При желание: Магазините може още сега да сложат цените и в евро

Според Каримански НС не се е занимавало с истинските проблеми
Обновена: 30 яну 2023 20:58 | 30 яну 2023 20:56, Красимир Ангелов
55

Целите са ясни - още след 11 месеца България да е част от Еврозоната. Готова ли е страната ни?

"Има един Доклад за конвергенцията, който трябва да мине в края на април месец. Важно е ЕЦБ да си направи всички анализи от него, тогава може да разберем дали сме напълно готови. Зависи и от готовността - не само техническата, но и менталната. Важно е информирането на населението и начинът, по който информираме всяка една възрастова група. Тези, които се опитват да работят със страховете на хората и да ги използват, е нелепо и го правят неточно", каза съветникът на служебния финансов министър Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той сподели, че тези хора го правят с примери, които са нерелевантни към България.

"Това са примери от други страни, които нямат отношение към нашата действителност. Ние сме и във валутен борд. Важно е той да бъде да запазен до деня, в който влезе еврото. Нали не си мислим, че валутният борд е нещо постоянно и той трябва да продължи дълго във времето, тъй като той си изигра своята роля", добави Каримански в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му цените в магазините може да бъдат и в лева, и в евро.

"Това може да стане след юли месец, когато излезе официалният Доклад за конвергенцията и когато стане ясно дали ще ни приемат в Еврозоната. Какво пречи една инициатива на бизнеса, който толкова много седи зад бизнеса и заявява, че подкрепя еврото, в дадена магазинна мрежа по негова инициатива да бъдат сложени цените и в евро, и в лева. Това може да ги убеди, че курсът, по който ще се обменя левът към евро, е 1,95 лв.", поясни Каримански.

Той смята, че Народното събрание не се е занимавало с истинските проблеми, които са важни за страната ни.

"Чух се с хора от Видин, които казаха, че тяхната средна работна заплата е станала почти равна на минималната работна заплата. Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде използван за инвестиции в определени райони. Реформите у нас все още буксуват. През 2023 година, нямайки отново възможност да извадим пари за тези реформи и за всичко, което става като проекти, ние ще трябва да заделим пари от националния бюджет. Имаме транш, който трябва да дойде в първите 3 месеца на 2023 година. Но за да дойде той, трябва да са изпълнени 66 критерия, досега са изпълнени 21/22 критерия", каза още Каримански.

"Българското общество трябва да търси сметка за всичко, което става в държавата. В момента високите цени, от които се оплакваме, до висока степен са и спекулативни", отсече гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Швейцария, що си къта франка и не ще в никакви ессрзони и ессрсъюзи да е член? И пак се оправя, хем е заобиколена отвсякъде с невро и неврозонирани територии, въпреки това си държи на своята валута и това е.
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато заплатите ни станат европейски,тогава може в еврозоната.Сега е самоубийство.
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стадото да не блее по форумите,а да се подписва за референдума на Възраждане.Само с псуване пред телевизорите не става.
20
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 14Мда, "на запад" викаш? Хм, я кажи ти колко пъти си ходил "на запад" и сподели моля каква е валутата там? Ми излизай да протестираш, кой ти пречи? Най-добре *** на изток и ако може остани там.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е,че сега или след това,когато и да сложат цените в евро,ще има закръгляване нагоре.Когато си богат,това не те касае,но ако си беден всеки лев отгоре в магазина е загуба за теб.Трябва нова индексация на заплати и пенсии,за да могат хората по-лесно да поемат удара.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приети сме с валутен борд основен,в евро резервен,лев национален и всички останалите подведени спрямо тях за отчет в курс и поставени на табличка по курса на деня за обмен съобразно изчисленията централни за важността им на обръщане за търговски цели с налични позиции на представяне в търговско наличния обмен и баланс в търговските отношения и разплащателна стойност в търговския обмен в международните търговски отношения в световен,континентален,регионален за извършването на сделки без прецедент
17
1
 
12
 
! Отговори
тоз пък преди 1 година
Ами още утре да ги сложат. Ама без да приемем законовите промени и да намалим инфлацията, ще влезем като в Шенген..... другия път.
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тази висока инфлация в България е абсурд да се присъединим към еврозоната. Ще се отложи поне за 2028 год.
15
3
 
10
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Немам нищо против да ме бойкотират магазините. Като го направят, ще си понесат последствията. На запад в обикновени протести на хора нямащи нищо против магазините принципно и се чупят витрини и палят магазини. Какво ли може да се случи от протест който е конкретно против търгашите в евро на наша територия, които откажат да ни продадат храна в национална валута? Сигурно ще изядем тях, опечени на чеверме.
14
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако питате "силно образования" българин, който иначе е страшен финансист и изобщо специалист по всичко с изключение на това, което прави ще Ви отговори "никакво евро". В същото време ако го попитате колко са 5% от 600 ще Ви гледа като полезно изкопаемо! И с калкулатор не може да ги сметне..
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тотални ***- така подкрепа сваляше директорите и предприятията зятваряхя и ше-бе-цит- късно се усетиха нанямаха избор освен да слугуват на господарите си
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За националните предатели като тоя ще има отделен трибунал.
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, а борда бойкотираш ли. Щото с тази логика трябва да бойкотираш и магазините с цени в лева :) бива бива т ъ п о т и я ама чак пък толкова
10
6
 
30
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Поредния к р е тен, който е готов да се нагъзи преди да са му поискали.. Господ да пази България от такива плужаци!
9
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойкотирам всеки магазин, който сложи цени в евро! Дебългаризация НЕ толерирам!
8
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените на апартаментите от 20 години са в евро. Така че да не си говорим глупости.
7
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото няма да мине, колкото и да напъват марионетките.
6
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Че те и в юани и рубли могат да ги сложат. Шансът да са по-дълготрайни валути е чувствително по-голям.
5
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно. Да попитам - който е купувал например апартамент или къща. Цените им в какво са? В евро са! Преди това бяха в долари. Над 50% от спестяванията са в евро! Левът е обвързан с еврото! Милиарди се плащат годишно в превалутиране. Ама не, да пазим лева. Офф п р о с т народ и тва си е.
4
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бо-кл.у*и, спрете се бе! Не разбрахте ли, че си копаете гроба. На народа му писна да му набиват ши ба но то ессвро!