"Възраждане" и БСП сезират КС заради АЕЦ "Козлодуй"

България се превръщала в експериментална площадка
25
"Възраждане" и БСП сезират КС заради АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

"Възраждане" призоваха БСП да ги подкрепи в искането им за сезиране на КС относно решението на НС за преговори за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".

От БСП се отзоваха на призива и Борислав Гуцанов обяви, че и социалистите ще се подпишат под искането до КС.

"Не искаме България да се превръща в експериментална площадка на нови ядрени мощности и ще сезираме Конституционния съд, съвместно с "Възраждане". Призоваваме "Продължаваме промяната", тъй като те също въздържаха в зала да подкрепят искането до конституционния съд“, каза той.

Според него е станало практика Народното събрание да изземва функции на изпълнителната власт.

По думите му строителството на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" се предвижда чрез технологията AP1000, която, по думите му, никъде не работи по света, а я има само в Китай. Тя е толкова преработена, че е станала китайска технология.

Гуцанов отсече, че БСП винаги е искала развитие на ядрените мощности и не е е нормално, когато в "Белене" имаме цялото оборудване за първи и втори контур, което е платено от българската държава, да тръгваме към една нова технология, която по данни на експерти ще е три пъти по-скъпа.

"Толкова ли е богата нашата държава и толкова ли време имаме пред себе си", риторично попита той.

Според него ядрената енергетика трябва да е водеща в страна, но по разумен начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Тия не могат да снабдяват сащ с ядрени бойни глави, геъгнали реактори да правят. Ни един от реакторите им не работи безпроблемно, всички са с течове. Това уж било нова технология. Те за 60 годи и не си оправиха технологията, дега ще я оправят тук.
15
3
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС ДО ВСИЧКИ преди 1 година
ПОСОЧЕТЕ МИ ЕДИН БЪЛГАРИН, КОЙТО ЩЕ СЕ ВТУРНИ ДА ГАСИ РЕАКТОРА ПРИ ПОДОБЕН ЧЕРНОБИЛСКИ ВЗРИВ,НЕ ДАЙ БОЖЕ.МИСЛЯ ЧЕ НЯМА ДА ИМА НИТО ЕДИН...
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато има обратното на умни хора да гласуват за тези тарикати така ще е.поне едните могат да не влязат в парламента за другите ще трябва да мине известно време докато и на най бавните гласоподаватели им светне.
13
3
 
7
 
! Отговори
АЕЦ преди 1 година
3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй отдавна вече ги няма. Стои само сградата. Вътре всичко е нарязано и предадено за скрап, а мръсното оборудване е заровено отсреща в хранилището. Няма пускане повече...
12
1
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Няма френско гориво. По простата причина, че франсетата нямат обогатен уран, за да го направят - защото рашките ги отсвириха и вече не им продават. Нали по тази причина половината им реактори са спрени , та за срам внасят ток от Немция!
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако новите мощности са руски, дали ще искат да сезират?
10
0
 
11
 
! Отговори
gg преди 1 година
написано заглавието , ако човек не прочете изглежда повече като каляне на съответните партийки, но в случая ако са реагирали така и става дума наиситна затова, обективно погледнато наистина имат право.Довършете АЕЦ Белене=драстично поевтиняване на ел.енергията за бедния данъкоплатец, ако след това има нужда -> анекс(едностранене ако трябва) към договора с ЕС и модернизиране на 3 и 4 блок и въвеждането им отново в експлоатация ;)
9
12
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Евроатлантически лъжи на БСП. ЕС е против атомните централи, а БСП иска ЕС. ЕС дава 30 милиона за затварянето на Козлодуй. Факт.
8
22
 
5
 
! Отговори
Агенти на груХ преди 1 година
Руските марионетки искат да оставят българите на тъмно и на студено.
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Румен Радев и той, ама него не го пита никой защото е фигурант.
6
2
 
24
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Ядрените централи не пушат, нямат сажди, не отделят CO2 или други парникови газове, не зависят от вятъра и облаците, няма нужда от скъпи литиеви батерии, нито от руски газ. Затова не са изгодни за бизнеса. Относно "радиоактивните отпадъци" - само във водата на океаните и моретата има разтворен 4 500 000 000 тона радиоактивен уран - ми ся ко прайм с този ***???
5
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че не искате, искате България да е зависима от рашистки газ, вие сте ясни.
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката :човечецът с очилцата бедния горкия той социалния подарил на Корни два апартамента в Велико Търново да го ожалиш горкия той
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАТОВА ПРИЗОВАХ ПРЕЗИДЕНТА,ПРИЗОВАВАМ ГО ОЩЕ ВЕДНЪЖ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ИЗДАЙТЕ НЕЗАБАВНО УКАЗ ЗА РАЗПУСКАНЕ НА НС И ИЗБОРИ НА 26 МАРТ. НЕ СТАВАЙТЕ СЪУЧАСТНИК В ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ШАЙКАТА В ПАРЛАМЕНТА, КОЯТО ИЗПОЛЗВА ПОСЛЕДНИТЕ СИ ДНИ ДА ИЗВЪРШВА ЧУДОВИЩНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ !!! ИЛИ ОТИВАМЕ КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА !!!
2
3
 
29
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
По-приятни не знам, но са по-безопасни. Ако стане авария заради несъвместимост на горивото кой ще поеме отговорност? В Словакия вече имаше такива аварии с американско гориво! Освен това има ли яснота колко ще струва и какво се случва с отработеното гориво? Ще си го прибират ли (както правеха руснаците) или ще превърнем страната си в ядрено бунище...
1
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много правилно!!! Има френско гориво, което е със същите характеристики като руското и не знам защо трябва да целуваме американските за.ници и да правим опити с толкова опасно нещо!!!