АЕЦ "Козлодуй" подписа 10-годишен договор с Уестингхаус за ядрено гориво

В средата на 2024 г. се очаква да получим пълния лиценз
22 дек 2022 12:38, Нели Христова
116
АЕЦ "Козлодуй" подписа 10-годишен договор с Уестингхаус за ядрено гориво
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция" подписаха договор за доставката на ядрено гориво за срок от 10 години, предаде репортер на БГНЕС.

Управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция" окачестви подписването като исторически момент и началото на дългогодишно партньорство.

"Това е краят на един много дълъг процес и с това подписване ние слагаме началото на едно дългогодишно партньорство, което ще продължи занапред. Ние целим защита и сигурност на ядрената ви централа, за тази цел можем да се похвалим с над 40-годишен опит в нашата сфера на работа и с компетентност. Ние от "Уестингхаус" сме изключително ангажирани да развием едно успешно партньорство. Искрено се надявам началото на това партньорство да има само успехи за България. Това, че подписахме днес този договор поставя началото на едно ново развитие", каза той.

От своя страна министърът на енергетиката Росен Христов определи подписването като значителна крачка напред към диверсификацията на доставката на ядрено гориво както в изпълнение на европейската стратегия, така и в изпълнение на решение на НС от ноември месец тази година.

"В момента имаме едно партньорство, една сделка, която е изключително добра и изгодна за нашата страна, условията, които постигнахме за тези месеци, в които сме на власт, са една сигурност на доставките. С "Уестингхаус" сега имаме уговорка за доставка за ядрено гориво, ние напълно изпълняваме ангажимента към Европейската агенция за диверсификация и то в пълни плюсове за нас. Успяхме да разрешим всички технически препятствия и да осигурим абсолютна сигурност на изпълнението на атомната централа чрез това гориво", каза той.

Министър Христов подчерта, че гарантираме и сигурност на доставките, защото в момента всякакви доставки от Русия са невъзможни, включително и такива на ядрено гориво.

"С подписването на този договор де-факто осигуряваме непрекъсната работа на АЕЦ "Козлодуй", а работата на АЕЦ-а е изключителна важна както за нас, така и за целия регион. Доставката от „Уестингхаус“ ни дава възможност за по-тясно сътрудничество в развитието на цялата българска ядрена енергетика", заяви енергийният министър.

На въпрос на БГНЕС дали България е запозната с резултатите от тестването на ядреното гориво на "Уестингхаус" в Украйна, министър Росен Христов отговори:

"Направихме доста обстойно проучване и събрахме нужната информация навсякъде където се използва ядреното гориво на "Уестингхаус". Това до голяма степен ни помогна да набележим техническите проблеми, намерили сме всички решения, така че рисковете да бъдат избегнати, обменихме опит с чешката страна, системата за ядрен контрол там работи, те споделиха своя опит с нас и благодарение на тях решихме проблемите. Запознати сме и с тестовете, които се водят и в Украйна. Относно сигурността няма рискове горивото да не сработи. Бяха въвлечени международни експерти на най-високо ниво, за да се гарантира безопасната експлоатация. Всичко, което може да се направи е направено, така че да нямаме нови рискове".

Министър Христов заяви, че в средата на 2024 г. се очаква да получим пълния лиценз, както и доставките на горивото. "По повод спекулациите относно финансовите условия искам да кажа, че благодарение на преговорите икономическите условия бяха подобрени, цената от юли месец е намалена – говорим за двуцифрени проценти намаляване на цената", уточни той.

Енергийният министър посочи, че срокът на договора е 10 години и той не включва извозването на ядреното гориво.

"То и сега се извършва от трета страна – руска компания. За съжаление, компанията Маяк е неспособна вече да си изпълнява договора, тъй като с решение на руската администрация лицензът им беше отнет. Засега това гориво се складира на площадката на АЕЦ "Козлодуй". В Европа има една единствена компания, която предоставя такива услуги, в момента сме в процес на разговори. За момента нямаме критични точки, имаме необходимата инфраструктура", коментира още той.

