Случаят Nexo – от парите на Путин и руските интереси до изцапаните гащи

Временна комисия в НС ще проверява дейността на компанията
93
Случаят Nexo – от парите на Путин и руските интереси до изцапаните гащи
Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да създадат Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, относно дейността на Nexo и "свързаните с нея компании във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България". Предложението за това дойде от ГЕРБ и беше подкрепено от депутати от всички парламетарни групи, въпреки дългите спорове и нападки по време на дебата.

Политическият скандал с Nexo започна, когато се появи информация, че служители на компанията финансирали ДБ и са направили общо пет дарения на стойност по 20 000 лв.

Още по темата
"В последните няколко дни цялата общественост, не само в България, но и в други държави членки на европейски и евроатлантически съюзи, и партньорски служби се интересуват от темата България и една огромна по своите размери, не само според българските власти, но и американските и британски, измама - Nexo", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Мирослав Иванов от ПП коментира, че искането на ГЕРБ е пълен фарс и поредния политически цинизъм.

"Оставете институциите да си свършат работата, разследващите работят по случая. Тази комисия ще е само загуба на парламентарно време, не й е тук мястото", посочи той.

Според Йордан Цонев от ДПС обаче проблемът е политически.

"За втори път България гърми с голям финансов скандал. След Ружа Игнатова това е вторият. Имиджът на страната е политически въпрос, е геополитически въпрос, е морален въпрос и ако с това не се занимаваме политиците, аз не знам с какво друго трябва да се занимаваме", скочи той.

Десислава Атанасова обвини ПП, че няма отчет как харчи парите си от държавна субсидия, дарения и членски внос за разлика от ГЕРБ. Тя обвини още депутатите от ПП, че се опитвали да изместят темата към финансирането на политическите партии, но Асен Василев прочете проекта на решение, в което е посочено именно финансирането на партиите.

"Случаят Nexo е работа на прокуратурата, ДАНС, останалите разследващите органи. Дали са прани пари, парламентът няма как да го докаже, но така или иначе ние ще подкрепим създаването на тази комисия и ще видим в крайна сметка дали хора от Nexo не са имали роднинско-партьорска връзка с хора от ГЕРБ", коментира Василев.

В дебата се включи и председателят на НС Вежди Рашисов от ГЕРБ

"Водите спорове тука кой ми изцапа гащите. Чакайте малко, хора, гащите са си ваши. Това е като един вид „Аз си белех ябълката, човекът се спъна и падна върху чикийката и така 12 пъти“. Аз съм възрастен човек, нагледал съм се на олигарси, които искат да си купуват държавата, ще ги има сигурно и в бъдеще. Тук става въпрос какви са парите, това е хигиената на политиката и не бъркайте Ал Пачино с Ал Капоне, ако те се грешни пари, не трябва да се допускат от политиците, не бива. Нека се създаде комисията и да се види", призова той.

Според Александър Ненков от ГЕРБ оборотът на Nexo е 93 милиарда долара, което е огромен финансов ресурс и финансова мощ.

"Колко партии може да си купите, какво медийно влияние и спокойствие може да си купите, журналисти, политолози, социолози, контрагенти, свързани с организирането на протести. Ние трябва да покажем на света по какъв начин едни такива пари могат да велият на обществено- политическия живот в страната", посочи той.

Според Любен Дилов от ГЕРБ това е поредният голям удар върху общественото доверие.

Иво Атанасов от ПП пък обвини ГЕРБ, че защитавали руските интереси, защото по време на тяхното управление е изграден "Балкански поток", който уязви Украйна. Според него, ако не е бил изграден "Балкански поток" може би сега нямаше да има война в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Смешно и жалко Принципно си прав за криптоборсите, но не си прав за Нексо. В САЩ 8 щата ги съдят за даване на кредити и банкова дейност(събирали са портфейли на клиенти като депозити с обещания за 30% лихва) без лиценз. Нексо са оперирали като банка незаконно. Към това се добавя и обвинение за пране на пари, като има и такива на руски олигарси след санкциите и Хамас. Прокуратурата ни в случая няма как да стане за смях, защото в случая американците водят разследванията, а нашите помагат.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До И все пак Путин има общо, че и заради пари на негови хора въртени в Нексо след санкциите властите удариха Нексо. Освен измамата с "инвестициите" и кредитите са превъртали суми на свързан с Хамас и руснаци. Явно са вярвали, че заради анонимността на койните няма как да бъде проследен произхода на парите.
50
0
 
