Българите в Албания искат подкрепа за получаване на БГ гражданство

Президентът Радев се срещна с представители на българската общност
6 дек 2022 08:10, Елка Василева
18
Българите в Албания искат подкрепа за получаване на БГ гражданство
Снимка: архив, БГНЕС

България работи на най-високо политическо ниво за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Албания. Това увери президентът Румен Радев представители на нашата общност в Тирана, с които се срещна.

Нашите сънародници поискаха повече внимание от България и конкретна подкрепа за придобиване на българско гражданство.

Хаджи Пируши е председателна културното дружество "Просвета-Голо Бърдо" - едно от многото дружества на българското национално малцинство в Албания, живеещо тук от столетия и признато официално през 2017 година.

Преди няколко месеца Хаджи Пируши поиска спешна среща с президента Румен Радев през ефира на БНТ. В Тирана президентът Радев дойде за тази среща. Те му поставиха открито отдавна известни проблеми.

Отдавнашна идея на българите тук е да има отделна община Голо Бърдо, която да обедини селищата, населени с българи. Това ще позволи компактното българско население там да привлича по-лесно инвестиции, да доказва българския си произход и да търси помощта на България.

"Голо Бърдо трябва да е община. Има 27 села - 17 села са чисти българи", заяви Хаджи Пируши.

Когато е съществувала общината Голо Бърдо, лесно се е доказвал българският произход на родените там, защото е била компактно населена с българи. Сега такава община няма. И нашите сънародници срещат огромни трудности да доказват произхода си. Президентът заяви, че този проблем е време да бъде решен.

"Аз очаквам най-важния въпрос - най-сетне Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно, така че на тези наши сънародници зад граница с българско самосъзнание, когато им се откаже от местните власти документ за произход, този Консултативен съвет да може да установи на базата на ясни критерии, че тези хора са с български произход и заслужават българско гражданство. Малцинството ни тук има нужда от повече учители, от нормални пътища до своите села и от повече инвестиции. И от подкрепа, тъй като македонистки организации твърдят, че българи тук няма, а само македонци", каза президентът Румен Радев, цитиран от БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме достатъчно роми. Да си вземат македонско
13
0
 
2
 
! Отговори
Деси преди 1 година
Когато албанците продават дрога, ще викат, че българите са престъпници.
12
0
 
4
 
! Отговори
О преди 1 година
Сега и албанци ще ни налазят.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е този българин Хаджи Пируши,какви са тези български имена,какво е това чудо...като искат български паспорти първо да си сменят имената и да се кръстят и след това...
10
2
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Зеленият чорап ще направи всички албанци българи! Е, и без това ставаме само за албанци щом избираме за държавен глава един миризлив зелен чорап!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото става и с Българските племена и присъединяването им към Османската империя.Османската империя им дава по-добра данъчна политика и повече права на Българските племена!Може да го провериш!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радеев има една задача,а това е да направи Балкански конфликт! Успя да съсипе България ,като продължение на работата на неговия приятел Боййко.
7
0
 
3
 
! Отговори
Ооо преди 1 година
Българите в Албания нямат паспорти още ? А социални помощи и пенсии и здравеопазване ще им трябва ли ?
6
0
 
2
 
! Отговори
Ами да... преди 1 година
Требва да си защитаваме нашите кучета...НОРМАЛНО Е!!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябват им само паспорти другото е алабала. То затова ще гледаме Шенген през неправ макарон.
4
2
 
6
 
! Отговори
Баба мара преди 1 година
спрете веднъж завинаги издаването на бълг документи на 5 поколение трябват имда ходят из европа и да правят поразии които иска да е българин да се връща вбългария и да гласу ва тука важи за турция украина молдова македония
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са Албанци,които да вземат гражданство за да се махнат ит бедните региони на Албания и да отидат на работа в Европа(ЕС). След години ще се чудим защо Албания е с по-малко население и защо на преброяването няма Българи.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да вярвам на човек,който си изоставил жена си и назначил на работа в генерал щаба любовницата си.След това се жени за същата.
1
4
 
8
 
! Отговори
още 4 години преди 1 година
Още 4 години трябва да търпим този смотан руски nygел. Но ще минат... България е оцелява и при по-mъnu президенти. Не за много де ...