Енергийният министър обясни, че подобен ангажимент страната ни ще подпише с компанията Фраматом за шести блок, с което напълно приключваме процедурата по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, като така ще имаме ядрено гориво от два независими неруски източника. „Безплатно ще бъде и внедряването на системата за вътрешно ядрен контрол на Уестингхаус, което води до милиони спестявания на страната ни, отделно от това тази система ще бъде внедрена още от следващата година, така че ще имаме една паралелна работа на двете системи, за да може технологията да бъде организирана и де факто без проблеми да получаваме гориво през 2024г. В момента ценово сме изравнени с доставките от страна на Русия, така че продължаваме да работим изключително ефективно. Партньорството с Уестингхаус ще ни донесе и изграждане на нови мощности, което е част от стратегията, която Министерството смята да предложи на НС за обновление, за да имаме и национална и енергийна сигурност в близките години".

"С този договор се гарантира сигурността на българската атомна електроцентрала", така Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", коментира подписването на договора за доставка на ядрено гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Бате Иво преди 1 година
Та капитанеДа продължимИ хората работещи в тях съм сигурен че са в пъти по запознати с темата от тебНарочно ти казвам само капитанеЩото лично според мен като си сложил тов име срамиш паметта на велик българинА това че си русофоб и евроатлантически ориентиран в кавички си е твой проблемМежду другото без олово нищо не ставаНе е икономически оправдано да е само бетон
93
0
 
0
 
! Отговори
От бате Иво преди 1 година
До капитан ПеткоКапитане и къде са тия бункериДемек искаш да кажеш че магистрала Тракия е опаснаЩото ядрено сметище в България има в баира между Нови хан и ЧукуровоПо новому ГаберНИИИЯЕТака го пишех в пътен листМоже и да не се казва точно такаЗа да влезеш ти трябва или специален пропуск или танкЕвентуално голям булдозерНо лично мнение става за малки количества отпадъциОт това което съм видял и впоследствие от разговори по тематаИма в България рентгенови лаборатории
92
0
 
0
 
! Отговори
Бате Иво преди 1 година
Честно казано много ми е чудно защо ще купуваме руско ядрено гориво от американска фирма със седалище в Швеция вместо директно от руснацитеСпоменавам Швеция защото така е написано името в статиятаМежду другото за първи път чух за Уестингхаус навремето когато като лапе гледах Терминатор едноЯвно Джеймс Камерън не го е споменал случайноЛично мнение няма да произвеждаме ток а ще обогатяваме уран за бомбиКъдето са намесени американци не е чиста работата
91
0
 
2
 
! Отговори
Довиждане половин бг преди 1 година
За информация застраховката за ядрена вреда покрива 96 милиона за всички вреди (смърт, здравословни и имуществени), оттам нататък, всеки да се спасява. Аз лично ще разпродам каквото имущество имам до 2024 и към терминал 2.На краварските поддръжници дето го натвориха това безобразие, дано не стигнат за вас йоните таблетки!
90
0
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Яко! Защо ми се струва, че след някоя и друга година някой от нашия управляващ елит ще трябва да се влачи по корем в Москва. В резюме без излишно словоблудство - приключихме с ядрената енергетика и възможността за строежа на нови мощности. Приравнени сме с бедуините.
89
0
 
8
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
Само дето договора с Уестингхаус не коментира съхранение на отработено ядрено гориво, а руснаците си го прибираха. Къде ще ги денем тия хиляди тонове уран не знам. После пак никой няма да е виновен.
88
1
 
6
 
! Отговори
Да! преди 1 година
Това е началото на края за 5ЕБ на АЕЦ! 2024-2025г. ще разберете защо.........! Който има акъл и се интересува дейтайлно, ще разбере и сега!
87
2
 
16
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Със САЩ самолети купихме, сега ядрено гориво кипихме , защото не ясно дали става за АЕЦ Козлодуй и на каква цена.А отработеното ядрено гориво , какво ще го правим . Министъра търси къде ще го зарови.Ще ни закопаят ,както САЩ ни закопа с ТЕЦ Марица.
86
7
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Добри неща пред Коледа.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали бяха русофили, как така русофили подписват 10 годишен договор с Уестингхаус! Е как стават тия работи или ще се прави експеримент дали може Уестингхаус да се справи, ами ако не се справи какво става?!
84
3
 
