ПП със среща преди връчването на мандата, предлагат декларация

Ако не съберат подкрепа, връщат папката
2 яну 2023 22:27, Нели Христова
54
ПП със среща преди връчването на мандата, предлагат декларация
Снимка: БГНЕС

Точно три месеца след предсрочните парламентарни избори, президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет утре. Папката ще получи номинираният за премиер от “Продължаваме промяната” академик Николай Денков.

Тази вечер той трябва да изпрати писма до всички парламентарни формации в 48-ия парламент за среща утре след връчването на мандата. На нея той ще представи декларация с приоритети на едно бъдещо редовно правителство. Те ще бъде внесена в Народното събрание и тази седмица трябва да бъде гласувана.

Ако „Продължаваме промяната“ събере подкрепа около тази декларация, ще предложи състав на правителство на малцинството. Ако такава подкрепа липсва, то те ще върнат мандата на президента неизпълнен.

Според ГЕРБ, чийто първи опит не успя, шансът вторият да е успешен, не е висок. Десислава Атанасова обясни, че част от приоритетите, на които ще заложат в декларация „Продължаваме промяната“, са важни за всички евроатлантически формации в парламента.

„Дори и да намерят подкрепа част от техните приоритети, това не означава, че ние ще подкрепим тяхно правителство“, коментира тя.

От “Продължаваме промянaта” уточниха, че ще продължат с опита си за съставяне на правителство само ако тази декларация намери подкрепа в парламента. ДПС отказаха да коментират биха ли подкрепили текста, а от “Възраждане” заявиха: “Най-доброто, което може да направи "Продължаваме промяната", е да  върне веднага след връчването му втория мандат обратно на президента.  Правителство с втория мандат не може да бъде съставено и всяко забавяне на процедурата само ще удължи агонията на мъртвороденото 48-о Народно събрание. Най-доброто решение за България са предсрочни парламентарни избори.“

Бившите партньори в правителството на Кирил Петков от БСП днес се въздържаха от коментар. „Демократична България“ разкриха, че ако декларацията бъде подкрепена в парламента, ще бъде предложен и състав на правителство на малцинството, предаде bTV.

„Длъжни сме да направим всичко, за да има стабилно мнозинство. Дали това е постижимо с втория мандат, предстои да видим. Пак да кажа: ние ще направим наистина всичко възможно, за да се случи това“, каза Ивайло Мирчев от „Демократична България“. Ако „Продължаваме промяната“ се провалят в опита си за правителство, според първите в парламента,  президентът трябва да връчи третия мандат на „Демократична България“.

„Ако се връчи мандат на ДБ, има шанс той да получи подкрепа и да се сформира правителство, ако ли не - поредни предсрочни избори“, заяви Десислава Атанасова.

„Бих казал, че трябва да се концентрираме върху втория мандат и той е истинският шанс за България. Третият мандат е кризисен, нашата цел е вторият“, каза още Ивайло Мирчев.

От „Български възход“ заявиха за news.bg, че шанс за правителство има, а те са готови да получат третия мандат и ще проведат разговори за подкрепа с всички партии.

Президентът ще връчи втория мандат утре в 11 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тия от ПП трябва да пуснат декларация, че се отказват от имунитета си и да отидат в следствието да отговарят на доста въпроси.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато и да се махнете- все ще е късно!!!
36
0
 
12
 
! Отговори
българия преди 1 година
Всички депутати с минимална заплата, без никакви допълнителни средства, без привилегии- да видим тогава дали ще се натискат да бъдат такива.Депутатите са слуги на тези , които са ги избрали, а те живеят на гърба на народа, нищо не правят освен за собствения си джоб да пълнят и на родата..Само партии се роят, всеки иска да топне човката в кацата с меда..НДСВ ще се връщат в политиката..не сме забравили за голямата далавера на Милен Велчев и компания...милиардери станаха..Арсенова Шулева...!!!!
35
1
 
3
 
! Отговори
В Територия преди 1 година
В която се е събрала цялата човешка повреда стремежът е: избори, блетини и власт. Без власт не можем по честен и професионален начин да заработим за Ак,.у.то си. Затова и отрочетата ни са на властови позиции, но не могат баузъра си да обновят. Подпис, печат, предателство и...благоденствие с %.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатани вън!
33
3
 
8
 
! Отговори
Жанна преди 1 година
Кирил,загуби ме като гласоподавател, когато отиде при Карадайъ. Голяма грешка.
32
2
 
8
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Пусна още гушката Асенчо! НАПРЕД ДА ЯДЕМ!
31
2
 
14
 
! Отговори
дидо преди 1 година
Това с третия мандат е най-голямата глупост- не било по тикви,че по кратуни!!!!!!!!!!!!!!!! Големи мераклии за мандата ,а депутатите им един файтон хора -цикаджии!!!
30
3
 
16
 
! Отговори
Алекса преди 1 година
Шарлатаните на главния Шарлатанин ! Честито на търсещите кюлчета
29
3
 
13
 
! Отговори
Алекса преди 1 година
Тия не се ли наядоха бре
28
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тези е прекалено много само това,че показват снимката им ! Малко ли им беше ояждането през тези две години,че пак се бият със зъби и нокти да вземат и последната троха от залъка ни!!?? Марш,гадове подли!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27
4
 
23
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Аз не знам на какво се надяват тотално провалилите се и за нищо не ставащи шарлатани! Още повече че пт ден на ден излизат постоянно далаверите им ! И вместо да заринат главите си в пясъка , те още мечтаят за власт!Много лесно е да искаш да управляваш след подкрепа от парламента!
26
1
 
21
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
може би трябва да спретнем един Народен Съд и нещата след това ще потъгнат. Не случайно вече е имало такъв
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама това *** влезе с фалшива декларация и сега се предлага пак с такава. Я марш в съда, *** друсани!
24
1
 
19
 
! Отговори
разсмя ме преди 1 година
Връщай!
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът предлага затвор и конфискация на откраднатите милиарди! Никога повече ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и НДСВ.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатани са приготвили следващата лъжа.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърватската дипломирана конница е обяздила с деклацийка АкъдеМентаро. Дано не се е съгласил да им служи тия ППубери закото или заеква по мвреме на зекс, или хълца на дояждане га орално мотае език фъф фръзаналнияанус виснал от дирника на любим коконат
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' предлагат декларация '' ............................ Още една ? то ако с декларации се печелеше власт, Кирчо и Кокорчо отдавна щяха да управляват.
19
1
 
20
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Асанка Спецова добре загладила гушата :)))