Скандали, обиди и нов ред в НС: Кошче за боклук до трибуната

Депутатите обсъждат меморандума с Gemcorp
83
Скандали, обиди и нов ред в НС: Кошче за боклук до трибуната
Снимка: БГНЕС

Скандали, лични нападки и обиди по време на обсъждането в парламента на доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

Стигна се дори дотам народен представител да остави кошче за отпадъци до трибуната, от която се изказват депутатите.

Още по темата
Представянето на доклада отне повече от час на шефката на Временната комисия Десислава Трифонова от ГЕРБ. Обемът на доклада е над 150 страници.

След това думата взе депутатът Венко Сабрутев от ПП, който обвини, че е станало ясно, че опорките на ГЕРБ са лъжа.

„А лъжата започва още от заглавието, защото е записано, че се касае за 1 милиард долара, а никъде в меморандума не е записано това. Единствена вреда е, че един огромен западен инвеститор си тръгна от България заради действията на ГЕРБ, ГЕРБ го изгониха“, скочи той.

„С подобно поведение Десислава Трифонова докара 0 лева като шеф на Агенцията по инвестиции. Вкарахте ни в страната на Снежанка и седемте борисовки“, обвини Сабрутев.

Той настоя, че меморандумът не е обвързващ за страната ни, той е само писмо за инвестиционно намерение, няма санкции, към момента на подписването му не е имало руско участие.

Искрен Митев от ПП остави кош за отпадъци до трибуната на изказващите си депутатите и призова Сабрутев да остави там доклада, защото по думите му точно в кошчето му е мястото.

Радостин Василев от ПП отсече, че има безсмислена фрустрация от страна на Десислава Трифонова към Кирил Петков, защото той я уволни като шеф на Агенцията по инвестиции.

„Днес се опитвате да постигнете един безсмислен политически дивидент, защото това са само глупости“, обърна се той към ГЕРБ.

В проекторешението към доклада се предлага той да бъде изпратен на ДАНС и на МС за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетенциите им.

Според изводите в доклада с подписания меморандум, определен като необвързващ, са поети ангажименти, с които се дава възможност на фирмите, страна по него, да придобиват информация, да изразяват становища и де факто да имат съществена роля при определяне посоката на развитие на стратегическия за българската икономика и националната сигурност сектор енергетика. По този начин са създадени потенциални условия за настъпване на риск за енергийната, респективно националната сигурност на България.  

В доклада се посочва още, че клауза в меморандума дава възможност на някоя от фирмите да предяви претенция към България в следващите две години, независимо че са предприети действия за неговото прекратяване.

Заключението на доклада е, че подписването на Меморандума между България, представлявана от Министерството на енергетиката, и фирмите Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, без да е информирана ДАНС и без да е изискана проверка относно собствеността, статуса и капиталите на тези фирми, излага на риск енергийната, респективно националната сигурност на страната, особено предвид новите данни, изнесени от ДАНС на закрито заседание на 29 ноември 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
9
 
! Отговори
Евтино Шоу преди 1 година
Въпросът е кой ще прилапа милиардите. За съжаление, бих се радвал да си устроят някакви битки на Глада, политик наяждане нямат. А пръстчето на избирателите ще сочи надолу, малко да се самопрочистят от нежаланото им присъствие.
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Peзил. Аз такъв цирк не искам да ни управлява. А вие?
43
3
 
12
 
! Отговори
Промяната!!! преди 1 година
На кой са подписите и скандала е решен. Защо не се казва кой го е подписал. Защо ние простите никога не виждаме какво се подписва от наше име и какво ще плащаме ние и децата ни. Това при АБСОЛЮТНО всички праИтелства до момента. Такава цензура няма и в Судан.
42
2
 
13
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Не е зле да се монтира и плювалник пред трибуната! До там я докараха!
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей така много ми е интересно като почнат. Седят от трибуната и двете страни викат - другия лъже. Плюят се, викат си, обиждат се. Не може ли да публикуват просто доклада и то ще се види кой крив, и кой прав. Но не! Никога не се публикуват документи, за да не види народа, че и двете страни работят за едни и същи интереси и ни разделят на групи само и само да не се обединим срещу тях и да ги изритаме всичките!
40
13
 
13
 
! Отговори
Нови Избори преди 1 година
Време е за Възраждане на България!!
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки глас за ПП и ДБ на изборите е кренвирш с бял сос в устата на тиквата
38
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е дискредитиране на ПП и ДБ като натискат за техен трети мандат който да провалят и с това да им свалят от процентите. Какво очакваш повече от бездарни некомпетентни плъхове като ГЕРБероидите
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38:Само ПеПетата
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей,нещата са сериозни!Това Кирчо и Кокорчо ли ще го плащат?!Май ние всички,а те ще са на някой остров..."В доклада се посочва още, че клауза в меморандума дава възможност на някоя от фирмите да предяви претенция към България в следващите две години, независимо че са предприети действия за неговото прекратяване."
35
5
 
8
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
Радев и ППтата Ни продадоха.
34
5
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Тази на снимката е олицетворение на днешната младеж- нахално, цинично и с хлабави нерви. Един час и 10 минути чете някаква декларация и на всяко второ изречение заекваше. Иначе с голямо самочувствие. А след това четене седна самодоволна на мястото си горда, от това че повече от час чете заеквайки текст, който някой или някои са й го написали. Жалка история. С една дума самовлюбена пикличкa до откат!
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господи,дай им мозък да спрат да се карат,защото от това ние обедняваме!ПеПето да спрат с цирковете и да си понесат последствията!!!
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върхът на мимикрията е, когато депутатите (на ПП в случая) се държат като едни онлайн тpoлoвe от трибуната на НС. Но точно тези изброените в статията друго не могат така или иначе. То законотворството не е като прескачането от партия в партия.
31
2
 
5
 
! Отговори
Да преди 1 година
"Тая" е.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвани единия та удари и другия некви меморандоми гласуват декларации изобщо Мъгла
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен до 27 преди 1 година
Май бъркаш нещо за пиците с кристали. Я питай твойте хора- оня фалцетния и зализания канадец!!!!
28
13
 
5
 
! Отговори
Бено преди 1 година
Депутатите обсъждат нещо, което много малки от тях разбират. Меморандум е необвързващ документ за бъдещи намерения, дори и в материала това е споменато. Но от Герб, поради подлост, омраза и безсилие, се занимават с неща, които вече нямат значение,да бяха направили кабинет, но те и това не можаха. А иначе -да се закрива това абсолютно вредно НС!
27
12
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
В ГЕРБ няма значение какво се говори. Важното е да се "врякa" дълго, досадно и тягостно. Тази квaчка чете ДВА ЧАСА с гaдния си вреслив глас, доклад на комисията по (забележете!) "Изясняване на обстоятелствата около ..бля-бля.. ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА .. бля-бля .. при правителството, С ПРЕМИЕР КИРИЛ ПЕТКОВ" - малки долни гербенуги
26
11
 
14
 
! Отговори
Отмъстителни Хорица преди 1 година
Тази вреслива "хубавица" с бялото костюмче, като дойдоха ПП на власт - я изритаха като мръсно кyче от поста и, поради обвързаности с ГЕРБ. След това тя стана депутат от ГЕРБ, а сега си отмъщава.