Кабинетът одобри 87,7 млн. за вота на 2 април

Правителството има готовност да осигури допълнително средства
22
Кабинетът одобри 87,7 млн. за вота на 2 април
Снимка: Димитър Кьосемарилев, Dnes.bg

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите итрансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г., съобщават от правителствената пресслужба.

Одобрените средства са в размер на 87,7 млн. лева. Дейностите, свързани с изборния процес, които ще се финансират с тях включват: подготовката и отпечатването на избирателните списъци; закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали; отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Още по темата
Правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в т. ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението/видеозаснемането.

В условията на неприет държавен бюджет за 2023 г., финансирането на разходите за план-сметката ще се осъществява по реда на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., където е предвидена изрична възможност Министерският съвет да одобрява финансиране за подготовката и произвеждането на избори съгласно Изборния кодекс.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс.

Освен това на своето първо заседание второто служебно правителство на Гълъб Донев прие решение за подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 април.

Кабинетът възложи на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите ще внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Съгласно правителственото решение министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи следва да организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната. Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода. Министърът на електронното управление ще организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането по чл. 57, ал. 1, т. 34 от Изборния кодекс.

Решението на Министерския съвет предвижда още заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на здравеопазването, министърът на електронното управление и министърът на правосъдието да информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

Кабинетът също така възлага на министъра на правосъдието да издава наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И КОЕ МУ СТРУВА ТОЛКОВА,че се дават толкова милиони?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 пъти на избори .. х 80 000 000 =320 000 000 И пак няма правителство ...Не са на работа и пак заплати взимат ... и всичките 240 служители са милионери със ваши пари ..Айде връщайте се във България да плащате данъци а те да си крадът !!!
14
0
 
0
 
! Отговори
Нали писахте, преди 1 година
че изборите ще струват 12 млн в другата статия,съвсем се оплетохте в тия цифри... Математиката май не е силната ви страна както и българската граматика :)
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради ГЕРБ-ДПС-ИТН-Възраждане толкова пари отиват на вятъра. А можеха да отидат за болни и пенсионери. Свалиха съвсем нормално работещо правителство без никакъв план.
12
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А кога ще похарчим малко милиони да си изберем мажоритарно 100 човека , които имат мозък и способности и да ликвидираме цялата мафия от богаташи и държавни чиновници ????????
11
1
 
8
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Чакайте , бе, нали бяха само 12 милиона ??? Кой смята тези разходи , инфантила Про100 Киро ли ? Или момченцето Кокорчо с меките китки ? Кой кого лъже ? Или когато плащат всички българи , може да ги "стрижете" колкото си искате ????? Изедници народни !!!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вотът беше онлайн с компютърно преброяване щеше да струва под 1 милион, основно за заплати на айти паpa3и-ти.
9
1
 
4
 
! Отговори
Маалата преди 1 година
Малку съ, бе, закръглет ги на 90 Милиона ама в Евру, молим!
8
0
 
5
 
! Отговори
Коко -зайкото преди 1 година
Радев е люботелят на избори.Много ги обича, защото те му дават свобода за личните си диктаторски мечти.Служ. правителства ,като за Гинес.Това е нашият ,,президент"-охлювът от Русия.Днес той е най -щастлив.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са едни грешни пари, на всички е ясно, че нищо няма да стане на тези избори.
6
1
 
10
 
! Отговори
Промяна в кодекса преди 1 година
С тези непрестанни избори България ще фалира! По-добре помислете как да вдигнете прага на 7%. Стига сте ограбвали народа!
5
1
 
1
 
! Отговори
+ - преди 1 година
До Дон Омар ... изнемогват тези, които не получават парички от избягалите на запад техни близки роднини.
4
0
 
7
 
! Отговори
Дон Омар преди 1 година
***... А в същото време пенсионерите изнемогват. "Чудесна" дуржава! Браво! После се чудят защо всеки се спасява извън граница.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бах тия милиони, за избори през 5 месеца има, за медицински хеликоптери няма
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отде ги зимат тия милиони. И пак същите. Докога?
1
1
 
8
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 1 година
Нали бяха 18 милиона. Кога станаха 88 милиона за една нощ ? Егати инфлацията.Да не би да купят още мадуровки ?