко бюлетини и протоколи има подправени от купените комисии по села и махали от гербодепесарите? Бройте бележките, който се съмнява.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31:Те електронно ни окупираха,ние електронно се борим за справедливост.Затова няма протести.Кирчо сам си призна.Евалата.
47
2
 
8
 
! Отговори
Дневника е подправен преди 1 година
Казват ,че надписът "Дневникът е подправен", надали е написан в Тайван! А това , как едната флашка била дефектирала, и не отговарвла на другата, било обяснение за "наивници"!
46
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гербодепесарите нека да си броят сами разписките и да сравняват. Най-честният вот е с машини. Гербодепесарите са измамници във всичко. Те лъжат и манипулират, управляват с обръчи от фирми на държавна издръжка. Кой наивник мисли, че не правят същото по време на изборите, ако бюлетините се броят от тях?
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпният ум на гербподепесарите се плаши от неуязвимостта на машините. Гербодепесарите правят фалшификации с хартиите.
44
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес пенсионерите са гербери и седесари. Неграмотните машинофоби са гербери и седесари. Хартийофилията на БСП е грешка. Тя не може да спечели от хартийофилията. Обществото е разделено на машинофили и машинофоби.
43
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този наглец от столетницата,слезе на нивото на предателите от итн. бсп,е партия със затихващи функции,затова ще е успех за нея ако не изпадне от редиците на кандидатите за 49-тото нс.Днес ниновите "социалисти",се държат като стари магистрални ***.
42
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
В края на кабинета Борисов 3 НС имаше 21% доверие или към 135000 души. А в същото време на изборите през април 2021 само Герб и ИТН събират повече като хора които са гласували за тях. Общо всички партии в парламента събират към 2800000 гласували. Значи гласувалите за партиите в НС са два пъти повече от тези които вярват в същото това НС което те самите са подредили. Хайде обясни това? Да беше 50-100 000 разликата, ок ама 1400000 е прекалено голяма разлика!
41
5
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
На някои , непрекъснато трябва да им се повтаря, че и с машините на Мадуро, и с ЦИК назначени от ... Радев, Чалгата и *** ***-тата, ГЕРБ пак са първа политическа сила!
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С голямо нетърпение очакваме следващата седмица, за да чуем от др. Свиленов и другите изречения на К.Петков! Стига да не ги спазарят и потулят бързо-бързо!
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изборите през 2009 година ГЕРБ взе властта с 1678641 гласа, а Синята коалиция имаше 285662 гласа. ГЕРБ-СДС загубиха властта на изборите през април 2021, когато мутрите получиха 837707 гласа, а тогава ГЕРБ държаха "кодовете на машините".
38
2
 
0
 
! Отговори
Аха преди 1 година
До Радослав. ГЕРБ винаги са имали под 121 депутати. През първия си мандат разбиха групите на Атака и СДС (или в каквато там конфигурация бяха), за да си купят депутати. Същото нещо, което направи ПП.
37
8
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Аха: искат да ги махнат не защото им нямат доверие, а защото немогат да изсипят в тях 50 чувала с гласове. Герб управляваха сами от 2009 до 2013, след това бяха в коалиция с реформаторите на Мегшена Кунева, после с патерицата си Патриотите. И дори когато след края на мандата им с патриотите те самите организираха изборите загубиха 300000 гласа и паднаха под 1 милион подкрепа въпреки всички машинации и купуване на ромски вот. Сега с машините им излезе реалната подкрепа от половин милион.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С всяко едно изказване Киро доказва колко е вдлъбнат, честно казано неговият булшит генератор удари невиждани висоти.