БСП не почетоха паметта на жертвите на комунизма в НС, напуснаха залата

ДПС пък отбеляза, че денят е повод за много размисъл
1 фев 2023 10:31, Нели Христова
210
БСП не почетоха паметта на жертвите на комунизма в НС, напуснаха залата
Снимка: БГНЕС

С декларации в памет на жертвите на комунистическия режим започна парламентарния ден. Позициите обаче бяха изчетени в отсъствието на БСП, чиито депутати напуснаха залата.

Първи почитта си към убитите на 1 февруари 1945 г. изрази председателят на СДС Румен Христов.

"Макар че комунистическата власт не е питала народа дали иска реки от кръв, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието", заяви той. Освен изброяването на убити и изчезнали, той включи и Възродителния процес. Опитите да бъдат омаловажени и забравени престъпленията от комунистическия режим трябва да срещнат силен отпор, заяви той и призова за едноминутно мълчание.

Людмила Илиева от ДБ повтори историческата справка от Христов и обяви, че след 9 септември 1944 г. България е потънала в беззаконие, насилие и масови убийства, "чийто опит да им се придаде легитимност бе Народния съд".

Станислав Анастасов ДПС пък отбеляза, че денят е повод за много размисъл. "За този ден през 1945 г. има няколко мита, които трябва да бъдат развенчани. Смъртните присъди на 1 февруари 1945 г. са изпълнени по т.нар Московско примирие. Много са престъпленията на комунистическия режим", смята той.  И посочи, че целта не е да се обвинява конкретна партия. "Независимо под какво име е замаскирано , трябва да изобличаваме всеки режим, който се опитва през саморазправа с неудобните, с онези които защитават човешки права и демокрацията, търси начин да ги унищожи - дали през убийства, изследване или притискане да мълчат. Няма да позволим да се поругава паметта на тези хора, нито да се забравя, нито някои да използват същите прийоми", каза Анастасов. И той поиска минута мълчание в памет на жертвите и героите на съпротивата, като д-р Ахмед Доган. След което се присъедини към искането на минута мълчание и покани депутатите пред паметника в памет на жертвите на комунизма пред НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
5
 
! Отговори
BNT преди 1 година
Защо в централната емисия по БНТ дори не споменаха за това?
161
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето заради такива действия БСП залязва. Наследниците на атентаторите от света Неделя и избилите десетки хиляди .
160
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит ден на денацификацията в България. Дано пак се повтори този период.
159
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като не са почели паметта на жертвите на комунизма, значи са съгласни с престъпленията на своите предшественици (БКП) и не признават умишлено причинените от тях страдания на убитите и техните близки, така както днес К.Нинова отказва да признае за реална войната срещу Украйна и изпращане на военна помощ... такава партия има ли изобщо място в парламента ?!
158
4
 
7
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 година
,,Освобождението" ви наподобяваше това на путиновското.Уж щеше да продьлжи 4-5 дена, но Осман паша преполови армията им и над 150 000 крепостни пияни мужики не успяха да прекосят Дунава на обратно!Добре,че им помогнаха украинци,румьнци,фини и вс остальная сво...лочь! Ако си мислиш,че са дошли да ви освобождават,значи си невеж по история...Дошли са да ви заробят!
157
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Помнете ! Един ден ще има нов Народен съд . За нац. предателство . Много хора ще платят с кръв и имущество.
156
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тия които почетоха жертвите на комунизма не са ли бивши комунисти ? И откъде се пръкнаха толкова антикомунисти,демократи" ,,евроатлантици"? От Вашингтон ли дойдоха или от Брюксел ?
155
2
 
6
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 година
Голямо ,,освобождение",няма що!На народен език- ,,от трьн та на глог"! Багажа ви е мальк и винаги ще гледате да се адаптирате кьм силните на деня-и ,,така до края на света",както имаше една песен.С удоволствие бих дошьл да те ,,видя",но ти едва ли ще сьбереш пари за билет до София! Пьк и с тия кьрпени *** по Витошка...не ставаш.
154
3
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
ПОСЛЕДНАТА КРЕПОСТ НА КОМУНИЗМА В БГ Е ЕВРОАТЛАНТИЗМА!
153
9
 
9
 
! Отговори
От хората преди 1 година
До колкото си спомням от историята,от социализма няма снимки с набучени глави на опозиция,но на снимки от преди 9 септември имаше такива.Хора,с тази злоба и противопоставяне няма да стигнем до никъде.Ще продължаваме да сме бедни и задния двор на ЕС.
152
2
 
10
 
! Отговори
така де преди 1 година
е защо другарката Нинова да се извинява и почита жертвите , тя първо беше в СДС , после стана комунистка :)
151
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин прави голямо човешко жертвоприношение на неговия еврейски бог Ваал Хамон Човекоядеца! Не е война, голяма еврейска касапница е. Славянски холокост.
150
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 21 век, това е срамно!Тотална липса на почит към българската история и народ и към принесените огромни човешки загуби (и демографски и политически и културни), които до ден днешен имат своя непоправим отпечатък. Подобен акт трябва да бъде не само морално, но и законово подсъдим!
149
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 милиона избягаха от капиталистическия рай в България след 1989 година. Преди 1989 стигнахме 9 милиона население, а сега в България са останали 3,5 милиона и още 3 милиона са в чужбина.
148
0
 
8
 
! Отговори
до 147 преди 1 година
ако беше така соц лагера нямаше да бяга на там !
147
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези отдават почит към виновниците за националната катастрофа на България виновни за участието на България на страната на нацизма и фашизма и провеждали такава политика в България. САЩ няма ли да се намесят и да ги вразумят?
146
1
 
10
 
! Отговори
За мда преди 1 година
Веднага след като отвориха затвора 1 милион за има няма две години. След това по 100 хил на година. Доволен ли си? Защо не избягаха отЗапада тук а обратно, а?
145
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Присъдите на Народния съд, както и в другите победени държави във ВСВ са по заповед на САЩ, ВЕликобритания, СССП, Франция. Даже Франция е настоявали за повече и по-строги присъди.
144
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сюлеймане, от такива като тебе се освободихме през 1878 г. Ти май не си го разбрал.А е така защото даже не си турчин , а турчеещ се .ангал. Но ако си толкова ербап, излез в центъра на софия, ама не зад оградата на джамията и го кажи на висок глас. Ние ще сме наблизо.
143
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Филиалите на БКП, да почитата жертвите на комунизма смях. Ми те в тоя парламент са милиционер, комуниС, милиционер, комуниС,.......... Импекса пък излезнал да глътне въздух