Радев отговори на Нинова: КС категорично няма за какво да се произнесе

Войнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна, добави президентът
23 дек 2022 13:08, Нели Христова
88
Радев отговори на Нинова: КС категорично няма за какво да се произнесе
Снимка: БГНЕС

"Неведнъж призовах народните представители, включително и от трибуната на НС, за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление, войнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ.

Но в днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие, всяка институция в своето действие и всяка партия в своето говорене, трябва стриктно да се придържат към закона. Така, както правя и аз". По този начин президентът Румен Радев коментира критиките на БСП и "Възраждане", че днес в Държавен вестник е обнародван указът за изпращане на военна помощ за Украйна.

Още по темата
"Съгласната нормативна уредба налагането на вето не може да променя текстове по вече сключен международен договор. Тоест - ветото е абсолютно безпредметно", обясни държавният глава.

"Знаете в какви срокове работи КС. След ратифисация на международен договор е невъзможно. Тоест, КС категорично няма за какво да се произнесе. Но докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има никакъв ефект, както и ветото, министерството на отбратата свърши нейната работа. То ревизира наложения от парламента договор с Украйна. Така че, тази алинея, срещу която протестира г-жа Нинова, разбира се, с основание, отпада от договора. Това е съгласувано с украинската страна. То ще бъде внесено като вариант веднага след нова година в НС."

"Надявам се госпожа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която промяна никое правителство няма да може само да взима решение за военна помощ за Украйна, а това ще става само с акциите на парламента", допълни Радев.

"Категорично това МС няма да дава самолети, зенитно-ракетни комплексни и танкове, които по някакъв начин може да накърнят нашите военни способности", увери той и добави, че процесите за заместваща техника са много сложни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
10
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 1 година
Как се бори, като стои на топло в президенството, прибира 15 бона заплата и от време на време разлайва кучетата?
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПроСтоТо,няма смисъл да браниш с гол дирник тоя наведен фелдфебел,неговото изказване и държание по ключови въпроси като Украйна а напоследък и по въвеждането на евро директивата за МРЗ в България говори само за едно,нечистоплътност и огромни зависимости!Ама иначе ти го брани ако имаш някаква изгода(финансова)не пречиш!
40
12
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Генерал Радев е добър човек и се бори за мир.
39
4
 
5
 
! Отговори
007 преди 1 година
Радев е специалист по всичко.Като съветският разузнавач Щирлиц или американецът Чик Норис.
38
8
 
8
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Радев е същия предател като Нинова. Лошо е че ще го траем още 3 години и 10 месеца. Но хубаво,че е притиснат от Брюксел и НАТО и няма как да не се подчинява.
37
6
 
4
 
! Отговори
Щекотлиев преди 1 година
Има ли ватняци дето пищят че скоро ще ни пращат в украина на фронта да се бием срещу ватата? Това да не ви е ЛНР и ДНР бе друзя, там обират хората по спирките и ги причакват след работа за да ги мобилизират. Руския мир им се отплати - сега са герои, жените им вдовици , а децата им сираци. Броя на загиналите цивилни в конфликта от 2014та бе несъизмеримо по-малък, Дет му се вика заради бълхата изгориха юргана.
36
5
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
до анонимния,който попита:-"Абе Радев,последно Крим руски ли е или украински?"..:...-Понеже съм сигурен,че Радев нема да ти отговори,да те попитам и аз:..-Питаш чий е Крим СЕГА,или през 19-ти век,или през 17-ти век,или..преди Потопа?..Защото той /Крим/ е принадлежал на кого ли не ..В наши дни,той Е руски..Както и Радев ти го каза:-"В МОМЕНТА" ..Ама какво разбира свня от кладенчова вода?..В МОМЕНТА и България е НА БЪЛГАРИТЕ,а до преди стотина години е принадлежала на Султана...Що не питаш и
35
7
 
5
 
! Отговори
Китарков преди 1 година
Заради такива като нинова и тавариш радеф сме стояли 5 века под турско. Те за какъв мир са да ги питам. Справедлив или какъвто и да е? Защото и при турците сме живели мирно, особенно последните два века след цивилизоването на турция и света като цяло, бълагрите са имали възмножност за някакво развитие, имало е и по-крупни собственици- чорбаджии, разни училища и т.н.
34
3
 
8
 
! Отговори
С вето или без преди 1 година
като го гласуват пак ще мине. Лобито на САЩ е твърде голямо.
33
3
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Рундю - Манерката е позор.
32
6
 
4
 
! Отговори
Хихиков преди 1 година
Конфликта в Донбас беше замразен и на 24.02 джуджето реши да го размрази. Така ли беше бе тавариш радефф?
31
2
 
8
 
! Отговори
nebasi преди 1 година
Добре, че това политическо недоразумение, няма право на следващ мандат. Не случихме на Президент и това е. Само едни преЦиденти - Жабата, Коня, Рогата, Хилещия се, сега и самолета.
30
6
 
2
 
! Отговори
Г.Луков преди 1 година
До 24. тук говорим за конкретен случай тавариш. Това какво правят американците не е оправдание да толерираме действията на ***. И в крайна сметка всичко е въпрос на сила, а руснаците се показаха какви са гащници, много приказки без покритие, сега се държат все още на фронта благодарение на военното наследство от СССР, а в икономическо отношение нямат и това.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 39 не гледай какво говори, а какво върши
28
3
 
7
 
! Отговори
Белене преди 1 година
Комунисти -- миролюбци ........!!???..... Хайде няма нужда.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Радев,последно Крим руски ли е или украински?
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резидентенте в тоя ред на мисли,вдигнато юмруче и призивите за събаряне на законно избраната власт към"придържането към закона"ли да го тълкуваме?
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ми става ясно защо ББ изпрати неизбиерамета Цецка срещу Радев, всико е било план на Херо Мустафа
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев признава в прав текст ,че за него българската конституция не важи
23
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Рундьооооооо, защо не коментираш войнолюбците в Мордор? Вечно невинен си, а?