Поптодорова: Нямаме позиция за казуса "Грозев"

Няма причина да бъде отзовавана Митрофанова, смята тя
30 дек 2022 16:18, Йоана Цонева
66
Поптодорова: Нямаме позиция за казуса "Грозев"
Снимка: БГНЕС

Имаме две еднакво важни цели и предизвикателства, едното е физическата сигурност, гаранциите за живота на Христо Грозев, другото е политическата част. България не се възползва от този драматичен и добър момент да заяви политическа позиция. Тя отсъства.

Така коментира казусът с издирвания от Русия български журналист Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, пред БНТ.

По думите й Президентството е отправило едно много сдържано и премерено съобщение, в което няма политическа оценка. Едва на четвъртия ден чухме и правителството, когато вече положението стана неудържимо, допълва още тя. Да не се използва възможността България да заяви политическа позиция е един изтърван шанс, убедена е Поптодорова.

Единствено чрез ярки личности като Христо Грозев България може да изпъкне, а ние се отказваме да се ползваме от такава сила на личността, добави вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България.

Рискът за живота му е реален. Основателно е да се тревожим за него и за здравето му, посочва още тя.

Необходимо е да се свика Консултативен съвет, който да работи и да взима решения само по отношенията с Русия, смята Поптодорова и допълни, че последния път когато български политически институции и партии са се занимавали с въпросите по този начин е било преди 25 години.

Още по темата
Много бавно, като покана за бал бе поканена Елеонора Митрофанова на среща в МВнР. Тя имаше достатъчно време да поиска отговори от своето Външно министерство за въпросите, които тя ще бъде питана, заяви Поптодорова и каза да не чакаме отговори от руска страна по случая Христо Грозев.

Няма причина да бъде отзовавана Митрофанова, изолацията на посолството е много по-ефективна, отколкото отзоваването ѝ в случая, посочи вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България.

По отношение на решението да дадем оръжия на Украйна, Поптодорова заяви, че важни и чувствителни решения като това се взима "твърде малко и твърде късно".

Нашата реакция по въпроса със забраната за изучаване на български език в Русия се залепи за казуса Христо Грозев, посочи Поптодорова, като смята, че те трябва да бъдат отделни.

Темата за езика трябваше да се води от Министерството на образованието много по-рано и да бъдат ангажирани нашите дипломатически представителства. Трябваше да поставят въпроса пред съответното външно министерство. Трябва да се постави тезата, че щом русия забранява изучаването на български език, тогава и ние ще забраним изучаването на руски език в България, допълни още Елена Поптодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Добре че не е призовала да сложим червило на лъвчето от герба (след като го скопим, както предложи Соломон Паси).
36
1
 
17
 
! Отговори
Крадец преди 1 година
А ти като краде парфюми на летището в Полша, къде ти е мястото, а?
35
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
и каква "позиция за казуса Грозев" трябва да има българската държава?..Действието на Москва относно тоя..така наречен "журналист" е случай на ЧАСТЕН КАЗУС !!..Той НЕ е свързан нито с България,нито с ПОЛИТИКАТА на България,нито с икономиката ни !..ЧАСТЕН случай !!!..Па и Митрофанова нали е рекла:-"Да си живее Грозевия,само да са не домъкне в Русия"..Е?!?!.."Края на света " ли настъпи?!
34
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
иначе да,добре са балсамирали,напомпали и боядисали седемдесет годишното бабе !..Определено "Атлантико" плаща добре на слугите си..
33
1
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
наистина отвратителна гнъс !..Преводачката на Живков,момата с твърдо комунистическо потекло и "убеждения",сега па станала "вице" на атлантическия клуб ?!?!..И най-нагло се опитва да ни "поучава" !...Е да ви кажа:-Едва ли друга нация може да се похвали с толкова много ХАМЕЛЕОНИ-еничери !..Сега разбирам защо все "не можем да се оправим"..:-Ами точно защото Е ПЪЛНО с такиваМЕКЕРЕТА,които нямат нито чест,нито достойнство,нито чувство за национална принадлежност...КЕЛЕПИРА,КЕЛЕПИРА е единственото,кое
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво цервилце е сложила бабетка. Как ли се е сдобила с него?
31
1
 
14
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
ПопЛенче Тодорова, акъл от тунеядци като теб не щем. Но да попитам, защо разбрали недоразбрали трябва веднага да реагираме на някои факти ? А пропо какъв е този журналист. Моля посочи ми поне една публикация ! Колкото до езика, аз съм против този на омразата. Нищо няма да спечелим ако забраним изучаването на руски език в БГ. Трябва ли да забраним книгите на Соженицин , Сахаров , Толстой и..... ? А музиката на Чайковски, Глинка , Рахманинов ? Писна ми от политически *** като теб.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отврат са бившите комунисти и номенклатура! Намериха си нов стопанин и пак настървено обслужват и ни поучават най- нагло! Цялата тая класа си я прибраха и си я отглеждат! Гнус!
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая па крадла, американски агент и натегач, от къде изпълзя пак???? И вече се е вляла в сборището на американските прислужници - атлантическия клуб - котилото на видни отвратяги като Паси например... Ако тая имаше поне капка срам и съвест, трябваше да се скрие някъде, а не да раздава "акъл".
28
2
 
20
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Тази не я ли наричаха Ленчето с кремчето?
27
2
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Тоя български журналист(по...произход),кога е...работил за България -никога. За който е работил да му бере...дерта,какво...пищи сега.
26
3
 
12
 
! Отговори
Митко Павлов преди 1 година
...и да добавя бях на именно това летище и именно в този магазин и именно с мениджъра на магазина, така че НЯМА ГРЕШКА....! Наистина нека се скрие някъде
25
3
 
15
 
! Отговори
Митко Павлов преди 1 година
КОЙ, КОЙ, КОЙЙЙЙ, пита нея??? За шоплифтинг ли става въпрос?!?...Тя е специалист
24
3
 
26
 
! Отговори
Крадлата на Тошо преди 1 година
Тая сдухана спаржа не може да ни става ментор. Грозев е престъпник и очаквам българската прокуратура да се сезира. Още в зората на демокрацията вади няколко десетки милиона долара,незнайно от къде и става съсобственик на на една известна медия. После решава да предаде България и започва да работи за чуждо разузнаване. Допринася много за разрушаване на връзките ни с Русия.защото въпреки че е на английска служба,той се прекрива с легендата български журналист. Този даже е за екстрадиция в Русия,та
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твоята ясна и точна позиция по въпроса е достатъчна.
22
4
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 7"Кой активира тия двулични,нямабивши,комунисти-Поптодорова и плевнели" - Вашингтон.
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя мухъл отново започна да се показва по екраните ни!
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продалия се един път се продава и втори път.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСИЧКИ ИГРАЯТ В ЕДИН КЛУБ. А вие в коментарите замислете се защо и от двата отбора либерален запад и консерваторски изток посрещат "равините" като отци . Играят ви сценки на добро илошо ченге и ви крадат чрез войни, помощи за бедствия катаклизми и природозащитни бръщолевици!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16: точно поради тази причина те не са никакви комунисти, нацисти, демократи или каквито и да е други с идеология а просто предатели и п o д л o г и.