0
 
! Отговори
хихихи преди 1 година
Всички сте се боядисали вече с... - И от пръдня боя става, като се има в предвид това, което на гащите остава.
49
0
 
1
 
! Отговори
А,ся,де... преди 1 година
Всички сте в "Кюпа" и всички едновремено викате "Дръжте крадеца", при положение, че на всички ви гори под з.дника! Но най-много против комисията ревът от "Проказа", що тъй, бе, Кире Т.????
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно. Самоизтриването е майка на самопризнанието.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:))))))))))))))))))))))))))))))
46
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 1 година
От което някой печели от промяна в курса на долара. Ако някой ме пита ще му кажа къде им е слабото място.
45
1
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 година
Все едно да разследващ долара, че въртят търговия в долари.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Странник - естествено огромен оборот, като 93млрд пари води до огромни приходи! На такъв оборот само 1% комисиона представлява 930млн! Нека разследват дейността им, все ще излезе нещо повече.
43
4
 
5
 
! Отговори
Странник преди 1 година
Не че защитавам Нексо, ама тия депутатите правят ли разлика между оборот и печалби? 93 милиарда оборот въобще не означава, че тези пари са техни, имат ги в наличност. Те са посредници между купувачи и продавачи на крипто. Получават комисионна от сделката. Не знам колко е, но е сигурно под 1%.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
vive america вика Бойкикев , и голяма ирония , че същата евр ....америка ще им подреже крилата , големи *** как джудейте ще ги пуснат в сащ
41
0
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
До Анонимен Напротив той е повече от добре известен в световния културен елит! Но платен ***, който не е направил нищо в нелепия си живот, няма как да го днае!
40
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
гнусотията на тия и по-специално на увисналия мустак снасранитегащи е уникална!!!...ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ България,КАТО ДЪРЖАВА,била "въвлечена в скандал" с фирма,регистрирана и действаща В ЩАТИТЕ ?!?!...Какво като играчите са българи?..-Че там ВСЕКИ Е ЧУЖДЕНЕЦ !!!!..."Мошениците" са действали НЕ по законите на Бг,а по законите на САЩ и "свободния свят" !!!!!...ГнъснаМРЪСОТИЯ е да бъде въвличана ДЪРЖАВАТА ни в дела,осъществявани далече от нас !!!!...Но,"ГРОБАРИ,СЪР ! "..
39
3
 
4
 
! Отговори
До смешно и жалко преди 1 година
Смешно и жалко е да се твърди, че това е операция на прокуратурата под давление на ГЕРБ и ДПС! Това се твърди при положение, че са изнесени данни за сериозно разследване на американската, английската и израелската прокуратура, а както стана ясно в петък е забранена дейността им в овшорната зона на Каймановите острови!
38
7
 
5
 
! Отговори
Смешно и жалко преди 1 година
"NEXO" не е банка, а е платформа за покупко-продажба на крипто-валута. Ако аз предложа един биткойн за продажба и друг го купи, платформата взима съответната "такса" за посредничеството във сделката. Това е принципът в общи линии и никой не може да ги упрекне в нищо нередно. От вчершен разговор с отлично запознати, България стана за смях пред Евросъюза, с изумителната некомпетентност на Прокуратурата си, която се впусна да изпълнява политическата поръчка на Герб и ДПС
37
6
 
0
 
! Отговори
п.п. преди 1 година
ако бойко покаже на народа че е с русия, против укрите бандити - аз ще гласувам за него, и приятелите ми също!
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позор! Киро просто ПП, отказа оръжие за Украйна, частни фирми, близки до ПП и БСП, през трети страни продаваха оръжие, което украинците купувача и така тези фирми богатееха. ПП не е помогнала на Украйна! Като чувам сега нискочелият Киро кривата уста, се хвали, че той бил предложил Русия да бъде изгонена от SWIFT?! О, небеса, каква простота и глупост от този човек! Невероятно! Това се говори поне от 3 години...като мярка срещу Путин. Още с първите санкции. ПП,ДБ омазани до шия с мръсни руски пари
35
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да плащате данъци. Ако не плащате данъци и винетки, парите ви няма да отиват за да убивате православните ви братушки.
34
4
 
5
 
! Отговори
bbb преди 1 година
До И все пак В този, а и в други подобни сайтове, с Путин лягат, с Путин стават! Толкова много са обсебени от Русия и нейният президент!
33
2
 
7
 
! Отговори
Изказването на Иво А преди 1 година
е пълна глупосг. Газ от Русия през Украйна постъпва и в настоящия момент.