В РСМ системно се насажда език на омраза срещу България

Трябвал по-активен подход спрямо Скопие
32
В РСМ системно се насажда език на омраза срещу България
Снимка: БСП

„Събитията от последните дни в отношенията между Северна Македония и България потвърждават правилността на позицията на БСП да не подкрепи вдигането на ветото по отношение на преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз за членство в организацията“. Това заяви Кристиан Вигенин, цитиран от пресцентъра на партията.

Според него случаят с Християн Пендиков не е криминален, а мотивацията за това престъпление се крие зад системното насаждане на омраза срещу България и срещу македонските граждани с българско самосъзнание.

„Ние осъждаме остро този случай и настояваме българските власти да предприемат по-активен и по-цялостен подход по отношение на Република Северна Македония“, категоричен бе Вигенин, като поясни, че той трябва да е за противодействие на езика на омразата в РСМ, за защита на македонските граждани с българско самосъзнание и за оказване на натиск със съдействието на нашите партньори от ЕС за стриктно изпълнение на поетите от РСМ пред България и пред ЕС ангажименти.

Социалистът каза още, че БСП ще настоява този случай, който по неговите думи е кулминация от поредица действия, да стане официално достояние на международни организации като Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която тази година се председателства именно от Република Северна Македония.

„Призоваваме също властите в Северна Македония, както и водещи политици и партии, да се въздържат от изявления и действия, които не водят до разрешаване на проблемите, а до неприемлива ескалация, която може в дългосрочен план да влоши диалога между двете страни“, заключи Кристиан Вигенин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Предложение: преди 1 година
Поканете еврокомисаря по разширяването Верхей да посети РСМ заедно с българската делегация и евродепутати/които имат запрещение да влизат в РСМ/на поклонението и полагането на венци на гроба на Гоце Делчев по случай 151 годишнината от рождението му....гОООлям цирк ще настане в РСМ !!!!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А добъ ден! Тя цялата им измислена държава е изградена на антибългарска теза. Така се прави нова нация. Започваш да плюеш родата и да се отричаш от нея!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не ги анексиране скоро
19
0
 
2
 
! Отговори
Lina преди 1 година
граб + ппппп + разДай Бг + депесе ( ако съм пропуснала някой се извинявам ) бв нямам спомен , те си менят мнението на всеки 20 минути. Това са партиите, които вдигнаха ветото и никога не им е пу.кало за Бг ,а само за собственото шкафче и собственият биткойн.2 април идва за всички. ВЕ.Т.О за мациго.ния, и една разходка в Люлин - запад. ( безплатна на онзи господин македоноалбанец с лоша перука и китайски ботокс)
18
0
 
8
 
! Отговори
Междунар.Издирване преди 1 година
България веднага да пусне за издирване с "червена бюлетина" на Интерпол и Европол на убиеца и наркотрафикант иле спасевски&со, защото в СърбоМакедония ,вместо да го съдят за опит за убийство, ще го наградят с орден. Не може да разчитаме на справедливост,защото глухи и слепи знаели, че се занимава с продажба на наркотици, т.е.има чадър и покровителство от властите
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе как може да наречеш клуб в Македония "цар Борис III"? По-интелигентните българи трябва да забранят на ВМРО и Каракачанов да се бъркат повече в политиката ни с Македония, които докараха отношенията ни дотук, изпълнявайки вековната савецка политика българите да се караме със съседите си, та ако може и да воюваме.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вигенчо къде са ви съюзниците в ЕС бре? С какви сте се събрали?! Къде ви е подкрепата по партийна линия? Кой подкрепя нашата държава? Ни шенген, ни евро се очертава... ни тецове, ни нищо... Македония е еманация на нашата безпомощност поради слугинаж! Тотална жалка безпомощност!
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се оплаква където си иска бе не щастници
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
моят дом мойта крепост ше си влизат некви хора и ше си правят каквото си искат аз ше седим и ше ги гледам Само
13
1
 
11
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
Вигенин, гласувахте "въздържали се" само да ти напомня...един вид все ви е било тая че мачкат нашите.Аре не го играй в стил "нито един куршум за Украйна не е изнесен"
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кво иска тоо да ме запишат етнос а той да си лежи в народното събрание
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да му сложат и на тоо рестрикции да не влиза в македония
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
английски руски или само руски или нищо външния министър
9
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
не забравяите сценария с украина от 2014 г до сега
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой е тоя език на омразата къде го чува тоа вигенин къде го учи от къде знае за тоя език пълна измишльотина
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американското посолство е на друго мнение и ние подкрепяме Америка! така че трай там
6
4
 
8
 
! Отговори
Ааааа преди 1 година
Не се прави на луд бе измамник. Нали с вас в правителството Киро пусна Македония за преговори
5
0
 
3
 
! Отговори
А де...23г. преди 1 година
Бля,бля пръъцццццццццццццц.Само приказки и крокодилски съълзи.Радев да не спи ,а да се заеме по сериозно. Нали е спец шпо всики въпроси на България.
4
1
 
5
 
! Отговори
#7 преди 1 година
Това е демократична, либерална, европейска омраза. Това е добра, полезна и красива омраза. Противниците на тази омраза са ксенофоби, човекомразци, комунисти и противници на демократичните ценности. Оруел е пророк...западът пропадна в дъното на к*е*нефа, завинаги.
3
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Има ли конкретни примери за насаждане на омраза и непровокирана враждебвост?