ПП със среща преди връчването на мандата, предлагат декларация

Ако не съберат подкрепа, връщат папката
2 яну 2023 22:27, Нели Христова
54
ПП със среща преди връчването на мандата, предлагат декларация
Снимка: БГНЕС

Точно три месеца след предсрочните парламентарни избори, президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет утре. Папката ще получи номинираният за премиер от “Продължаваме промяната” академик Николай Денков.

Тази вечер той трябва да изпрати писма до всички парламентарни формации в 48-ия парламент за среща утре след връчването на мандата. На нея той ще представи декларация с приоритети на едно бъдещо редовно правителство. Те ще бъде внесена в Народното събрание и тази седмица трябва да бъде гласувана.

Ако „Продължаваме промяната“ събере подкрепа около тази декларация, ще предложи състав на правителство на малцинството. Ако такава подкрепа липсва, то те ще върнат мандата на президента неизпълнен.

Според ГЕРБ, чийто първи опит не успя, шансът вторият да е успешен, не е висок. Десислава Атанасова обясни, че част от приоритетите, на които ще заложат в декларация „Продължаваме промяната“, са важни за всички евроатлантически формации в парламента.

„Дори и да намерят подкрепа част от техните приоритети, това не означава, че ние ще подкрепим тяхно правителство“, коментира тя.

От “Продължаваме промянaта” уточниха, че ще продължат с опита си за съставяне на правителство само ако тази декларация намери подкрепа в парламента. ДПС отказаха да коментират биха ли подкрепили текста, а от “Възраждане” заявиха: “Най-доброто, което може да направи "Продължаваме промяната", е да  върне веднага след връчването му втория мандат обратно на президента.  Правителство с втория мандат не може да бъде съставено и всяко забавяне на процедурата само ще удължи агонията на мъртвороденото 48-о Народно събрание. Най-доброто решение за България са предсрочни парламентарни избори.“

Бившите партньори в правителството на Кирил Петков от БСП днес се въздържаха от коментар. „Демократична България“ разкриха, че ако декларацията бъде подкрепена в парламента, ще бъде предложен и състав на правителство на малцинството, предаде bTV.

„Длъжни сме да направим всичко, за да има стабилно мнозинство. Дали това е постижимо с втория мандат, предстои да видим. Пак да кажа: ние ще направим наистина всичко възможно, за да се случи това“, каза Ивайло Мирчев от „Демократична България“. Ако „Продължаваме промяната“ се провалят в опита си за правителство, според първите в парламента,  президентът трябва да връчи третия мандат на „Демократична България“.

„Ако се връчи мандат на ДБ, има шанс той да получи подкрепа и да се сформира правителство, ако ли не - поредни предсрочни избори“, заяви Десислава Атанасова.

„Бих казал, че трябва да се концентрираме върху втория мандат и той е истинският шанс за България. Третият мандат е кризисен, нашата цел е вторият“, каза още Ивайло Мирчев.

От „Български възход“ заявиха за news.bg, че шанс за правителство има, а те са готови да получат третия мандат и ще проведат разговори за подкрепа с всички партии.

Президентът ще връчи втория мандат утре в 11 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов A защо Парламентът да не гласува партийна декларация? защото твоят кафяв фюрер не иска ли??
17
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да намерят подкрепа в този парламент и в кого,, като само 1-2 партии искат да работят за пълна промяна на системата, а останалите за нищо на света не искат да изпуснат далаверата да грабят, както са го правили досега и за запазване на статуквото, корупцията, обслужването на корпоративни интереси да продължат....е, ще ни приемат в Шенген и Еврозоната само на хартия.
16
4
 
41
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Тия са не-нормални. Защо парламентът да гласува партийна декларация?! Пълен бойкот на шайката на Киро Лъжата!
15
3
 
33
 
! Отговори
Асене, преди 1 година
падна ми в очите, откакто влезе в политиката. По-добре беше като си гледаше бизнеса. Не, че си бил кой знае какъв бизнесмен с тия кражби на софтуер, но поне не съсипваше народа и миналото ни.
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП, ако имаха малко мозък в главите, щяха да осмислят ситуацията. Ама не, бият с глави в стена и се надяват да я пробият. Щом на тях им е добре да са на власт, значи и на народа трябва да е. Но, не е....
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия ментета още ли се надяват и предлагат. липсата на опит и огромнаюта им доза самочувствие доведоха до регрес, к сега отчетливо се вижда след тяхното некадърно управление. Дори Лена- сивото мозъчно вещество на пп, по най- арогантен начин декларира, че пак ще опитат по същия начин. Баси и нахалниците, баси и некадърниците. Сринаха всичко и пак се надяват.
12
1
 
6
 
! Отговори
птица преди 1 година
До Анонимен 17Кво общо имат едните с другите освет че са алчни, крадливи, некадърни ? От мене " привет" и за двете страни. Като ще ме ... поне да изпитам удоволствие
11
3
 
18
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЪБЪ преди 1 година
ВЪН ВЪН ВЪН РАЗРУШИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА ГЕШЕВ ЗАЩО СПИШ ТЕЗИ СИ ВЪРШЕЯТ КАКТО СИ ИСКАТ ИМА ЛИ ДЪРЖАВА ИЗОБЩО
10
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До птица Спомяме си за ваксинациите, да. Спомняме си и за КППтата на ГЕРБ на изходите на всички големи градове. Спомняме си и намеренията на Яневия Кацаров да вкарва зелени сертификати. За всичко си спомняме! Точно затова правителство на ПП има шанс.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро, признай си за Джемкорп!
8
3
 
27
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Поредните американски парашутисти.Вън!Уууууууууууууууууу!
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не стават за нищо, ама са напористи. Ще видим колко подкрепа ще съберат. Дано повече хора си отворят очите.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не стават тез синковци! Ама хич!
5
5
 
26
 
! Отговори
птица преди 1 година
Каквото и да предложи кривата уста ще е лъжа, подлост, некомпетентност, некадърност, кражба, спекула. Спомнете си задължителните ваксинации, спрените руски тв канали, изгонените дипломати, как напълниха страната с хукри, жестоката неконтролируема инфлация и бедните да го духат...и неграмотността им Куролацията, Литмуса...
4
2
 
33
 
! Отговори
Причината е една преди 1 година
Заплатките по 11 бона вървят, докато трае този театър с декларации и пр. Три месеца слез изборите сме на втори мандат. Избори чак лятото. Въпросът е: За какво получават по 10-15 хил лв тези 240 безделника, след като са напълно неспособни да направят кабинет? Разбира се, че битката е да са пак в парламента. На нас някой плаща ли ни такива пари за нищоправене? По фирмите ти стопяват лагерите и за половината!
3
2
 
18
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
бсп се въздържала от коментари :) е много ясно , чакат да разберат дали нинова отново ше седне на министерски стол .
2
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костята изисквал от ПП веднага да върнели мандата.... Костя, те и да го върнат няма да дойде при тебе, не се притеснявай! Ако беше по-умен щеше да подкрепиш или да излезеш от залата при гласуването на такова правителство, защото това ще е най-успешният ти Парламент.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Канада много студено беее..