Посланикът на Русия Митрофанова на среща в МВнР

Тя е извикана на разговор по три теми
29 дек 2022 07:50, Елка Василева
69
Посланикът на Русия Митрофанова на среща в МВнР
Снимка: архив, БГНЕС

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща днес в Министерството на външните работи (МВнР). На срещата ще бъде обсъдена забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически личности, както и обявеното издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Още по темата
Журналистът от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че той е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че чрез своите евродепутати ще запознаят със случая Европейската народна партия и европейските си партньори и ще дадат гласност към всички европейски институции.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и започва междупартийна инициатива в подкрепа на Христо Грозев. Кючюк призова за общоевропейска защита на журналиста и изпрати писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

Във фейсбук страницата си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа: "Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни".  

Даниел Лорер от "Продължаваме mромяната" заяви, че ще предложи още в първия работен ден на Народното събрание да бъде повикан министърът на външните работи за изслушване в комисията по външна политика.

От БСП отбелязаха в позиция, че очакват българските институции да поискат допълнителна информация от руската страна с цел изясняване на случая и да потърсят съдействие от партньорските служби и европейските и международни организации. Правото на свободно изразяване е в основата на демокрацията и БСП възразява срещу всеки пряк или косвен опит за посегателство срещу него, посочиха още от партията.

И от коалиция "Български възход" заявиха, че осъждат всякакви опити за натиск и наказателно преследване на журналисти заради тяхната работа и настояха българското правителство да инициира всички необходими действия, за да се изясни случаят в най-кратки срокове.

Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
16
 
4
 
! Отговори
Русофобска истерия преди 1 година
Сигурно ще и връчат предпразнично еднопосочен билет за Москвa -- Е и, ще си приберете посланика от Русия, ще скъсате отношенията и до там.. След това може да надавате само писъци... и до там.
28
12
 
16
 
! Отговори
Ямуксикли преди 1 година
Егати пропадналата държава вместо да Я изгонят те я канят...
27
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох колко русофилска мъка има по този свят :(
26
9
 
11
 
! Отговори
А дано преди 1 година
Сигурно ще и връчат предпразнично еднопосочен билет за Москва.
25
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво е тая истерия от служебното правителство??? Ако смятат че като се държат като истерици някой ще им обърне внимание - дълбоко грешат...
24
6
 
10
 
! Отговори
чекат котето да доде преди 1 година
Пред министерството тигарот от Банкя чака зинал кака Норка да и близне котето!А другите след него!Не ни занимавайте с доларовия предател Грозев.Сменял самолетни билети,но всеки месец брои зелените хартийки!Кой ще си цапа ръцете с това нищожество?Може,но ще е този който гозахлебва-Лондон и Фашингтон!А ето и генерал Тапешников е в редицата изплезен.На всички да им е сладко!
23
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука някакви ми се прехласват по украинската посланичка, която била манекенка. Абе умнокрасивите, вие с порно сайтове ли ще водите преговори. То за това са ви сложили манекенка. Знаят че мислите с оная си глава и ако джуката ви поиска и децата си ще пратите на фронта. С манекенки и зализани до там ще я докараме. Но както е казал мъдреца, всеки народ си заслужава съдбата.
22
3
 
5
 
! Отговори
норчето е преди 1 година
щатна жена за развлечение
21
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митрофанова няма образование, ако не се брои изучаването на томовете на улянов и джугашвили
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ни кажат за какво точно е обвинен. Това е което искаме да знаем. В зависимост от обвинението ще е и нашата реакция. Ако го обвиняват заради писането му, макар че не го харесвам, ще го защитим. Има свобода на словото все пак. Но ако е свързано с тероризъм, тогава следствието и прокуратурата да се намесят и да видят с какви доказателства се разполага. Ние не сме терористична държава. Точно обратното. И сами ще се заеме с въпроса подобаващо и законно.
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ленчете е тьотка и две думи на кръст не може да каже - олицетворява необятната простота на хората от най-голямата държава
18
9
 
16
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ИНВАЛИДИ, КАТО ОБСЪЖДАТЕ ЖЕНАТА ХАЙДЕ ПОГЛЕДНЕТЕ УКРАЙНА КАКВА ПОСЛАНИЧКА ИЗПРАЩА В БЪЛГАРИЯ ИЛИ ПО ТОЧНО В ЮГОИЗТОЧНАТА КОЛОНИАЛНА ТЕРИТОРИЯ. РУСКИНЯТА ПОНЕ ИМА ОБРАЗОВАНИЕ, А УКРАИНКАТА И ТОВА НЯМА ЛИЧИ СИ, ЧЕ ОРАЛНИТЕ И ВЪЗМОЖНОСТИ СА ГОЛЕМИ И ЯВНО Я ВОДЯТ ДО КАРИЕРЕН УСПЕХ.
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да извикат и сръбският посланик, после и двамата депортация към летището
16
13
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Крайно време е на тая да й стегнат багажа и обратно в Мордор. Ама Рундю нали й кляка..
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много самонадеен човек ,видяхме го ,просто къв следовател бил )а бря май жевее в някакъв негов свят ,мисли се за голяма работа
14
8
 
18
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Българските проамерикански палета се разлаяха усърдно в защита на техния член на глутницата , но вероятно така само ще се маркират като цели на руското разузнаване!Световната сопа , която САЩ размахваше от дълги години вече е в ръцете на Русия и тя ще е моралния съдник за в бъдеще , така както предсказа баба Ванга!
13
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хващам се на бас че посланика на кремъл днес няма да се яви пред властите на страната
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Захарий Стоянов. Ти чел ли си спомените на Захари Стоянов ?
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кючук и карадайъ да гледат повече как се държи Ердоган , а не да угаждат на европ либерали , ще ви смени скоро Ердоган
10
19
 
7
 
! Отговори
митофанка е преди 1 година
щатна жена за развлечение