Поптодорова: Нямаме позиция за казуса "Грозев"

Няма причина да бъде отзовавана Митрофанова, смята тя
30 дек 2022 16:18, Йоана Цонева
66
Поптодорова: Нямаме позиция за казуса "Грозев"
Снимка: БГНЕС

Имаме две еднакво важни цели и предизвикателства, едното е физическата сигурност, гаранциите за живота на Христо Грозев, другото е политическата част. България не се възползва от този драматичен и добър момент да заяви политическа позиция. Тя отсъства.

Така коментира казусът с издирвания от Русия български журналист Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, пред БНТ.

По думите й Президентството е отправило едно много сдържано и премерено съобщение, в което няма политическа оценка. Едва на четвъртия ден чухме и правителството, когато вече положението стана неудържимо, допълва още тя. Да не се използва възможността България да заяви политическа позиция е един изтърван шанс, убедена е Поптодорова.

Единствено чрез ярки личности като Христо Грозев България може да изпъкне, а ние се отказваме да се ползваме от такава сила на личността, добави вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България.

Рискът за живота му е реален. Основателно е да се тревожим за него и за здравето му, посочва още тя.

Необходимо е да се свика Консултативен съвет, който да работи и да взима решения само по отношенията с Русия, смята Поптодорова и допълни, че последния път когато български политически институции и партии са се занимавали с въпросите по този начин е било преди 25 години.

Още по темата
Много бавно, като покана за бал бе поканена Елеонора Митрофанова на среща в МВнР. Тя имаше достатъчно време да поиска отговори от своето Външно министерство за въпросите, които тя ще бъде питана, заяви Поптодорова и каза да не чакаме отговори от руска страна по случая Христо Грозев.

Няма причина да бъде отзовавана Митрофанова, изолацията на посолството е много по-ефективна, отколкото отзоваването ѝ в случая, посочи вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България.

По отношение на решението да дадем оръжия на Украйна, Поптодорова заяви, че важни и чувствителни решения като това се взима "твърде малко и твърде късно".

Нашата реакция по въпроса със забраната за изучаване на български език в Русия се залепи за казуса Христо Грозев, посочи Поптодорова, като смята, че те трябва да бъдат отделни.

Темата за езика трябваше да се води от Министерството на образованието много по-рано и да бъдат ангажирани нашите дипломатически представителства. Трябваше да поставят въпроса пред съответното външно министерство. Трябва да се постави тезата, че щом русия забранява изучаването на български език, тогава и ние ще забраним изучаването на руски език в България, допълни още Елена Поптодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или Елена не е казала подобно нещо, или не знае, че голяма част от настоящия "елит", който се вихри по държавни предприятия и общини си е пратил децата да учат в руски училища. Първо, заради качественото образование, Второ - не се знае колко още ще се вихрите там в Атлантическия клуб, пък дали ще има клуб. Нещо като застраховка срещу бъдещи кризи в ЕСето. Ще забраниш изучаване на руски - друг път!
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бвшите върли комунистки Надя Михайловаи тая Поптодорова сега са най големи американофилки.По времето на комунизма лапаха от бай Тошо,сега лапат от братята американци.
15
3
 
23
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Но позиция срещу КРАДЛИТЕ винаги имаме. Самото и появяване и вече избива негативизъм. Влечуго си е тя, олицетворение на нашите политици.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще имат позиция, след като Поптодорова я е откраднала.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елено, ама този тип е клеветник бе! Клевети България ноември, че сме стреляли по нарушители на границата и то в синхрон с платена от Холандия кампания против родината! Или твоята родина е другаде? Той кога лъже? Тогава или сега?
12
4
 
36
 
! Отговори
През 9 дерета преди 1 година
Бившата преводачка на бай Тошо защитава внука на члена на ЦК на БКП Геро Бойчев Грозев. Краставите номенклатерни магарета се подушват през 9 дерета.
11
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази клептоманка,отразява ли я някой изобщо? Изложи цяла България крадлата,като посланник в САЩ! Млък!!!
10
4
 
34
 
! Отговори
Соломончо преди 1 година
Активират се нашите, първо крадливото Ленче,а чакаме и тримата заспасняци- шушумигата,тагарката и гладен Събчо.
9
4
 
32
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Какъв казус,една мисирка се оплашила от възмездие и вдигна шум.
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая личната преводачка на бай тодора голяма евроатлантичка била - дали е от тогава- народеее - на какви мъ-р-ши си се оставил - какво хубаво очакваш да ти се случи
7
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой активира тия двулични,нямабивши,комунисти-Поптодорова и плевнели...в.
6
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко в повече ми идва да гледам по ТВ тази бивша върла комунистка и лична преводачка на Т. Живков, а сега върла евроатлантичка и клептоманка... Точно такива пребоядиса и отвратиха хората от политиците. И.. няма да е зле служителките в БНТ да си проверят козметиката, след като Поптодорова си е тръгнала, да не липсва нещо. Знаете тя си има слабост към скъпа чужда козметика...
5
0
 
17
 
! Отговори
Пиша преди 1 година
Минус на фарисеи. По принцип.
4
2
 
31
 
! Отговори
ку ку преди 1 година
Пълно куку. Клептоманка, прави ни за резил
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъкааа Народе , щом като една крадла на кремчета не е потънала в дън земя от срам ,а се явява да дава акъл смятайте в каква "държава" живеем ?
2
9
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И не трябва да имаме. Който каквото сам съзнателно си дроби, трябва да си носи отговорностите. Също като 95те % про,с,таци гласуващи за ЕС и НАТО.
1
5
 
40
 
! Отговори
Крадливото Ленче преди 1 година
Може и той да е гепил нещо от магазина на летището, затова са му били черен печат.