5 партии са получи имоти от държавата

БСП ползва четири имота частна държавна собственост
11
5 партии са получи имоти от държавата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След проведените на 2 октомври 2022 г. избори за народни представители за 48-ото Народно събрание (НС), 9 от политическите партии, участвали в изборите, отговарят на изискването да са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, което предпоставя възможността да заявят пред областния управител предоставянето на имот – частна държавна собственост. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в отговор на депутатски въпрос, свързан с партиите, ползващи държавни помещения за дейността на националните си ръководства и клубна база на територията на град София, информира БГНЕС.

„От посочените 9 правоимащи политически партии, 5 от тях ползват имота – частна държавна собственост, като на 3 от партиите – БСП, ГЕРБ и „Има такъв народ“, са предоставени имоти – частна държавна собственост със съответните решения на Министерския съвет (МС), преди 2 октомври 2022 г. След тази дата, с решения на МС е учредено право на ползване върху имоти – частна държавна собственост на 2 от правоимащите партии – „Възраждане“ и „Демократи за силна България“, заяви министър Шишков.

БСП ползва четири имота частна държавна собственост, ГЕРБ – два, ИТН – един, „Възраждане“ – един, а ДСБ – два.
БСП ползва имоти на ул. Леге, ул. Позитано и още два в район Надежда. ГЕРБ ползва два имота - район „Триадица" на бул. „Витоша". За ИТН е дадено съгласие с решение на МС от 9 май 2022 г. за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в София, район „Триадица“, бул. „Витоша“ № 148. бл. 69, ет. 2, за изпълнение на административните й нужди и при условие ползвателят да не използва имота за извършване па икономическа дейност.

ПП Възраждане има имоти в район „Средец", на пл. „Петко Р. Славейков".

ДСБ ползва 2 имота – в София, район „Триадица", бул. „Витоша" № 18, разположени на етаж 1 и етаж 2.

Във връзка с въпроси, свързани с размера на наемите, заплащани от отделните партии към държавата и има ли неизплатени дължими такива, Шишков заявява, че съгласно действащото законодателство до 31.12.2019 г. с решение на МС се предоставят под наем имоти - частна държавна собственост на централните ръководства на политическите партии, въз основа на което областният управител следва да сключи договор за наем. Прекратяването на договора, включително облигационните правоотношения, възникнали във връзка с неговото изпълнение, са в правомощията и задълженията на областния управител.


11
Още по темата: имотипартии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който иска имот, нека да си купи такъв.
8
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТАКА СЕ ПРАВИ! ЕДНО ИМОТЧЕ ЗА ТЕБ, ЕДНО ИМОТЧЕ ЗА МЕН БЕЗ ПАРИ РАЗБИРА СЕ! ТРЯБВА ДА СИ РАЗДЕЛЯТ ДЪРЖАВНАТА БАНИЦА СПОРЕД ПРОЦЕНТА СИ НА УЧАСТИЕ В ПАРЛАМЕНТА! НИЩО НОВО
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Партиите не трябва да притежават държавни имоти.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ДПС има ли имоти или останалите имоти извън 5-те партии са на ДПС! Неграмотни некадърници!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДПС удобно е пропуснато. Жалка държава, по-зле сме и от Русия! Феодало-ченгеджийски псивдо демократичен строй
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за общински да не говорим.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дедо бил партиен секретар, имал е даже личен шефиор, партията му подарява апартамента в който живеем
2
1
 
9
 
! Отговори
Румен преди 1 месец
Не е така добре за гражданското общество. Да получават държавни имоти. Без пари. При положение че в тия партии има милионери.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сложете си "ли"- то в заглавието. Не е трудно.