Радев към служебния кабинет: Успяхте там, където предишните не можаха и не искаха

"Без парламентарна подкрепа, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата"
Обновена: 3 фев 2023 14:34 | 3 фев 2023 14:21, Красимир Ангелов
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев представи задачите и приоритетите на новото служебно правителство, което поема властта. На представянето в президентството присъстват служебният премиер Гълъб Донев, както и останалите служебни министри, назначени с указ на президента от 2 февруари 2023 г.

"Без парламентарна подкрепа, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата и да проведете честни избори“, обърна се президентът към служебния кабинет. Той даде за пример енергетиката, където "само за няколко месеца беше извършен истински скок".

Още по темата
"Поехте отговорност преди 6 месеца за управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативен сценарий, блокирани институции, рекордни цени на горивата, липса на газ, на договори, на слотове, търгове и подивели цени, замразени инфраструктурни проекти, липса на напредък в европейска интеграция, блокаж на Капитан Андреево, застой в модернизацията на армията, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова приоритетите към вас бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките", заяви още президентът.

"Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт като служебно правителство успяхте да спрете свободното падане на държавата, да проведете честни избори и да откриете нови възможности за развитие на страната. Давам пример с енергетиката, там за няколко месеца бе извършен истински скок, беше завършен интерконекторът с Гърция, организираха се първите реални прозрачни търгове за доставка на втечнен газ, реши се проблемът със слотовете за десетилетия напред", добави Радев.

По думите му служебното правителство успя там, където предишните кабинети "не можеха или не искаха" – Лукойл. Той открои предприетите стъпки за подкрепа на най-уязвимите, както и работата по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Успяхте да снижите цената на горивата до най-ниската в Европа. България се превърна от страна, през която се транзитира руски газ в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи. В много по-добра позиция сме на Балканите", добави президентът и продължи:

"Успяхте да овладеете основните фактори, които генерират инфлация – цените на енергоносителите, но нека не се заблуждаваме с резултатите, защото цените на стоките продължават да растат, българите обедняват, живеят трудно, затова и основните приоритети трябва да бъдат насочени в гарантиране на покупателната способност на българите, ограничаване на монополите, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители", заяви Радев.

Той допълни, че основна задача на правителството е подготовка на честни и прозрачни избори.

"Очаквам и проектът за национална детска болница да продължи да се развива с необходимия темп, както и проектът за спешна медицинска помощ. Доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но да вземате отговорни решения за бъдещето, защото липсата на решения днес, означава упадък и застой в бъдеще. Безпрецедентното влияние и динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие. Очаквам решенията, които вземате да бъдат в интерес на българските граждани да са разумни, да водят към нашето достойно европейско бъдеще и да предлагате добра основа, върху която следващото редовно правителство да стъпи, подчерта Радев.

"Участниците в предизборната кампания ще се опитат да си приписват вашите успехи. Призовавам ви да пазите самообладание, да не се намесвате в кампанията и да не вземате страна, но да отстоявате истината, вашето лично достойнство и интересите на ведомствата, и на българските граждани", посочи още държавният глава.

Както е известно, за втори път през последните 2 години служебен кабинет поема властта от друго служебно правителство. Министър-председател отново остава Гълъб Донев, а в кабинета има само една промяна - тази на министър на културата, където вместо Велислав Минеков, постът се заема от диригента Найден Тодоров.

Ето и съставът на служебния кабинет:

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – за служебен министър на правосъдието;

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен  министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Истина е браво при пенделчето Петков бензина беше 3.5 сега е 2.4, разликата е огромна , направо шокираща. Тия от ПП опитаха да затрият България, и който не го вижда не е българин ...
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
др.Радеф стига сте се хвалли,само за това би бива.Вие докарахте България до дъното
79
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Интересно все пак защо смени културния министър Минеков. Той наистина е скандалджия, ама все пак си има по-дълбоки причини.
78
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Ами ние си станахме президентска република и без промяна в Конституцията. Сега Радев ще си управлява еднолично чак до ноември, а може и по-нататък. Гълъбът кацна на рамото му и си гугукат нежно...
77
0
 
5
 
! Отговори
69 преди 1 година
Радеффффф, облажи ти се да управляваш. Най големия интрес да нема правителство, беше твоя.
76
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Сега е времето да се появи някой истински българин като Стамболийски.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За последните три години 27 млрд $ изтеглени кредити и раздадени, основно за подкрепа на бизнеса на фирмите на нашите хора. Фирми които от години са в несъстоятелност не само си изплатиха кредитите, но и излязоха на добри печалби. Ей така се прави икономика и политика. Само че не това е мнението на тези дето ще връщат кредитите барабар с дължимите лихви и както вървят нещата и с дължимите неустойки. Поняли?
74
6
 
5
 
! Отговори
пРезидента на Решетн преди 1 година
България имаше най- висок индекс на индустриално развитие в цяла Европа при Петков! Правителството на Петков скъса зависимостите с Газпром, изгони Кремълските шпиони и убийци, реши много важни доставки за Украйна! Това не можа да преживее Кремълския хрантутни в Президенството! Този *** e по-гнусен и от Мутромилиционера от Банкя!
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво толкова са направили тези, че не се сещам?!А, освен да са преговаряли тихом мълком с Газпром за ниски цени, срещу съответните условия на кремъл. То ще си проличи по влизането/навлизането ни в Еврозоната.
72
4
 
11
 
! Отговори
Xa-xa преди 1 година
Радев си оплете кошницата. Прекара и "почтените" и непочтените. И красивите, и добрите и по-грозните
71
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Оня сурикат, енергийния още ли чака отговор от Гаzпром. Да изскоче пак да каже - тежко е! Мама...................
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
некадърници.шуробаджанащина на 100%.позор.
69
6
 
9
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Тия корумпета енергийния и икономическия министри защо пак са в този кабинет?Президент Радев или не разбира от кадри или е в комбина с тия!
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво сте успели бе, руссофили жалки? Опитахте да ни върнете към фашистка Русия, естествено безуспешно, опитахте да изгоните украинските бежанци, като им спряхте храната, направихте всичко възможно да не помагаме на партньорите си в НАТО и ЕС и на Украйна. Не направихте нищо за проблема с РСМ.
67
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под фуражка акъл не вирее!
66
1
 
8
 
! Отговори
Не се сърдете преди 1 година
на Радев. Речка му е шаблон номер 25, от книгата с рецептата за справяне с кризисни ситуации т.е. който и да беше президента вероятно щеше да каже точно същото. Има неща, които стават по протокол, а Радев като пагон работи стриктно по протокола. До тук добре, ами какви ли още "успехи" ще видим до края на календарната година?
65
1
 
9
 
! Отговори
Asd преди 1 година
Защо да не се намесват в изборите? Като бяха служебни министри Кирил Петков, Василев, Рашков, Минеков от сутрин до вечер се плюеше и лъжеше без доказателства. Само и само да се очерни опонента.
64
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен83_абе не е по-разсипана, защото след боко трудно да е по-зле, но не е по-добре, не са поставени основите за по-добра България!
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само трябва да си видим инфлацията и помощта за народа и се вижда колко сте успели, виждаме също, че бокоратурата си "работи" на пълни обороти
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев руската слуга закопа България