Сабрутев: Половината българи ще обеднеят догодина

Причината щяла да е безхаберието на служебния кабинет
1 дек 2022 10:28, Елка Василева
58
Сабрутев: Половината българи ще обеднеят догодина
Снимка: архив, БГНЕС

Венко Сабрутев - депутат от „Продължаваме промяната", обвини служебния кабинет в безхаберие.

„Половината от населението на България ще обеднее догодина заради безхаберието на служебния кабинет. Този кабинет се опитва да бъде над парламента. МС не изпълни конституционното си задължение да изготви държавен бюджет до 31 ноември. В закона никъде не се казва служебен или редовен кабинет трябва да го направи”, обясни Сабрутев пред Нова тв.

Още по темата
„Не сме избрали служебните министри, но те са там, за да изпълняват временното ролята на редовен МС. Ако казват, че служебният кабинет не трябва да води дългосрочни политики, защото той трябва само да осигури единствено изборите, питам защо тогава пуснаха търг за 10-годишен договор за природен газ? Това да не би да не е дългосрочна политика? Или там, където има възможност за кражба – може, но там, където е грижата за хората –не може”, каза Сабрутев.

Той коментира и това, че парламентът забрани износа от България на петролни продукти с произход Русия. По думите му има риск България да остане без дизел или той да бъде на много висока цена, ако държавата не си свърши работата – да контролира действията на „Лукойл”.

„Вчера в Енергийната комисия разглеждахме законопроект, който изисква спазване на договорената дерогация. Това е едно от огромните постижения на кабинета „Петков”. България е една от малкото държави, които ще може да ползва евтин руски суров петрол до края на 2024 г. Вместо „Лукойл” да ни говори през говорители за това как може да затвори рафинерията, по-скоро държавата трябва да влезе в роля и да изисква план за действие, така че това да не се случи. Забраната за износ е факт, дерогацията ще бъде до края на 2024 г. Тя не е за вечни времена. Отсега „Лукойл” трябва да предостави план как ще се трансформира, какви инвестиции ще направи в своите технологии. Мерките са краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Краткосрочни, за да има балансиран микс между руски суров петрол и неруски, който да могат да го изнасят. Проблемът на рафинерията е, че от една единица суров петрол половината, което излиза след преработката, е бензин. В същото време потреблението на бензин много рязко спада, а на дизела много рязко се качва. Войната в Украйна увеличи драстично потреблението”, обясни депутатът.

Депутатът коментира и ДДС-то на храни и напитки.

„Преди известно време депутати от ДПС решиха да се упражняват на тема ДДС за детски храни, ресторанти. И какво стана? Не се понижиха цените за крайните клиенти, а в същото време рязко спаднаха приходите от данъци в държавата. За да компенсира това нещо, страната трябва някъде да вдигне данъците или да намали някъде разходите”, обясни Сабрутев.

Според него в България не са проблем високите цени, а ужасно ниските доходи. „В Германия заплатата е 2000-3000 евро и инфлацията не се усеща така”, поясни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
23
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Сабрутев хората ще обеднеят , но не от действията на служебния кабинет , а от бездарното ви управление за 7 месеца , когато сокарахте страната до фалит и тройно по високи цени на газ и всичко останало, изтелохте 20млд лв нов дълг , от които незнайно къде и за какво похарчихте за 9 дни 9 млд лв! Жалко нарушители на Конституцията начело с просто Киро , да не знаете че тедовен кабинет прави бюджета! С къде бяхте миналата година , когато удължихте стария бюджет и приехтсе нов чак през матр?
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коооолко още ??? Направи нещо да не обеднеем .Да не се вдигат цените на всички продукти !!!Защо сте на такива позиции ??Да си клатите краката и да взимате пачки ! Направете нещо за народа най после !
11
2
 
23
 
! Отговори
ТКО преди 1 година
Ясно се вижда от коментарите от къде идват толкова гласове за пп и дб!!!! машини, машиниииии
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Стипендианите" на Черепа от "П(ълен) П(огром)" саботират работата на парламента и пречат за съатавяне на правителство, с което да се решават антикризисни задачи! Държат се сякаш са на някакъв мач!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минаваш в другата половина и готово.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и Радев помогнаха българите да обеднеят.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това от предизборната програма ли е?
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие за това ли се подсигурихте с тоя обвързващ дорюговор с джемк... ур ли беше тая измислена фирма с договор 2 години да може да, съдиите държавата за, един милиард ако загубите изборите
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще обеднеят заради ПП/ДБ/БСП, които сътвориха колосални мизерии само за няколко месеца!!!
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите обедняха когато простото Киро и ококорената Асенка взеха властта, ограбиха България и предизвикаха нечувана инфлация от последните 20 години.
3
2
 
32
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Не заради служебното а заради вас..пп-тата и по-точно кирчо-кода!!!!!! Живеехме много по-добре преди да се появите.....
2
2
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Нагло комунистическо чедо такова.. точно вие ни докарахте до това положение с некомпетентността си.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че нали вие бе Бруте докарахте тая сиромашия до шия още от като станахте Служебно правителство и после Редовно, пък сега пак бълвате Професионален Популизъм вие сте за затвор бе Бруте инфлация 50% стигнахте в супермаркетите