Провал и за втория мандат, декларацията на ПП не мина в НС

Нито един депутат не се изказа по документа
Обновена: 6 яну 2023 12:00 | 6 яну 2023 11:41, Камелия Цветанова
166
Провал и за втория мандат, декларацията на ПП не мина в НС
Снимка: БГНЕС

Декларацията на ПП не събра нужната подкрепа в парламента. Това означава по заявките на политиците от партията, че те ще върнат неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев в началото на следващата седмица.

Още по темата
Декларацията беше подкрепена само от депутатите от ПП и ДБ. От ГЕРБ и „Възраждане“ бяха против, а БСП, ДПС, "Български възход" гласуваха с "Въздържал се".

Дебат по декларацията нямаше, като  нито един депутат не взе думата с изключение на номинирания за премиер от ПП Николай Денков, който представи проекта на Решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане.

Нека да видим първо кой е готов да подкрепи тази декларация, която дефинира националните цели за следващите години, преди да я надграждаме с още цели, призова той при представянето на декларацията, а след като тя не беше приета той коментира, че явно не всички са готови да работят за националните приоритети.

"Не е работа на втората политическа сила да управлява. Втората политическа сила трябва да е силна, конструктивна опозиция по целия свят и това го обявихме още в нощта на изборите", коментира съпредседателят на ПП Асен Василев.

"В момента неспособността на ГЕРБ да сформират кабинет и да предложат управленска визия доведе до това ние да предлагаме кабинет и управленска визия. Това което чухме от вас е – "Не ни интересува визията, интересува ни да седнат главатарите и да се разберат за постовете", защото това е начинът, по който вие правите политика", обвини той.

"Осигуряването на парламентарно мнозинство при фрагментиран парламент винаги е предизвикателство. Първата сила не успя да реализира своя мандат и заради това избрахме друг подход. Предложихме национални цели, които да надхвърлят живота на това Народно събрание, но към и конкуренти дейности, които да изпълним", посочи Денков при представянето на декларацията.

"Причините да да подходи по този начин са две - първата е, че след приемането на страната в ЕС развитието ни е устойчиво, но в същото време потенциалът е много по-голям като погледнем Хърватия, която достига средните нива на ЕС със скорост два пъти по- висока от тази на България Причините се коренят в натрупани проблеми, забавени реформи и грешния модел на икономика, базиращата се на евтина работна ръка", каза той.

"Втората е свързана с това, че управлението не може да е самоцел, а за да е успешно трябва МС и НС да действат в синхрон, за да решават реалните проблеми, които вълнуват хората и бизнеса. Заради това поканихме политическите сили на среща и искам да благодаря на ДБ, БСП и „Български възход", който участват в дискусиите", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
11
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
"Чао бамбино сори". Помните ли този шлагер изпълнен от Мирей Матийо?
18
17
 
13
 
! Отговори
Нови избори преди 1 година
Време е за Възраждане на България!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЕШЕ БЕЗНАДЕЖДНА ЗАДАЧА - СЕГА ТОВА СТАНА ЯСНО И НА ДЕНКОВ...
16
4
 
10
 
! Отговори
Ани Цолова преди 1 година
Някой да е виждал колегата Виктор Николаев? Откак ядоса един бивш пожарникар-премиер изчезна от ефир.
15
7
 
9
 
! Отговори
Хахаха,декларация! преди 1 година
Това бяха едни пребоядисани комсомолски лозунги от нашата младост : Петилетката за четири години,На борба за уплътняване на работната минута и секунда, Под ръководството на партията напред към светлото бъдеще... Дежа Вю,баце!
14
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберастичната мъгла от типа "крадеца вика дръжте крадеца" подпомагана от фгъZраждане ДПС и до някъде от БСП затрупват ли затрупват общественото пространство с измислени проблеми за да се прикрие някак си истината за ЕДИНИЯ МИЛИОН БЪЛГАРИ ИЗЧЕЗНАЛИ ОТ КАРТАТА НА БЪЛГАРИЯ по времето на управлението на Борисов и за ОСЕМТЕ МИЛИАРДА ПОДАРЕНИ ОТ БОРИСОВ НА ПУТИН за да подпомогне завоевателната му война срещу Украйна .... Трябва да бъдат забравени и МИЛИАРДИТЕ КРАДЕНИ ОТ БОРИСОВ ОТ БЮДЖЕТА ВСЯКА ГОДИНА И ОТ ТЕЗИ ОТМЪКНАТИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ - Да ама друг път - избирателя е много чувствителен когато г
13
6
 
18
 
! Отговори
Народа преди 1 година
Ги иска в затворите, те правителства се мъчат да съставят за да го довършат.
12
14
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Избори до дупка докато свършат кинтите на дпс и Герб, за купуване на малцинствата
11
9
 
26
 
! Отговори
Някой изненадан? преди 1 година
Не го ли очаквахте? Някой мислеше ли наистина, че ПП ще съставят какво и да било от тук насетне?
10
13
 
27
 
! Отговори
Киро шоумена преди 1 година
тея ако бяха управлявали още 2-3 месеца. щеше сега положението да е Жан виденов 97.
9
18
 
25
 
! Отговори
До българин преди 1 година
ГЕРБ имаше смелост да предложи кабинет. Добър, лош, предложиха. А тези изкараха един човечец да ги прикрие и толкова. Къде им е кабинета? Няма го.
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ако искате то газ към Кремъл. Ние в България не ви щем
7
9
 
14
 
! Отговори
Една българка преди 1 година
Разпускай тоз парламент. Щом по такива принципни цели не могат да се обединят - да идват следващите. Специално ГЕРБ и Възраждане, които гласуваха ПРОТИВ подобни цели нямат място в парламента.
6
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кураж,момчета.Ще падате и ставате ,но дръжте правилната посока
5
8
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Откога иZZZZZраждане е забранена дума? Проклети кремълски лакеи!
4
9
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Герб изгуби 3 месеца вие тука за една седмица говорите
3
12
 
17
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Нема вече Министерски палати с Киро шоумена и Наско пуши козче до зори :)))
2
12
 
9
 
! Отговори
А1 преди 1 година
Лена-премиер!
1
10
 
27
 
! Отговори
Изненадани? преди 1 година
Голяма изненада. Защо изгубиха една седмица на народа?