Посланикът на Русия Митрофанова на среща в МВнР

Тя е извикана на разговор по три теми
29 дек 2022 07:50, Елка Василева
69
Посланикът на Русия Митрофанова на среща в МВнР
Снимка: архив, БГНЕС

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща днес в Министерството на външните работи (МВнР). На срещата ще бъде обсъдена забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически личности, както и обявеното издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Още по темата
Журналистът от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че той е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че чрез своите евродепутати ще запознаят със случая Европейската народна партия и европейските си партньори и ще дадат гласност към всички европейски институции.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и започва междупартийна инициатива в подкрепа на Христо Грозев. Кючюк призова за общоевропейска защита на журналиста и изпрати писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

Във фейсбук страницата си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа: "Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни".  

Даниел Лорер от "Продължаваме mромяната" заяви, че ще предложи още в първия работен ден на Народното събрание да бъде повикан министърът на външните работи за изслушване в комисията по външна политика.

От БСП отбелязаха в позиция, че очакват българските институции да поискат допълнителна информация от руската страна с цел изясняване на случая и да потърсят съдействие от партньорските служби и европейските и международни организации. Правото на свободно изразяване е в основата на демокрацията и БСП възразява срещу всеки пряк или косвен опит за посегателство срещу него, посочиха още от партията.

И от коалиция "Български възход" заявиха, че осъждат всякакви опити за натиск и наказателно преследване на журналисти заради тяхната работа и настояха българското правителство да инициира всички необходими действия, за да се изясни случаят в най-кратки срокове.

Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дипломатите са компромисни личности, които се приемат и от двете страни. Няма как един дипломат да пребивава в държава в която неговото присъствие нежелателно.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
норчето ще дойде в МВнР в 17ч25мин преди края на работния ден
47
7
 
1
 
! Отговори
!!! преди 1 година
До 57 Посланик като Митрофанова се гони за действия несъвместими със статута му в европейска демократична държава!
46
6
 
10
 
! Отговори
Не се научиха преди 1 година
Посланик не се "извиква" на разговор, ***. Посланик се ПОКАНВА на разговор. И обръщението към посланика е "негово/нейно превъзходителство".
45
2
 
4
 
! Отговори
Наш Джеймс Бонд преди 1 година
Оперативният служител на ФСБ заяви още, че участието на Христо Грозев в британското външно разузнаване MI6 е било известно на руските специални служби не само от негови изявления.
44
3
 
6
 
! Отговори
За какво го издирват преди 1 година
Освен за фейкове, и за диверсия: През юли руската ФСБ заяви, че Христо Грозев е участвал в осуетена операция на Главното управление на разузнаването (ГУР) на украинското министерство на отбраната за отвличане на бойни самолети на руските въздушно-космически сили. Според ведомството Грозев чрез своя координатор е намерил две куриерки. Те се срещнали на гарата в Липецк с куриер, който донесъл авансово плащане от 4000 долара за руския пилот, който уж се е съгласил на отвличането.
43
0
 
4
 
! Отговори
Кой е Христо Грозев преди 1 година
ВАЦ Медиа Груп и БГ Приватинвест са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България, съобщи вестник "Труд". Купувач на медийните активи на ВАЦ е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Приватинвест ГмбХ". "Приватинвест ГмбХ" е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата притежават електронни и печатни медии в Холандия.
42
2
 
8
 
! Отговори
перко преди 1 година
Щом всички партии го защитават в един глас, да го направим премиер! След като Киро *** беше премиер, логично е всеки да може да бъде такъв.
41
11
 
10
 
! Отговори
teo преди 1 година
Четвъртата тема която трябва да се спомене е ИЗГОНВАНЕТО НА МИТРОФАНОВА, КОЯТО НАРУШИ МНОГО ОТ ПРАВАТА НА ЕДИН ПОСЛАНИК В БЪЛГАРИЯ !!! А ДАНО, АМА НАДАЛИ С ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ ПУТИНОВ !!!
40
4
 
8
 
! Отговори
обективно преди 1 година
е те отдавна го наблюдават руснаците този от М6 замесен е и във аферата скрипал и в украйна бе ходил , ама щом са го разкрили егати шпионина на м6 , едно е ясно не работи за бълг интереси и неговите приключ патила не трябва да ни интересуват
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
49 не говори така все едно е умрял бе. Какво толкова са му направили? Да доказва че е невинен, даже герой ще стане. Вие вече го отписахте тоя Грозев. Не пренатягай струната, че ще я скъсаш. А скъсаните струни не свирят!
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако изгодните нея, ще трябва да изгодните и американския посланик, и украинската сексоложка. Никой няма право да се бърка в държавните ни дела. Но се оказва, че скачаме по команда на други и те не са руснаци. А за това че Украйна знаеше военни наши тайни и колко оръжие имаме дори няма да говоря. Така че гоните ли, ще гоните в пакет в още няколко посолства.
37
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Х.Грозев ще платите СКЪПО руски фашиски ГАДОВЕ!
36
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злата лелка да пътува за Москва
35
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куклите привикали кукловодката - да бе. Докато не го закрием това "посольство" и не намажем ските на всеки о_рк, дето дерибейства в родината ни, мира няма да имаме. Те създадоха и те поддържат мафията. Великият хидролог и принцът на републиката Кой? се отчитат в мацква.
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да я разпитат колко пари е наляла в разни партийки, агенти, пропагандатори са избрали въпроси, на които не е компетентна.
33
9
 
6
 
! Отговори
ВМРО-"ВАНЧЕ&quo преди 1 година
Скоро всеки руски предател и негодяй ще се срещне и с Нас!НЕМА ЛАБАВО!
32
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чакаме да извикат американския посланник за ареста на асанж- честен журналист и на оня *** дето показваше шишенце с бял прах заради коено измряха милионив ира и нефта тръгна към краваристан
31
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
станахме куче на каишка на краваршингтон и на много ниска дажба
30
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще навлече генерал-губернаторския мундир, ще го закичи с много си ордени и нашите поцелуйковци в МВнР ще загубят ума и дума. Днес ще получим още едно доказателство, че сме Задунайска губерния.