Енергийна комисия прие поемане на оперативен контрол на Лукойл

Взето било само предложението на ДБ
7 дек 2022 22:35, Петя Славова
9
Енергийна комисия прие поемане на оперативен контрол на Лукойл
Снимка: БГНЕС

На редовното заседание Комисията по енергетика разгледа още в първата си точка две важни предложения, свързани с намаляването на цената на горивата. Едното предложение е внесено от депутата на ГЕРБ Делян Добрев и група народни представители, а другото е внесено от съпредседателя на Продължаваме промяната Кирил Петков и група народни представители.

По предложение на Ивайло Мирчев от Демократична България в дневния ред беше включен и техния законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде БГНЕС.

Комисията започна с разглеждане на Проекторешение за прилагане на дерогацията от 5.12.2022г. с оглед намаляване на цените на горивата вътрешния пазар, внесен от Кирил Петков (ПП) и група народни представители. В текста към проекта на решение се казва, че правото на България да ограничи износа на суров руски нефт и произвежданите от него горива и други нефтени продукти ще възникне на 5 декември 2022г. – датата, на която влиза в сила общата европейска забрана и свързаната с нея българска дерогация. Освен това вносителите са посочили, че според изявление на говорителят на ЕК Даниел Фери, дерогацията в член 3, параграф 5 е предоставена с цел България да бъде снабдена с петрол, а не да го препродава на други страни членки и трети държави. Вносителите обръщат внимание, че продължаващата продажба извън територията на България след 5 декември на суров нефт или нефтопродукти, за производството, на които е използван руски нефт би могло да доведе до отмяна на предоставената дерогация от забрана на внос на такива суровини и санкции от ЕК. Настоящият проект на решение предлага комплекс от мерки, чрез които да бъде успешно въведена дерогацията в полза на България на пазара на горивата. Освен това проектът на решение предлага и конкретни мерки за прехвърляне на икономическите ефекти от създалата се ситуация на пазара на горивата в полза на потребителите.

Още по темата

Стоян Таслаков от Възраждане изрази мнение, че този законопроект е вреден и щетите могат да бъдат от чудовищни размери. Той попита заместник-министър на финансите Людмила Петкова дали министерство на икономиката е правило анализи какви биха били щетите за страната.

"Регламентът не забранява износ. Направили сме правно-икономически анализ. По принцип в региона има недостиг на производство на дизелово гориво. Ако се забрани износа, рафинерията автоматично спира. Не мога да кажа какви ще са цените на горивата.", отговори тя.

Драгомир Стойнов от БСП посочи, че не разбира защо при положение, че все още се водят преговори се внасят такива законопроекти.

Делян Добрев от ГЕРБ отбеляза, че не разбира аргументите за тезата, че Лукойл ще спре да работи при положение, че миналата година Лукойл е работил само на 50% с руски суров петрол и добави, че след като това е било възможно преди, значи и сега е постижимо, като отбеляза, че единствено свръхпечалбата ще е по-малка.

Венко Сабрутев от Продължаваме промяната подчерта, че чисто исторически се вижда, че рафинерията може да работи с неруски суров петрол, като това няма да се отрази толкова сериозно върху свръхпечалбите.

Последва и гласуване на проекта на решение внесен от Кирил Петков и група народни представители. Той получи 5 гласа "за", 4 гласа "против" и 10 гласа "въздържали се". В крайна сметка внесеният от Продължаваме промяната не получи подкрепата на енергийна комисия за своя законопроект.

Последва разглеждането на Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива внесен от Делян Добрев (ГЕРБ) и група народни представители. Законопроектът цели да въведе устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива, защото тези високи цени са един от двигателите на инфлацията в страната. Чрез проекта на закон се цели още да бъде запазена ценова конкурентоспособност за бизнеса, както и покупателната способност за населението. Вносителите на проекта предлагат да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт. Вноската да се събира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система” в отделна целева сметка и приходите от тази вноска да се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските. Проектът на закон предлага набраните средства от Фонд „Сигурност на електроенергийната система” да се прехвърлят в НАП и да бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите. Като следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани: бензин А95, газьол, втечнен нефтен газ, както и природен газ.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че ако няма такъв закон, какъвто те предлагат на практика всичко се оставя в ръцете на Лукойл. "Ако останем само с подхода на служебния кабинет, всичко ще е в ръцете на Лукойл. Ако го няма този закон ще се молим Лукойл и Литаско да спазят обещанията си", категоричен е той.

Народните представители гласуваха и този законопроект, но и той не мина. Той получи 8 гласа "за", 3 гласа "против" и 7 гласа "въздържали се".

Комисията по енергетика разгледа и едно извънредно предложение, внесено от Демократична България. Ивайло Мирчев и група народни представители внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. "Нашата цел е да направим така, че да не предизвикаме криза с цената на горивата, а не да национализираме Лукойл. Става дума за хиляди работни места.", категоричен е Ивайло Мирчев от Демократична България

Теменужка Петкова от ГЕРБ също заяви, че приветства проекта, но отбеляза, че имаме такъв закон в закона за енергетиката. /БГНЕС
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже, какви и д и от и са американските марионетки в България?!? Понеже пионките на САЩ в EU цъфнаха и вързаха с намесите си в пазара на енергийни източници, тези тук веднага и те да повторят техните глупости? Видяла жабата, че коват коня, вдигнала и тя крак за подкова... Лукойл се излъга да си пренесе дейността в България и тези бързат да ги прогонят. Това управление до нищо добро няма да доведе.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера Си Динпин е пристигнал в Саудитска Арабия, Самото пристигане е било съпроводено от екскорт ескадрила от изтребители в небето, даже с цветен "килим" зад тях в червено и жълто (цветовете на китайското знаме). На летището го посрещат поне 20 представители на саудитската кралска фамилия. Очакват се кардинални договорености в посока отмяна на въръзката на петрола с долара и връзването с юана. Същр: руките кораби под флага на Малта. Кипър, Гърция ... са се пререгистрирали в Саудитска Арабия.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Огромна грешка ще е ако Лукойл затвори!, това ще е краят на България!, нека хората работят спокойно! Лукойл е само и единствено в полза на българия!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДПС (Ахмет Доган) видя възможност и веднага реши да клекне върху Лукойл, с помощта на Възраждане, ГЕРБ и БСП. Разбира се, в името на държавата. Не си мислете че държавата ще поеме контрола.