Нинова призова Никола Стоянов да се яви в НС, нямало го 2 месеца

По думите й, става дума за националната сигурност
13 дек 2022 14:48, Петя Славова
20
Нинова призова Никола Стоянов да се яви в НС, нямало го 2 месеца
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова председателя на Народното събрание Вежди Рашидов да направи необходимото за да се яви на парламентарен контрол Никола Стоянов - министър на икономиката и индустрията.

По думите й, Стоянов не е участвал в парламаментарен контрол вече два месеца.

Още по темата

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" предположи, че за служебните министри в кабинета на президента Радев е станало навик да пренебрегват Народното събрание и да не идват на парламентарен контрол, но в конкретния повод вече става въпрос за опасност.

Нинова посочи, че министърът на икономиката и индустрията многократно заявява в публични интервюта, че е задвижил процес за огромна германска инвестиция за фотоволтаичен парк върху яз. Огоста, предава БТА.

Тя отбеляза, че яз. Огоста представлява обект, важен за националната сигурност и е от тези рискови обекти, които се нуждаят от ремонт, за да се избегнат евентуално бъдещи проблеми. Собственик на яз. Огоста е Министерството на земеделието, около язовира има защитени зони по Натура 2000, допълни лидерът на БСП. "Имам десетки аргументи да призова този човек да бъде спрян и го казвам навреме", заяви Нинова.

Тя постави въпроса собственикът - Министерство на земеделието, дал ли е разрешение, какво казват службите по този въпрос, защото те наблюдават тези обекти, какво казва Държавната агенция по метрология и технически надзор, дало ли е Министерството на околната среда и водите оценка за въздействието върху околната среда.

"Оставете, че не идва на контрол - някак си ще го преглътнем, но самият министър Стоянов вече става заплаха за националната сигурност, ако не го спрем навреме и не поискаме тук в парламента обяснение какво прави, с чие разрешение го прави и има ли всички необходими документи и процедури, представлява ли това заплаха за националната сигурност и за региона", коментира Нинова. Предупредила съм, чакам втори месец да дойде, посочи още тя.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, ръководещ заседанието, коментира, че може би темата трябва да бъде поставена на председателски съвет утре и да се поиска следващият парламентарен контрол да започне с министър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари