При кого ще отиде третият мандат? В очакване Радев да съобщи решението си

Срокът за връчването му изтича в понеделник
81
При кого ще отиде третият мандат? В очакване Радев да съобщи решението си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква се днес да стане ясно кой ще вземе третия мандат в опит да състави редовно правителство.

Президентът Румен Радев трябва да го връчи на една от парламентарно представените партии по свой избор.

Срокът, в който държавният глава трябва да връчи третия мандат, изтича утре.

Още по темата

Това е последната възможност по Конституция, след като първите два опита за съставяне на правителство се провалиха, припомня БНТ.

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" не успяха да съберат подкрепа в Народното събрание.

На практика, изборът на държавния глава е между пет парламентарни групи - на ДПС, "Възраждане", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход".

Всички, с изключение на "Възраждане", са заявили готовност да се нагърбят с тази отговорност и да се опитат да съставят кабинет.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че третият мандат би трябвало да получи партията, която може да гарантира приемственост с политиката на стабилност, водена от служебния кабинет.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дп 30 Обективно По- добре на БСП, ЧЕ ДА ХОДИМ НА ИЗБОРИ. ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ НЯМА ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМЕ! ЛОШО. :( . . . . . . . . . . . Типично за манипулиран индивид, нямало за кого да гласуваме! Има и се нарича Възраждане! Във всеки случай ще участвам в подписката за лева, а за гласуване има още време!
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искаш да разбереш какво означава думата политик въж как се развива Унгария. Та точно Радев да го слагаме в графата политици е смешно. Точно той дето доведе на власт канадските измамници и сега се чуди как да замазва скандалите. Той носи главната вина за сегашното положение.
41
13
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Президента Радев се оказа Най-добрият Политик в България .Останалите са на Заплата от Мафията .
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП никога не са били против изпращане на оръжие за Украйна. те са същите като ПП и ДБ. Нали управляваха заедно и докато го правеха изкарваха БМПта, системи за залпов огън, стотици тонове снаряди, ракети, миномети и автомати. Вероятно са изнесли тайно и щурмовата авиация защото никой не знае къде са изчезнали самолетите Су-25. та кога точно БСП са били против. На думи е едно на дела е съвсем друго. Те са партия джендъp. Не знаят какви са точно. Отдавна минаха на другия бряг.
39
3
 
4
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Връчването на третия мандат на бсп ще означава,че радев ще иска да управлява еднолично със служебните си правителства,защото е 100% сигурен,че тази партия, основно заради несъгласието си за военна помощ за Украйна,няма да събере подкрепа и 1/4 от гласовете в нс.
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обективно ДПС могат да направят правителство с третия мандат. Умни са, нямат червени линии и вече са го правили.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДПС държат местната власт в няколко области в страната. София НЕ е България. Реално ДПС са във властта , защото контролират общинските съвети и разпределението на приоритвти, проеки средства , кадри и т,н. Така е били и ще бъде при всички партии - лидери. Който се опитва да показва, че ги изолира, само се самозалъгва и губи имидж сред смесените райони. А и въобще не е признак на ум да се изолира голяма партия с дълга парламентарна традиция. Народът не мисли, че другите са праведни.
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократична Украйна е затънала до шията в корупционния скандал NEXO. Преведени са им огромни суми пари от криптопирамидата с цел тих държавен преврат в който да се овладее цялата държава и тайни служби. Каква беше причината от другата терористична групировка ПП да настояват толкова яростно за шеф на БНБ? Защото Борика се управлява от БНБ и министерството на финансите. Без БНБ те не могат да прокарат криптовалутата през системата Борика. Мръcни пари с които да се овладее държавата
35
8
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Ако имитацията на президент не даде мандата на Демократична България ще е вече 100% ясно че не желае да има правителство
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво става с НЕКСО?
33
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Радев хвърли чоп за партия, все тая коя ще вземе мандата-резултата ще е нулев.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно обратно на написаното в статията. От Възраждане изрично заявиха на президента че ако им връчи третия мандат са готови да съставят правителство. Това е поредната фалшива статия на Днес
31
1
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами при кого, ако не при БКП-БСП, то при Янев, който е троянският му кон в Парламента, тази сутрин слушах по EURONEWS един негов депутат, който твърдеше че трябва да има промяна на Конституцията и възможност за преЦедентска реСпублика ... а иначе и на ДеБе да я даде все тая, тя коалицията на Подмяната и без това се оказа една Криптопирамида, готова по всяко време да завлече държавата ... !!!
30
5
 
8
 
! Отговори
перко преди 1 година
Реално битрябвало да го връчи на ДПС! Те са една от партиите които се държат най адекватно!
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мандатът трябва да се даде на ДПС 1, Защото са трета по численост група; 2. Защото имат много голям политически опит и подготвени полицтици. 3.Защото са декларирали диалогичност с всички, без 'червени линии", вкл. с "Възраждане", говореха за експертен кабинет от няколко години, даже преди да падне Борисов, за национално съгласие; 4. с ДПС в реалната власт се постига декларираната прозрачност. 5. Няма предпочитание към Пропокопиев .
28
0
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Не си познал! Друг се тресе от СТРААХХХ!!!
27
1
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
При Стефчо от Поповица ще отиде.Помнете ми думата.И следват избори.
26
3
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
По- добре на БСП, ЧЕ ДА ХОДИМ НА ИЗБОРИ. ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ НЯМА ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМЕ! ЛОШО. :(
25
4
 
7
 
! Отговори
Радев се излага! преди 1 година
Вероятно се тресе от страх и най-вероятно има защо!
24
10
 
1
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 година
Събитията от последните дни показват нещо което досега не беше явно. А то е че Боко вече няма контрол върху прокурора Гешев. Добре измислената схема за неявна коалиция ГРОБ ДАЙ БГ беше разбита от Доган. Интерестни дни предстоят. А Боко вече не може да спи спокойно. Ха Ха!