Меджидиев разпореди проверки в държавните болници за лекарствата

Те са въз основа на доклад на дирекция "Лекарствена политика"
15
Меджидиев разпореди проверки в държавните болници за лекарствата
Снимка: БГНЕС

Въз основа на доклад на дирекция "Лекарствена политика" са назначени проверки в държавните лечебни заведения за спазване на здравното законодателство при предписване и закупуване на лекарства. В него се съдържа предложение за подобряване на организацията и нормативната база, свързана с осигуряване на лекарства, които не са разрешени за употреба в България и са без утвърдена цена. Това заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев по време на блицконтрол в ресорната парламентарна комисия, съобщава БТА.

Докладът от дирекция "Лекарствена политика" е от 7 декември и е изготвен след като в Министерството на здравеопазването е внесен доклад от Националния съвет по цени и реимбулсиране на лекарствените продукти, изискан през лятото на миналата година, обясни министърът.

Анализът за лекарствени продукти, закупени от лечебните заведения за болнична помощ, които не са разрешени за употреба в България или за лекарствени продукти без утвърдена цена, е възложен на националния съвет на 13 юли м.г.

Информацията, която Министерството на здравеопазването е изискало от тогавашния председател проф. Гетов, включително и с писмо, съдържа цените и количествата на всички лекарствени продукти от 2019 до 1 юли 2022 г., коментира още Асен Меджидиев.

(БТА, Борислава Бабиновска)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ОПГ преди 1 година
Мижитурка. Проблемът не е в болниците, но няма дупе да погледне към фарма сектора. Нещо повече, както предишната министърка, така и той изглежда поставен и зависим от фармамафията. Запознати казват, че дори участва и покровителства кражбите и износа на лекарства в чужбина.
9
0
 
1
 
! Отговори
лекар ихтиманец преди 1 година
Не му харесвам физиономията!
8
0
 
6
 
! Отговори
,,, преди 1 година
Не изпратихте ли всичко за уКропитеците?Сега ще се прай на загрижен.
7
1
 
3
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Помня една лекарка заяви , че недостигат лекарства и герб я помете още по времето на ковид
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Меджидиев,пардон Мижитурков да взема да ти дам един списък с търговците на лекарства и консумативи,какво си тръгнал Михаля по болниците?
5
0
 
6
 
! Отговори
Тито преди 1 година
Докато лудите в народното събрание се плюят едни други и си вадят кирливите ризи, децата пълнят болничните отделения. Нашите деца, не техните, защото техните отдавна са в чужбина. Седнал министърът и се плюнчи, мрънка...Така било, онака било.. Държава дето за децата си не се грижи - кучета я яли!!!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви проверки симулирате сега? В репортаж казаха, че вероятно търговците задържат лекарствата и ги продават в чужбина с по- голяма печалба. Не било незаконно! Значи законът не е в интерес на хората! Излага се на риск живота им. Особено децата. Гърция как може да забранява износа на лекарства в такива моменти? А нашата държава какво прави?
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се краде там, не е истина. Да проверят и домовете на медиците. Изписват лекарство на пациент и си го прибират у тях.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пич очаквам да купи руски хеликоптери-линейки за спасяване на пострадали.Много е уверен,че ще се случи скоро....
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе има там едни червени олигарси които са обсебили и тая сфера,търговията с лекарства,не дойде ли времето да им развалите рахатлъка или не ви стиска?