Минималната заплата става 850 лв. или 50% от средната

Сега реалният й размер е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност
Обновена: 8 дек 2022 12:20 | 8 дек 2022 11:31, Камелия Цветанова
216
Минималната заплата става 850 лв. или 50% от средната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене парламентът като прие предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда (КТ). Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева, се посочва в мотивите.

Още по темата

"За" бяха 175 народни представители, трима се въздържаха. Не бе прието предложението срокът между двете четения да е 14 дни, както поиска  "Български възход" и в крайна сметка остана срок от седем дни.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

Георги Гьоков от левицата припомни, че от доста години се работи за механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е внесен и техният законопроект, който ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от "замразяване“ за определени периоди на нейния размер.

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите. Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минималната трябва да е 1000 евро! Нали ще приемаме еврото, трябва да изравним и заплатите! 850 лв е подигравка
66
2
 
8
 
! Отговори
Инженер - химик преди 1 година
Да ме прощават пишещите коментари, но не сме като Русия. Те си имат нефт, а ние си имаме домати. Дори и картофите ни са от Полша или от Турция. Дори и в Бургас ми превръщаме нехта, уралския, в петролни продукти.
65
4
 
8
 
! Отговори
Янева преди 1 година
Паметника на Бузлуджа е метафора за цялата държава след 1990 г. Оставена на произвола на съдбата да се руши и да се разпада... 30 години упадък и мизерия и лъжи за светлото бъдеще. Доган е един полуграмотен "философ", Пеевски е бил дребен измамник който вече прави кражби на национално ниво. Една държава като се източи и разграби какво следва?
64
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, честито! По-високи здравни вноски, повече пари от хората на граждански договор, самоосигуряващите се горат... демек фалирваме малкия бизнес, за да може чистачката в министерството да зима по-голема заплата. И да кърпиме бюджета с по-високи вноски.
63
4
 
4
 
! Отговори
лошо преди 1 година
Пак ще трябва да уволняваме персонал.
62
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ТОШЕВ. Мъжете също плачат. А И ТЕ ЗНАЯТ ЗАЩО ГО ПРАВЯТ. Както ти, така и аз. Песните ти са ми любими, но не и българските и турските политици. Ще им .... майките. Не псувам, с изключение на тези, които са ме ядосали много. Прабабичката ми ме е научила. Врачка беше. Не само на това да не псувам. БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ НЕ Е НА ГЕРБ. Както и на мутрите.
61
1
 
2
 
! Отговори
До До Тая Ромка преди 1 година
До До Тая Ромка, Тогава чети обявите, Кауфланд като назначават кандидатствай. Недей само да завиждаш. Сигурен съм, че Кауфланд ще те вземат. Винаги имат нужда от свестни хора. И ще ти платят честно.
60
5
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Същите сме като Русия - сива икономика, лъжи, кражби... всичко е фалшиво в БГ.
59
2
 
7
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Нензам какво ще ги правя толкова много пари от това увеличение ....
58
2
 
6
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
ХАхахаха ще станем милионери хахаххахахаха......
57
2
 
17
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
Късния социализъм се повтаря - държавата върви към фалит.
56
2
 
3
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Алооото, ти знаеш ли българския език или си като останалите куки от Герб и депутатите? Те са отишли на погребението на Доган, Рашидов и Борисов. Такива сте сти куките, известни като българските политици и депутати. Слушайте БОТЕВА И ТОШЕВ, за да разберете българската душевност. Между впрочем, когато пиша и давам консултации, получавам пари. не като Габровски от Герб, който иска да получава заплата. Тези със заплатите са ми повече от ясни. БОТЕВА И ТОШЕВ. Виртуодните акордеонисти.
55
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е тръгнало с тези увеличения скоро 70% от населението ще работи за минимална заплата. Аз не знам какъв бизнес трябва да имаш за да си позволиш да плащаш такива високи заплати. А на запад пък как дават такива заплати хиляди евро просто за мен е някаква магия. Сякаш има някаква скрита измама. Дават им пари от някъде. Цял живот се занимавам с частен бизнес и не знам как по честен начин могат да се генерират такива печалби и високи заплати на служителите. Ние постоянно сме на ръба.
54
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас, в тая държава се взимат само погрешни решения. Да поясня - БГ има само едно предимство за да се аусорсва на теритприята на страната и това е ефтиния труд. Като се качват заплатите страната губи конкурентоспособността си и съответно фирмите ще бягат в по-подходящи страни като Словакия например.
53
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как искате да ви увеличавам заплатите с всяка година с по 50 лева? Товаса думи на бившия ми работодател...и накрая на година си взе SQ7 за 150 бона. Такъв цинизъм! Дрехи втора употреба фирмата е Zig- Zag Варна.
52
1
 
17
 
! Отговори
До Тая Ромка преди 1 година
Нямам нищо против ромката, аз работя за 1000 лв бруто, казвам само, че да си работник в тая държава е унижение, жената си изкарва мойта дневна надница, без да се подлага на стреса, в моята работа.Няма дискриминация в моя коментар, темата е Мин.заплата.
51
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди вземах 2000лв, минималната за тези дето не са учили беше 500лв. Сега вземам 2000лв плащам повече такси а тези дето не са учили вече вземат 850лв. Хора бягайте от тази дупка, Сомалия на Европа
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Билялов 38 : няма сила дето да ме накара да работя в събота. Говори само за себе си.
49
4
 
11
 
! Отговори
Алоо преди 1 година
Бизнесмена ,викам ти бизнесмен щото ти не знам името....Ти ако си опрял до заплатите и това ти е на големия разход по добре се откажи .А условията за развитие и по добри работници трябва да ги създаваш ти а не балфъ,ата и брадчетката да зимата на големи заплати
48
3
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Минималната ще я плащат синдикалистите и тези от Народното събрание. Аз не разчитам нито на минимална заплата, нито на максимална пенсия. Честито на работещите, които осигуряватг пенсиите на сегашнити достойни българи, които вече са пенсионери. ТОШЕВ.