13
 
! Отговори
ЩЕИМАНАРОДЕБСЪД преди 1 година
До Браво!Не е лошо редовно да си пиеш хапчетата!АЕЦ ТЕМЕЛИН РАБОТИ С РУСКО ГОРИВО!А КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА НА ЯНКИТЕ АКО РУСНАЦИТЕ СПРАТ УРАНОВИТЕ ДОСТАВКИ ДО САЩ?ЩЕ ВИКАТЕ ЛИ БРАВО?ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ ОТ ФАШИНГТОН ЩЕ ДОСТАВЯТ ЛИЧНИ ВЕЛОГЕНЕРАТОРИ И ЩЕ ВЪРТИШ ПО ЦЯЛ ДЕН ДОКАТО ГУШНЕШ БОСИЛЕКА!УРА ФАНИ МЕ ЗА ----
83
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това гориво е скъпо менте, най-много да си прецакаме реакторите , росатом ще отреже за подръжка и те така а, и ще трябва да складиране сами отработеното гориво абе гении няма що.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 88.Напразни надежди.Има и други системи,който си приличат като англосахсонската и тази на чухче,в Северна Корея.В тях властта се приема по насдлство.А има и такива който са противоположни,САЩ и Куба.Има и смесени Китай и Русия.А нашата е на наши и ваши и никой не ни взима на сериозноТа колкото печелим и сега,толкоз ще спечелим и в бъдеще.А МОЖЕ И МНОГО ПО-МАКЛКО.КАТО СА ТРЪГНАЛИ РАБОТИТЕ,СЛЕД ДЕСЕТИЛЕТИЕ,ДВЕ МОЖЕ И ДА НИ НЯМА НА картата на СВЕТА.Та помисли преди да пишеш.
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 88.Напразни надежди.Има и други системи, който си птиличат като англосахсонската и тази на чухме, в Северна Корея.В тях властта се приема по насдлствоА има и такива който са противоположни,САЩ и Куба.Има и смесени Китай и Русия.А нашата е на наши и ваши и никой не ни взима на сериозно.Та колкото печелим и сега, толкова ще спечелим и в БЪДЕЩЕ.А МОЖЕ И НЕГО ПО-МАКЛКО,КАТО СА ТРЪГНАЛИ РАБОТИТЕ, СЛЕД ДЕСЕТИЛЕТИЕ ДВЕ МОЖЕ И ДА НЯМА НА картата на СВЕТА.
80
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тези дето твърдят,че няма опасност от кръстоската в Козлодуй. Но аз не съм убеден,че казват истината,поради простата причина, че аварията в Япония с реакторите на Уестинхаус е непоправима и е факт.Въпросът не е само в горивото а и в технологията.А с ядрения синтез"шеги"не бива.Слава Бога, че досега ни е опази от сериозна авария в Козлодуй,но от сега нататък,ако ние сами не успеем да се опази и Той не ще може.Казано е:- не кради,не лъжи и т.н... за да не страдаш.Но кой от кастата не го прави?
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надявам се че като истински съюзници на САЩ вече сме предплатили "ядреното" гориво на Уестингхаус за 10 години.... а защо не и за 100??? Така се прави бизнес, едни печелят други гукбят, еееееееееее ама сме съюзници нал тъй???
78
2
 
10
 
! Отговори
След като преди 1 година
изчетат коментарите тук, очаквам утре всички от АЕЦ-а, да подадат молби за напускане!
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее новата Студена война! Всеки трябва да храни доминионите си и колониите си, за да се съревновава с врага. Отново ще има конкуренция между Запада и Русия и всички ще спечелим от тази конкуренция. Ще се съревноваваме, коя система е по-добра и в коя система хората живеят по-добре.
76
4
 
4
 
! Отговори
За това преди 1 година
В България, референдуми няма да има! Защото всеки е специалист по всичко!
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работниците от АЕЦ Чернобил вече ги умориха от смях. Работниците от Фукушима умряха от смях. Целият свят им се смееше, че са експериментирали с реактора и че Япония е построила ядрена централа на брега на океана и е сложила дизел-генераторите в мазето. Хахах.