Радев: Партия ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани

Хората не искат посредници, на мнение е държавния глава
14 дек 2022 14:45, Нели Христова
244
Радев: Партия ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани
Снимка: БГНЕС

Когато погледнем към правителството на господин Габровски като състав, то има много добри експерти, като програма има важни приоритети, но липсва политическата физиономия и отговорност, защото на практика това правителство се явява посредник между партия ГЕРБ и българските граждани. Аз мисля, че не е сега моментът, а и хората не искат да виждат посредници. Те искат да видят ясна политическа отговорност, защото претенцията за власт върви заедно с политическата отговорност за нея. Това заяви президентът Румен Радев относно отхвърлянето на кабинета "Габровски". В момента президентът е на посещение в Брюксел.

"Партия ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление", допълни още държавният глава. "Явно това няма да бъде печелившият ход."

Още по темата
Запитан дали има тристранна коалиция между него, Делян Пеевски и Борисов, Радев отговори: "Не се меся в състава на чужди правителства, нито дължа някакви обяснения към тях. Ако това е логиката - не е лошо човек първо да се замисли за думите, които произнася. Ако това е логиката, в правителството на господин Петков има министър, който е министър и в кабинета на "Габровски". Това означава ли, че това е правителство "Борисов, Петков, Пеевски".

"Не приемам това, което се насажда от българските политици на българските граждани, че има еднолична президентска власт. Тези политици, особено народни представители, които са се клели в конституцията, нека я спазват. Няма еднолична президентска власт", категоричен бе той.

"Знаете, че машинното гласуване преодоля един от най-големите недостатъци на нашия изборен процес. Помогна значително да се намали контролирания вот и броя на недействителните бюлетини. Не мога да приема, че с този закон, се променя характеристиката на гласуването с машина. То вече не е алтернатива на гласуването с хартиена бюлетина, а на практика е също гласуване с хартиена бюлетина, която не е отпечатана от БНБ, а от принтера на машината", обясни Радев ветото си над промените на Изборния кодекс. Според него се разкрива и тайната на вота и не може да допусне, че се стеснява участието на българите зад граница.

"Това е частично вето", допълни той.

Радев не уточни кога ще връчи втория мандат и бе категоричен, че първо ще настоява да се приемат множество важни закони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари