БСП връща третия мандат за съставяне на правителство

Радев предстои да разпусне НС и да насрочи нови избори
24 яну 2023 08:20, Елка Василева
18
БСП връща третия мандат за съставяне на правителство
Снимка: архив, БГНЕС

БСП връща на президента неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това беше последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет.

Предстои държавният глава да разпусне парламента и да определи дата за провеждането на петите за последните две години предсрочни избори, посочва БНР.

Още по темата
Решението на левицата да не номинира премиер обяви още в петък председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова, която преди осем дни получи от името на левицата папката с третия мандат от президента. Тогава тя обяви план с четири стъпки за съставяне на кабинет. В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Останалите три формации – "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане", отказаха да участват в срещата.

След съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, Нинова обяви: "Връщаме третия мандат на президента".

Така се изчерпва и последната възможност за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание.

След като и БСП върне мандата неизпълнен, държавният глава трябва да разпусне парламента и да определи дата за нови избори.

По въпроса Радев ще се консултира с правния си екип. "По Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента, но Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме малък проблем с февруари, който ще го изчистим", каза Радев.

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след промените на Изборния кодекс, е необходимо и становището на Централната избирателна комисия. Днес президентът ще разговаря с ръководството на ЦИК.

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет. Вероятно ще заложи на настоящия екип. Премиер и в следващото временно правителство остава "категорично Гълъб Донев", каза Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е на изборите да гласуват повече хора. При над 60% избирателна активност ще имаме редовно правителство със стабилно мнозинство в парламента.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека не бързат с разпускането на парламента, че без парламент държавата не функционира добре
10
1
 
4
 
! Отговори
Соня Банева преди 1 година
Ами сега - как Нинова ще я кара без да е министър ?! Лошо,много лошо,а социалистката така се надяваше за да се види пак министър - тю,да му се не види и изборна надпрева ра и разнообразието от разните му там твари - явно не са само орела,рак и щука,изоби лстват в НС,а и много други...Но,както винаги досега БСП излиза от тия вътрешни и вън шни борби по-силна,обединена повече от всякога,единна в разнообразието от мисли и тайни помисли ...Комунистите не вярват,но да си дерзаят...
9
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
колко пъти писахме да връщате мандата да не се губи време защо върнахте хартиенатабюлетина да купувате гласове като дпс до два мандата в нс смяна на старитему-цу-ни вие не сте партия а икон групировка която няма нищо общо с лявотоостав ка и се махаите
8
1
 
7
 
! Отговори
Петя преди 1 година
Гърмяният заек Радев, пак надигра хитрата лисица Нинова........!
7
6
 
4
 
! Отговори
да знаете преди 1 година
Докато герП е на политическата сцена, правителство нЕма да има, колкото и избори да се правят.
6
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СЕГА ЩЕ ЛЪСНЕ ИЗМАМАТА С МАШИНИТЕ!!! ГЛАСУВАНЕТО С ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ ТРЯБВА ДА ДАДЕ БЛИЗКИ РЕЗУЛТАТИ ДО ТЕЗИ С МАШИНИТЕ БЕЗ ДА БРОИМ ПАРТИЯ ДПС ТАМ СА ПОД СТРОЙ КАК ДА ГЛАСУВАТ И МОЖЕ ДА ИМА РАЗЛИКИ!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам само за какво го даде третият мандат на БСП Радев,след като и на децата беше ясно че те правителство не могат да съставят?
4
0
 
6
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 1 година
Властта е като бюро по труда, осигурява работни места на хората, както е писал навремето бай Иречек, българският народ е съставен от настоящи и бъдещи министри, колкото повече кабинети, толкова по-голям шанс и за теб поне за зам.министър да се запишеш, защо за Пешо от четвъртия етаж да може, пък за теб да няма управленски пост ?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бай ганью прави избори ХАХАХАХАХАХА
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От вън ни държат без правителство и насаждат конфликт между политиците.На нас ни правят пиар да не ги харесваме.Сега се пробват и с президента,за да не може да има даже и служебно правителство и всъвсем да е хаос.От Дойче Зеле,която не е българска медия се скъсват да правят интриги в българската политика.Искат да няма България ли?Някакви дават в коментарите акъл да имало долна и горна камера ...едва ли са българи.Разбиха ни демокрацията.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
радеф е позор!!!